Social

Guvernul nu mărește salariile, iar sindicatele anunță continuarea grevei

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că majorările cerute de sindicatele din Educație vor trebui făcute doar prin viitoarea Lege a Salarizării și nu acum. Până atunci însă, guvernul le mai dă profesorilor „un stimul” de 2500 de lei pentru întreaga carieră didactică.

Este vorba de o majorare salarială de 9% doar pentru cadrele nedidactice și de o primă în iunie și alta în octombrie de 500 de lei. Pe de altă parte, 220 de mii de profesori și personalul didactic auxiliar vor beneficia de un stimul de 2.500 de lei pentru cariera didactică, o primă tranșă în iunie de 1.000 de lei, a doua în octombrie de 1.500 de lei.

”În urma discuţiilor, Guvernul a prezentat tot setul de măsuri pregătit pentru a veni în sprijinul celor care lucrează în sistemul de educaţie, pentru a face posibilă cât mai curând reîntoarcerea în clase, atât pentru cei care predau, cât şi pentru elevi. După acest dialog, care s-a purtat între reprezentanţii Executivului şi cei ai sindicatelor din educaţie, rezultatul acestor discuţii a fost analizat de către liderii coaliţiei de guvernare, iar la finalul acestor discuţii sunt în măsură să vă prezint câteva date.

În primul rând, decizia coaliţiei de guvernare care va fi implementată chiar mâine în şedinţa de Guvern de dimineaţă vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile din educaţie, prin mărirea veniturilor celor care se regăsesc ca personal nedidactic în aşa-numita anexa 8 a Legii salarizării, o măsură care vizează 55.000 de oameni care lucrează în acest sector cu o medie a creşterii veniturilor cu 9%. Acestor venituri li se vor adăuga două prime consecutive, una în iunie şi alta în octombrie, de câte 500 de lei fiecare. De asemenea, aceste prime fiind oferite tuturor celor 55.000 de oameni care lucrează în categoria personalului nedidactic”, a declarat, joi seară, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Potrivit acestuia, pentru alte 220.000 de oameni care lucrează în sistemul educaţional – personalul didactic şi personalul didactic auxiliar, în luna iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, care va fi urmată în luna octombrie de o primă de 1.500 de lei.

”Discuţiile iniţiale, care s-au purtat în cursul săptămânii trecute cu reprezentaţii sindicatelor, vizau majorarea veniturilor personalului nedidactic din anexa 8, la care se adăuga nevoia evidentă de a trata cu prioritate situaţia debutanţilor din sistemul educaţional, unde s-a discutat iniţial de această formă de stimulare de premiere, atât pentru dumnealor, cât şi pentru cei care predau în zone defavorizate, cu un stimul în valoare de 1.000 de lei.  Iată că am ajuns la extinderea acestor formule care vor purta această formă de premiere pentru întreg personalul didactic, 220.000 de oameni care vor primi în total 2.500 de lei, desigur, în paralel continuând demersul pe care Guvernul îl face, tot ce ţine de noua grilă de salarizare (…)

Urmează ca noile majorări, aşteptate de cei din sistemul educaţional, să intre în cadrul noii legi a salarizării care va avea în regim de urgenţă, devansat faţă  de termenul fixat în PNRR, decembrie a.c., în 15 iulie urmând a fi prezentat public şi lansat în dezbatere şi în analiză pentru a găsi cele mai bune formule astfel încât cei care lucrează în educaţie să îşi regăsească statutul (…)”, a explicat el.

Cărbunaru a prezentat noi drepturi pe care Legile Educaţiei, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce atât pentru cei care lucrează în învăţământul preuniversitar, cât şi pentru cei care lucrează în învăţământul universitar:

 • Cadrele didactice care lucrează în zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu 5 salarii minime brute pe ţară
 • Vor fi alocate sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învăţământ, din bugetul de stat, şi nu de la primării, pentru a elimina eventuale blocaje sau întârzieri
 • Norma didactică va fi redusă cu 2 ore săptămânal pentru personalul didactic de predare şi de instruire practică, atunci când există o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic I, fără ca acest lucru să ducă la o diminuare a salariului
 • La încetarea contractului de muncă, în semn de respect, recunoştinţă faţă de personalul didactic care se pensionează, va fi acordată o primă care este echivalentul a două salarii de bază
 • Pentru directorii unităţilor de învăţământ şi pentru inspectori, având în vedere responsabilităţile pe care le au, dar şi volumul de muncă pe care şi l-au asumat, va fi acordat concediu de odihnă suplimentar, în conformitate cu contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector de negociere colectivă învăţământ preuniversitar
 • Cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învăţământ vor putea beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore pe săptămână

Potrivit sursei citate, tot de la 1 septembrie, universităţile vor putea majora salariul de bază, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate de profesori şi de performanţa acestora. Cadrele didactice care se pensionează vor primi în plus, de la Ministerul Educaţiei, două salarii raportate la ultimul salariu de bază.

Liderii de sindicat au avertizat că greva și protestele de stradă vor continua până când Guvernul va decide majorarea salariilor: „Este interesul lor să vină cu un răspuns într-un timp cât mai scurt dacă vor ca greva să înceteze”.

Premierul Nicolae Ciucă a explicat că nu va mai demisiona, vineri, din funcția de premier, așa cum era prevăzut în protocolul coaliției de guvernare. Ciucă le-a transmis profesorilor că vor continua discuțiile, dar Guvernul nu poate oferi profesorilor o mărire salarială așa cum solicită sindicaliștii.

Liderii de sindicate au anunţat, joi seară, după noi negocieri cu Guvernul, că au înaintat solicitările lor, constând în majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25% şi ca salariul unui dascăl debutant să fie la nivelul celui mediu brut pe ţară.

Etichete

3 comentarii

 • Eu aş zice să desfiinţăm şcoala. E mai simplu aşa. Dacă tot nu ne convine statutul profesorilor, să facem homeschooling. Sau să plătim bone care să supravegheze copiii cu banii pe care îi primesc profesorii ca să îi şi înveţe. (Anda Simion – Dubla măsură > Republica)

  1
  8
 • Voi cei de la privat sunteți niște fericiți! Vă puteți bucura cel mai bine de „binefacerile” capitalismului, munciți pe brânci să îmbogățiți un patron lacom care își sparge banii cu amante în destinații exotice, după care falit fiind vă dă afară ca pe ultima cârpă.

  4
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.