A fi membru al unui partid politic şi a susţine candidaţii altuia e ca şi cum eşti căsătorit cu o persoană, dar, de fapt, îi faci de mâncare vecinului, îi speli hainele, îţi petreci timpul cu el. Şi atunci se impune întrebarea: pe cine iubeşti mai mult?
Fireşte că, în politică, în halul în care a ajuns ea în zilele noastre, lucrurile nu se petrec aşa. Candidezi pentru un partid, ajungi primar, te vezi cu sacii în căruţă şi apoi începi să cauţi cel mai bun cumpărător pentru sacii tăi. Întotdeauna va exista unul dacă ştii să negociezi bine.
Ce dacă e cel cu care te-ai scuipat în campanie? Dacă dă mai mult, e preferatul tău. Fireşte că vei spune că trebuie să te aliezi cu cel puternic fiindcă altfel comuna ta va suferi, că nu vei avea bani să faci drumuri, poduri şi şcoli, iar oamenii te vor urî pentru îndârjirea ta principială. La ce le folosesc lor principiile tale dacă tu nu poţi face nimic fără sprijinul mai marilor politici? Mai bine renunţi la toate pricipiile şi slujeşti pe cine dă mai mult. Vei face drumuri, poduri, şcoli, dar ţi se va spune traseist şi trădător. Ce alegi?
Funcţiile sunt trecătoare, la fel ca şi viaţa. Rămâne în urma noastră un nume bun sau unul care îi va face pe oameni să întoarcă brusc capul, în silă. Trăim vremuri grele în care e aproape imposibil să fii vertical şi demn. Cei care luptă împotriva mizeriilor acestei lumi o fac plătind un preţ uriaş, dar în urma lor rămâne un nume care va fi rostit cu admiraţie după ce ei nu vor mai fi. Ce vreţi mai mult?
Domnul primar cu care am stat de vorbă (nu mă întrebaţi care dintre ei fiindcă, dacă voiam să scriu, o făceam de la bun început) m-a întrebat ce aş fi făcut în locul lui. E greu de răspuns la întrebarea aceasta. Personal, tocmai de-asta nu mă implic în politică fiindcă mi se pare o mizerie mult prea mare, neagră şi cleioasă ca să pot înota în ea şi să ajung vie la mal.
În cazul de faţă, aş fi fost însă cinstită cu oamenii care m-au ales. I-aş fi întrebat ce vor ei să fac, iar dacă mi-ar fi cerut să accept compromisuri care mă obligau să-mi încalc principiile, aş fi demisionat. În fond, mai bine pleci cu capul sus de undeva, decât cu stigmate de trădător şi traseist.
Dacă vrem să se termine odată pentru totdeauna cu actuala mizerie politică, trebuie să facem noi înşine curăţenie acolo unde suntem. Politicienii, indiferent din ce partide sunt ei, să convingă electoratul să îi voteze, nu să apeleze la primari ca să le facă jocurile murdare prin secţiile de votare spunând oamenilor săraci şi cu minte puţină pe cine să pună ştampila. Primarii, dacă sunt oameni cu capul pe umeri care pretind că pot conduce comunităţi, să nu se mai lase şantajaţi de niciun partid. Înainte de a candida, să se gândească bine cu cine vor să defileze, iar după ce ajung în funcţii, să nu uite cine le-a fost tovarăş de drum.
Da, ştiu, e de când lumea valabilă pasarea responsabilităţii. Adam nu era el vinovat, ci Eva. Ea l-a găsit vinovat pe şarpe şi tot aşa. Când ambii au înghiţi „fructul oprit”, au aflat că era, de fapt, extrem de amar.
Cristiana Sabău
Farfuridi (grav): Ne ducem, dar gândeşte-te stimabile, că suntem membrii aceluiaşi partid… Cum ziceam adineaori amicului Brânzovenescu: trădare să fie (cu oarecare emoţie) dacă o cer interesele partidului, dar s-o ştim şi noi… De aceea eu totdeauna am repetat cu străbunii noştri, cu Mihai Bravul şi Ştefan cel Mare: iubesc trădarea (cu intenţie), dar urăsc pe trădători… (schimbând tonul, cu dezinvoltură.) Salutare, salutare, stimabile!…
Am si eu o intrebare, daca Adam si Eva nu gustau din mar, noi oamenii mai existam pe Pamant?
