Cultură

KineDok la Palatul Culturii: Proiecție de film în prezența regizoarelor

Centrul Cultural Municipal ”George Coşbuc” vă invită la deschiderea stagiunii de film documentar la Bistriţa în cadrul programului KineDok (ediția IX): ”Anul acesta vor fi proiecţii de film documentar la sfârşitul fiecărei luni şi ne dorim ca publicul să-şi facă o obişnuinţă în a participa la vizionarea filmelor documentare şi să se bucure de dialogurile libere cu invitaţii noştri”.

Vom deschide stagiunea pe 26 mai cu un film documentar georgian din 2023 în Galeria Palatului Culturii: PROCESUL ANEI (43’). Regia: Mariam Jachvadze, Tamara Mshvenieradze.

”Vom avea bucuria să le avem invitate în seara proiecţiei pe cele două regizoare ale documentarului. Intrarea liberă. Vă aşteptăm!”, anunță CCM.


Ana, o tânără avocată și apărătoare a drepturilor omului, se confruntă în prezent cu un proces care ar putea deveni un punct de cotitură pentru ea și pentru viitorul Georgiei, în momentul în care candidează pentru a fi noul Avocat al Poporului din această țară. Dacă legea este ceea ce fundamentează statul, în ultimii 30 de ani de când și-a revendicat independența, Georgia a fost fundamentată doar prin legi scrise de bărbați. În această lume, femeile au luptat pentru drepturile și viețile lor, libertate și independență, locuri de muncă și carieră. Și sunt forțate constant să demonstreze că le merită. ”Procesul Anei” spune povestea unei avocate tinere și puternice, care contestă un sistem creat de parlamentari bărbați. Ea protejează drepturile și câștigă cazuri pentru oameni care, fără ea, ar avea puține șanse să primească o zi în instanță. Cu toate acestea, prețul oricărui eșec este potențialul de a cauza daune în viitorul a sute de femei, copii, bătrâni și persoane cu dizabilități. Dură și neînfricată, Ana însăși trebuie să supraviețuiască în această societate masculină. În calitate de candidat la funcția de Avocatul Poporului al Georgiei, ea trebuie să fie evaluată și aprobată de parlamentari bărbați. Asistând la succesele și eșecurile Anei, publicul află despre principalele provocări politice și sociale cu care se confruntă țara.

Mariam Jachvadze are peste 10 ani de experiență în domeniul audiovizual și mass-media. A absolvit Facultatea de Media, Arte și Design la Universitatea din Westminster, Londra. Mariam a lucrat pentru televiziunea publică din Georgia ca reporter video și producător al unui talk-show săptămânal. S-a alăturat platformei de storytelling multimedia Chai Khana ca manager de producție media în 2019. Crede în puterea poveștilor vizuale și a fost întotdeauna pasionată de a spune povești care contează. Mariam Jachvadze are experiență internațională de jurnalist și producător independent pentru BBC, The Wall Street Journal și Vice News. Este co-fondatoare și membră a KSELI, o rețea de organizații care militează pentru revitalizarea cinematografelor și a spațiilor culturale abandonate din Georgia.

Tamara Mshvenieradze a lucrat în ultimii 10 ani pentru televiziunea publică din Georgia, în calitate de producător și reporter. Ea este, de asemenea, cercetător și producător independent, cu experiență în diverse producții și platforme media locale și internaționale. Recent, a colaborat la documentarul Taming the Garden, de Salomé Jashi, în calitate de cercetător și uneori ca regizor secund. Scurtmetrajul său, Life of Her Own, co-produs cu Chai Khana, a avut premiera la Festivalul de Film Documentar CinéDOC Tbilisi și a primit două premii, inclusiv premiul special al juriului Focus Caucasus. În 2017, ea a co-fondat compania de producție Act Media, axată pe film documentar și producție multimedia cu impact social. Tamara este co-fondatoare și membră a KSELI, o rețea de organizații care militează pentru revitalizarea cinematografelor și a spațiilor culturale abandonate din Georgia.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS