Actualitate

Guvernul vrea să extindă rețelele de gaze cu bani europeni

Premierul Ludovic Orban a solicitat ca, în exerciţiul financiar 2021-2027, să fie eligibile pentru finanţare din fonduri europene înfiinţările de reţele de gaze sau extinderile de reţele.

”Din 2012, practic, aproape că nu s-a mai întâmplat nimic în domeniul gazelor. România, care este una dintre ţările cu cele mai bogate resurse de gaze naturale, are conectată la reţea doar 36 % din populaţie. Am dat exemplul Ungariei, care are peste 90% din populaţie conectată la reţeaua de gaze, în condiţiile în care nu au resursele noastre de gaze, dimpotrivă, resursele lor sunt foarte mici”, a declarat premierul Ludovic Orban.

La rândul lui, ministrul Mediului, Costel Alexe, a menționat: ”Salut și susțin decizia premierului și trebuie să recunoaștem că această inițiativă va avea și un efect benefic asupra pădurilor României. Presiunea pe pădurile României este extraordinară, majoritatea locuințelor din mediul rural fiind dependente de lemnul de foc și de multe ori populația cade pradă speculanților și celor care exploatează pădurea ilegal. În ultimii anii locuitorii țării s-au confruntat constant cu crize ale lemnului de foc, s-au izbit de prețuri exagerate, uneori inaccesibile pentru singurul mijloc de a-și încălzi locuințele și prepara hrana pe timp de iarnă! Cu siguranță gazele naturale nu sunt soluția pe termen lung, dar pentru următorii ani, până când România va dezvolta suficientă energie verde și nepoluantă, facilă tuturor locuitorilor din rural și urban, trebuie să acceptăm că racordarea locuințelor la gaze naturale, alături de racordarea la apă potabilă, canalizare, energie electrică, sunt indicatori clari privind calitatea vieții într-o comunitate, într-o țară dezvoltată”, a scris el pe Facebook.

https://www.facebook.com/Costel.Alexe/photos/a.183180831733162/2790836464300906/?type=3&theater

CITEȘTE ȘI:

2 comentarii

  • Pana acum eon gaz si-a extins retelele pe banii viitorilor abonati fara sa faca nici o reducere sau fara sa inapoieze banii investiti de catre clienti pe retele de gaz. Abonatul a facut reteaua si eon s-a facut stapan pe retele. Eon ar trebui sa puna la dispozitie reteau de gaz pana la gard gratis nu sa umble cu smecherii.

  • Extinderea reţelelor de gaze naturale in localitătile din zona montană a judeţului Bistriţa-Năsăud este o stringentă necesitate, in conditiile in care lemnul de foc a devenit o resursă costisitoare si care nici nu asigură confortul dorit . Consecintele negative ale lipsei gazelor nu au intârziat să apară si ele afectează inclusiv dezvoltarea turistică. Un exemplu este închiderea Hotelulului Castel Dracula din Pasul Tihuța, tocmai din cauza costurilor ridicate necesare pentru întreținerea lui în timpul iernii, încălzirea fiind asigurată pe bază de electricitate, deoarece în zonă nu există rețea de gaze naturale. Nici in statiunea Colibita situatia nu este mai bună din acest punct de vedere.
    Vezi: https://timponline.ro/cel-mai-atractiv-loc-din-pasul-tihuta-castelul-dracula-a-fost-inchis-de-proprietari/

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.