Mie nu prea-mi plac chestiile astea așa voalate! Ori spui pe nume ori nu spui nimic. Era de la sine inteles ca dupa ce o sa se vada in presa o sa caute sa se justifice. Dupa umila mea părere indiferent câte scuze si-ar cauta primarul respectiv tot un tradator rămâne. Faza ca cică ce putea sa facă, ca vezi Doamne s-a gândit la binele celor pe care ii reprezintă, bla, bla, ca daca iese USL -ul prin prezenta lui azi la lansarea candidaților USL își asigura oarecum primirea de fonduri la primărie e doar praf in ochi! Din păcate nu oricine știe sa conducă o primărie din opoziție! E simplu cand esti la putere dar cand esti in opoziție trebuie sa dovedești ca cunoști administrație ori acest primar e doar o alta capusa care nici macar nu merita sa fie numit om! Ar trebui sa intre-n pământ de rusine nu sa mai candideze dar cum nesimtirea depășește omenia la acest primar nu mă aștept la altceva decât la traseism
poi….nu trebuie nume ….pentru ca singurul „explicacitor”….dintre toti e cel de la dumitra!…niste prosti domnule….niste prosti (ma bucur ca snu sunt singur)!
Foarte bine ca sustin USL. Au mirosit care e trendul pt urmatorii 4 ani si trebuie sa dezvolte comunele din care fac parte. Puteau fi mai discreti, dar Radu MOldovan i-a chemat sa-i faca de rusine, sa-i arate lumii. Fiecare cu interesul lui.
Da domule, foarte tare faza cu sustinerea USL. Adeca sustinerea unui hot dovedit si a celui mai mare chiulangiu din istoria parlamentarismului roman.
La mai mare domnilor, la mai mare!
are perfecta dreptate ioan au fost chemati ca sa fie facuti de rusine e usor sa fii primar si sa fii cu cei de la guvernare sa vedem cum gestioneaza un primar comuna cind e in opozitie adevarul este ca cei de la usl au stat in opozitie primarii atitia ani si nu au tradat RUSINE TRADATORILOR
Problema e ca acesti tradatori nu iau in calcul faptul ca odata trecuti in barca cealalta nu-si vor schimba statutul de tradatori si vor fi priviti ca atare,niste simple „vinituri” pe ultima suta de metri.Din punctul meu de vedere aceste tradari demonstreaza slabiciunea USL-ului,in mod normal daca au nevoie de tradatori inseamna ca nu sunt siguri pe ceea ce pot castiga in 9 decembrie si au toate motivele sa nu fie.Radu Moldovan are mai multe primarii decat isi poate permite sa finanteze,in 2013 banii vor fi mult mai putini si nu cred ca tradatorii de astazi vor avea prioritate la alocarile bugetare in fata celor care au stat 4 ani in opozitie,in concluzie si tradatori si fara bani baietii astia o sa fie ca in filmele cu prosti.
Excelent punct de vedere, domnule Anton! In alta ordine de idei, acesti primari nu tin cont de faptul ca mare parte din alegatorii lor sunt de factura PDL-ista, iar pe acestia ii va pierde la urmatoarele alegeri. Daca candidezi sprijinit de un partid, cand tradezi practic tradezi si pe alegatorii tai, cei care ti-au incuviintat votul tocmai ca ai fost de la acel partid. Pe de alta parte, sa fim cinstiti si realisti. Au fost in trecutul recent si primari de la USL care au trecut la PDL. Sunt lucruri care s-au intamplat si se vor mai intampla. Totusi, e deranjanta nonsalanta acestor oameni.
