Actualitate

Guvernul a numit în funcții prefectul și subprefecții de Bistrița-Năsăud

Guvernul a făcut numirile pentru funcțiile de prefect și subprefecți ai județului Bistrița-Năsăud, statutul acestora urmând să se schimbe, prin lege. Ei vor avea funcții de demnitate publică și pot fi membri de partid, întrucât și Guvernul pe care îl reprezintă în teritoriu are o structură politică.

În urma negocierilor din coaliția de guvernare, în Bistrița-Năsăud prefectul este reprezentant al PNL, iar subprefecții sunt dați de USR PLUS respectiv UDMR.

Stelian Dolha a fost numit prefect, din partea PNL, și rămâne la conducerea instituției. În prealabil, Guvernul a emis hotărârea privind încetarea exercitării cu caracter temporar a acestei funcții.

Subprefecți vor fi Lorand Toth, fost președinte al USR Bistrița-Năsăud, și Decsei Atilla, liderul UDMR Bistrița-Năsăud. Atribuțiile pentru subprefecți se stabilesc de către prefect prin ordin, acestea nemaifiind stabilite prin fișa postului.

Ei vor depune jurământul joi 4 martie, începând cu ora 13.30, apoi își vor prelua atribuțiile.

Eugen Curteanu, până acum subprefect, a fost eliberat din funcție printr-o Hotărâre de Guvern privind încetarea exercitării, cu caracter temporar, a acestei funcții. El ar putea deveni secretar general al Instituției Prefectului, post nou înființat. Secretarul general, care este înalt funcționar public și subordonat prefectului, asigură stabilitatea funcționării instituției, continuitatea conducerii și realizarea legăturilor funcționale între compartimente.

La nivel național, PNL are 23 de prefecţi şi 47 de subprefecţi, USR PLUS – 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, iar UDMR – 5 prefecţi şi 10 subprefecţi. 

12 comentarii

 • Acolo la prefectura, aveti noroc deoarece aveti oameni ca Eugen Curteanu care stie cum se „mananca” lucrurile pe acolo. De era sa se descurce singuri, cei doi noi „unși”, ….. mi se par pe langa subiect( a se intelege functie). In jumatate de an… de-abia vor stii pe unde sa ajunga la cascaval.
  Altfel…e o prostie numirea asta…. E total politica si fara un pic de profesionalism analizata numirea. Si sunt doi….cand pana de curand se descurca doar unul. Frumoasa „curatenie”….

  • Sa nu-ti faci probleme…se descurca ei….tu sa -ti vezi de treaba si sa muncesti sa le platesti lor salarii si ei sa se uite dupa…..card!
   PS Bugetarii in Romania au o singura problema., sa nu uite PIN-ul de la card si sa nu uite sa mearga in concediu!!!

 • Ce pretenții sa avem de la Turc cu „subtierea” organigramei primăriei, dacă Guvernul da semnalul de încărcare a organigramelor existente???
  „Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că au fost eliberaţi din funcţie 103 prefecţi şi subprefecţi şi au fost numiţi 36 de prefecţi şi 75 de subprefecti” – comunicat pentru inducere în eroare, psihologic!!! Ti se oferă cifra de 103 de eliberați din funcție și 36 de numiri… Lumea nu citește tot, nu???
  Economie… Dar o simpla adunate da ca numiri 111oameni!!! Cu 8 mai mult decât înainte… Deci ce facem??? Reducem sau MAI ANGAJAM????

 • Interesant, acum nu mai deranjeaza pe nimeni, presa nu mai are intrebari si nemultumiri vizavi de faptul ca s-au infiintat inca doua posturi de conducere (ori 42 prefecturi, cu un salar de 10.000 de lei/post)???!!!! Plus costurile colaterale , respectiv masina, telefon de serviciu, birou, dotari cu tehnologie, secretariat etc….doar sunt functii de conducere, nu??!!!
  Bine ca s-a facut tam tam pentru sporul de covid, acordat oricum temporar (din cei 10.000 de lei se acorda sporul unui numar de 9 persoane).
  Ce sa mai spunem de faptul ca au fost inghetate salariile functionarilor publici la nivelul lunii decembrie 2020, fara a se mai efectua majorarea cu 1/4 a salariului de baza conform Legii salarizarii nr.153/2017 pentru ca nu sunt fonduri. Ok, intelegem ca trecem printr-o perioada dificila din punct de vedere economic, dar sa ingheti salariile celor care muncesc pentru a infiinta inca 2 posturi de conducere, nu prea are logica si nicidecum nu se face economie la buget (1/4 din salariul de baza al unui functionar este aproximativ 500 lei, la un calcul simplu 10.000:500= 20, deci, dintr-un singur salariu se putea efectua majorarea salariala pentru un numar de 20 functionari). Si apropo, functionarii au ocupat posturile prin concurs, au promovat in grade si trepte profesionale prin sustinerea de examene scrise (pe bune, nu pe copiate si pe pile) si sunt capabili sa se reprofileze daca este cazul, chiar si in sectorul privat, cu conditia ca cei cu functii de conducere/marii manageri sa creeze locuri de munca si pentru cei cu o pregatire superiora. Nu ne-au platit parintii studiile ca sa ajungem muncitori necalificati la Leoni, agenti comerciali sau vanzatori la supermarket, intrucat la nivelul judetului nostru nu prea ai multe alternative sa-ti castigi traiul cinstit, daca nu esti inregimentat politic!!!!!

  • Nu iti este rusine sa comentezi aiurea?
   Auzi la el…se puteau majora salariile bugetarilor cu aceste sume.
   Pe ce lume traiti stimabile? Uitati-va la diferentele salariale dintre mediul privat si cel public.
   Nu va pune absolut nimeni sa lucrati necalificat la Leoni daca ati urmat o scoala. In schimb la Leoni sunt foarte multi absolventi de facultate care merg acasa cu 2500 de lei pe luna. Dvs cat incasati lunar?
   Daca as fi in situatia Dvs as baga capul in pamant de rusine. Auzi la el majorari salariale la bugetari!

  • Daaaa…. ” functionarii au ocupat posturile prin concurs !!! , au promovat in grade si trepte profesionale prin sustinere de examene scrise … si sunt capabili sa se reprofileze , daca este cazul, chiar si in sectorul privat ,cu conditia ca cei cu functii de conducere/marii manageri sa creeze locuri de munca si pentru cei cu pregatire superioara ” . Pe bune ?? Sa stii ca locuri de munca pentru cei cu studii superioare se gasesc si nu esti obligat sa lucrezi intr-un loc de munca care nu’ti convine ( aplica pe e.jobs) , depuneti CV-ul , dute la interviuri , fa dovada capacitatii intelectuale si fii sigur ca firmele de recrutare te vor cauta . Apoi nu inteleg ,,jena ” in a lucra la Leoni , agent comercial , vanzator ! Da intr’adevar daca nu esti inregimentat politic nu prea ai ce cauta in administratie (ma refer la functii de conducere si bine salarizate ) dar la privat ? Asta o spun din propria’mi experienta !

  • 1. Comentariul meu nu este deloc AIUREA, se bazeaza pe date concrete publicate in Legea salarizarii (cifrele date sunt estimative, o medie a bazei salariale la care am facut referire, care difera in functie de incadrare, vechime, gradatii etc.) si face referire strict la subiectul articolului, intentia fiind aceea de a evidentia faptul ca prevederile unei legi trebuie aplicate unitar nu discretionar, in functie de competente.
   2. Sectorul public și privat sunt doua domenii de activitate diferite care au existat și vor exista în orice stat, diferența dintre ele fiind principiile de organizare și scopurile pe care le deservesc.
   Fiecare individ este liber sa aleaga unde își va desfasura activitatea tinand cont de pregatirea pe care o are, de aptitudini, de capacitatea intelectuala, unde considera ca se regaseste etc. Indiferent în ce sector alegi sa îți desfasori activitatea conteaza modul în care o faci, gradul de implicare, seriozitatea de care dai dovada, sa îți practici meseria pe care ți-ai ales-o cu profesionalism.
   Nu exista nicio „jena” in a fi angajat la Leoni, agent comercial sau vanzator este la fel de onorabil ca si oricare alta meserie, doar ca sunt niste diferente, competente, responsabilitati, aptitudini, domenii de specializare etc………platite in plus/minus (vb din proprie experiența, pt ca am lucrat atât în public cât și în privat ).
   3. Calitatea umana și corectitudinea se regasesc în ambele domenii de activitate, la fel cum sunt și exemple negative.

 • Toți politicienii par din același aluat.
  Promisiuni cât luna, mută marea și munții, iar apoi niște posturi cu avantajele personale aferente, iar promisiunile din campania electorală liniște totală la implementat.
  Când citesc știrile doar mă crucesc cât de idioți pot fi decidenții pe acolo.
  Numărul de accidente rutiere- pierderile de vieți omenești generate, plus cele materiale pentru societate( de la familiile îndurerate, copiii fără posiiblități financiare, la pierderea investiției pe care o societate o face în oameni), emigrarea masivă, lipsa voinței politice pentru a adresa probleme fundamentale pentru cetățeni- cum ar fi asigurarea instruirii locale pentru copiii din Aluniș…toate duc la concluzia că societatea e în plină disoluție. Incompetență, neînțelegere a realității, respectul zero față de problemele reale.
  Când am citit argumentul pentru care copiii din Aluniș nu pot beneficia de o învățătoare, m-am crucit.
  E mai simplu de plătit salariul șoferilor plus benzina, în România decât cel a unei învățătoare.
  În orice țară cât de cât locală, postul de șofer la instituție publică -exceptând miniștrii- nu există.
  Orice om care are o funcție de conducere trebuie să aibă un permis de conducere și e direct responsabil de comportamentul lui la volan, e simplu.
  Acum ce să te aștepți de la oameni care au fost născuți în comunism?
  Tot la idei comuniste.
  Dar și comunitățile locale nu au înțeles prea bine cum să seducă tinerii absolvenți.
  Ar fi putut de exemplu să ofere o chirie gratuită primăria, un teren de folosință, pentru dascălii ca și incitativ sau seducție.
  Se găsesc bani pentru popi, biserici dar nu pentru învățători.
  Trăiască Evul Mediu.
  Tot chestiune de organizare.

 • Ordinarul de udmerist care în jud Bistrița Năsăud este cu curul in doua luntrii nerespectând protocolul guvernamental este subprefect?!?!Domnilor liberali unde va este personalitatea de ce nu luați măsuri impotriva comportamentului d-lui Decsei care merge cum bate vântul și cu voi și cu Psd,sau și voi cântați in struna PSD la Bistrița și e greu de luat măsuri?????Rușine că va interesează doar interesul personal și functiile.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.