D-le Urs, la anvergura dumneavoastra politica ma asteptam la mai multa luciditate si mai putine cacofonii…in mediul rural alegatorii identifica mai intai primarul si recomandarea lui si nu prea pun pret pe partid,tocmai de aceea sunt atat de importanti primarii si sustinerea lor pentru un anumit candidat,Primarii din mediul rural sunt principalii beneficiari ai lipsei educatiei politice din mediul rural,astfel se explica si tendinta naturala a oraselor de a vota dreapta in anii trecuti in contradictie cu mediul rural,unde stanga era preponderenta.Daca PDL va reusi sa inchida un colegiu de deputati(colegiul 3 care este si cel mai mic) atunci va avea,prin perversitatea legii electorale data de liberali in 2008, sansa de a avea 2 deputati si un senator.In conditiile in care USL nu va reusi sa inchida niciun colegiu si pot sa va dau in scris,ca n-o va face.D-na Cristiana Sabau, astept cu interes articolul despre directorii din institutiile deconcentrate care au facut propaganda electorala prin prezenta lorla lansarea candidatilor USL si sa-i infierati cu aceeasi manie proletara si pe acestia, ca si pe cei din guvernarea trecuta.o seara plina de liniste va doresc tuturor,ma duc sa cant la alta masa….
Treaba e simpla : consilierul, primarul, deputatul, senatorul care isi „schimba” partidul in timpul unei legislaturi isi pierde scaunul.
Adica nu e simpla, ar putea sa fie.
CIUDATE ALEGERI !
LEGEA ELECTORALA ESTE FACUTA PENTRU „ARMASARI” NU PENTRU „PONEI” ! , ASTFEL :DACA UN LIDER AL UNUI PARTID MIC CARE OBTINE CHIAR 100% DIN VOTURI, DACA PARTIDUL DIN CARE FACE PARTE NU OBTINE PRAGUL NATIONAL DE 5%, NU INTRA IN PARLAMENT, SI ATUNCI TOATE VOTURILE OBTINUTE DE ACEST LIDER VOR FI REDISTRIBUITE ALTOR PARTIDE CARE INDEPLINESC PRAGUL DE 5%.
DACA NU MERGETI LA VOT ATUNCI UDMR-UL CARE NU ESTE UN PARTID POLITIC ( NU STIU CE CAUTA IN ALEGERILE ROMANIEI ), CI ESTE O UNIUNE CULTURALA FARA, DOCTRINA POLITICA, VA INTRA IN PARLAMENT SI SAPATURILE PENTRU DISTRUGEREA STATULUI UNITAR ROMAN CONTINUA !
DE CE NU A FOST ELIMINAT PRAGUL DE 5 % ?
PENTRU CA INCURCA ” ROTATIA CADRELOR FOSTE SOCIALISTE” DE LA CONDUCEREA TARII ! DECI IN LOC DE ” CIUMA” PORTOCALIE VA VENI PROBABIL ” CIUMA” ROSIE CU TOATA GASCA CACARAILOR, VORBA CANTECULUI : VIN AI NOSTRII, PLEACA AI NOSTRI…..NOI RAMANEM TOT CA PROSTII…
HAI LA VOT ! SA LE DAM PESTE BOT!
voi vota…..”nulitatea”…un vot nul!
În pilda fiului risipitori, tatăl pune în fruntea mesei pe acesta. Acum fără a fi rătăcitări doar nişte pacălitori şi trădători sunt puşi cu fast în fruntea bucatelor. Trădarea devine onoare iar loialitatea şi consecvenţa apanajul fraierilor.
Cârcotaşule îţi recomand să citeşti Statutul UDMR, care fără să fie un partid politic are un statut de functionare şi organizare mai democratic ca orice partid. Legea partidelor politice permite funcţionarea unui partid în care nu dictează doctrina ci liderul, iar masa de membri de partid este importantă doar ca număr. UDMR, zici fără doctrină, are reguli ce se respectă şi care cu sau fără sprijinul tău îţi îndeplineşte angajamentele faţă de propriii alegători.