Social

Hectare întregi de livezi sunt puse la pământ. Nu se plantează nici un sfert din cât se taie

Suprafețe întinse de livezi continuă să fie defrișate, iar nucii puși și ei la pământ. Numai anul trecut, Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud a dat aviz favorabil pentru defrișarea a 27,9 ha de livezi și tăierea a 17 nuci. S-au mai aprobat și 23 de cereri pentru scoaterea definitivă sau temporară a terenurilor din circuitul agricol, se arată în raportul de activitate al instituției.

Este adevărat că tot anul trecut s-a și plantat livezi pe 5,68 ha, așa încât s-a ajuns la o suprafață totală de 6000 de hectare de livezi, majoritatea (4700 ha) de meri. În județ mai avem 824 ha de pruni, 312 de cireși și vișni, 127 de peri și 114 de nuci.

Plantațiile de arbuști fructiferi nu apar în evidențele Direcției pentru Agricultură, cu toate că, în ultimii ani, grație banilor europeni care s-au alocat pentru înființarea de exploatații noi, au tot apărut.

Inclusiv Stațiunea de Cercetare și Producție pentru Pomicultură Bistrița-Năsăud a plantat, în 2020, pe un hectar de teren opt specii de arbuști fructiferi din specii diferite, precum aronia, lonicera, goji, trandafirul pentru petale, mur, corn, soc și măceș pentru a vedea cum se comportă acestea în condiţiile pedoclimatice de la noi și pentru a testa forme de conducere pe verticală a acestora. Și tot atunci, după o perioadă lungă de întrerupere, a fost reluată activitatea de creare de noi soiuri la specia măr.

Reamintim că în 1990 în județ existau livezi pe mai bine de 12.000 de ha, iar acum suntem abia la jumătate.

11 comentarii

  • Se taie totul, se taie pana si viitorul copiilor intr-o tara frumoasa si care avea de toate.
    Aici se facea cercetare serioasa si era a doua statiune pomicola ca intindere din Europa.
    Aici pe vremea mea liceienii faceau practica educativa sambata dar si toata vacanta de vara ne faceam banuti si veneam la reparat de lazi si mai apoi la cules.
    Educatie serioasa era si de la parinti si de la institutia cu pricina si de la Stat.
    Acum e jale se taie tot nu mai mancam nimic din livezile de aici de lla doi pasi, vin merele cu tonele la Lidl etc. si in locul merilor si nucilor apar viitoarele GHETOURI ale Bistritei care dupa 2050 vor ramane goale pentru STAFII si probabil merii si nucii salbatici purtati de vant vor strapunge betoanele de la fundatii.

    • Bălan poate este la tine pe Bălcescu însă acolo sunt vile una și una.

    • Acolo la soare casele au curți generoase unde oameni își plantează ei singuri copacii, au garaje și își parchează mașinile în curți nu ca și cocalari din centru care își parchează mașinile pe stradă la bordură blocând astfel un sens de circulație ca în ghetou , în curți au leagăne, tobogane și trambuline pentru copii lor nu sunt silinți să meargă până în Parcul Mare și să se înghesuie acolo cu toți țiganii. Oameni de acolo își permit să facă grătare și alte activități în aer liber în grădinile lor când vor ei, își permit să asculte muzică bună și nu manelele și trap-ul date la maxim a vecinilor cocalari.

  • Se distruge tot…nu e important că o comunitate sa consume „local”. La prima vedere nu pare să afecteze daca un individ cumpără un kilogram de mere de la supermarket. Și la fel cu laptele….cu vinul cu etichete frumoase, dar al dracului de ieftin, cu mezeluri tot din Ungaria și Polonia, piersici tot din Polonia.
    Că o economie sa se dezvolte…o altă economie trebuie să meargă în pierdere.
    In Cehia, Croația, Polonia, Ungaria, parțial în Macedonia se produce ceva care înlocuiește un produs local în ale părți.

    PS: subiectul locuințelor e introdus puțin exagerat in contextul de față. Nu doar din cauza locuințelor nu se mai plantează livezi….

  • Dorel nu am exagerat absolut nimic.
    In calitate de bistritean nascut aici si care a batut statiunea pe jos de multe ori pe toate suprafetele am vazut exact ce s-a intamplat de 33 de ani incoace.
    Si din masina mergand pe drum e simplu sa privesti si iti dai seama de gradul de ocupare cu ddrumuri de pamant si un oras nou aparut acolo cu numar mare de case si anexe.
    In privinta folosirii termenului de GHETOURI nu eu am spus-o ci am preluat stirea de la televizor in urma anuntului facut de multe ori de INS (institutul national de Statistica) dar si al Ordinului Arhitectilor din Romania.
    Sunt foarte documentat in calitate de cetatean, inteleg foarte bine cum functioneaza administratia si nu imi permit sa spun lucruri traznite.

    • Ghetou este în centru unde nu ai măcar un loc de parcare, casele au ferestrele fix în stradă unde nu poți trage un pârț fără să știe tot cartierul, case dărăpănate care nu au nici măcar un copac în curte ( alea care mai au ceva curte ) , blocuri comuniste urâte de te ia cu amețeala de exemplu cel de la trezorerie, blocuri noi tot așa de urâte fără parcări și locuri de joacă pentru copii. Bălane te las pe tine să tragi concluzia unde este ghetou la tine sau în noile cartiere frumoase de la soare din Bistrița. Tu nu poți să vezi aceste diferențe fiindcă toată viața ta ai trăit într-un ghetou și ți-se pare normal să trăiești așa nasol.

  • Sa condami ca se taie livezi e ca si cum ai vrea sa nu ingropi un mort. Livezile au o viata de 20 …30 ani , e cam gata. De ce nu se replanteaza? E rentanbil sa faci livezi pe terenuri de 30 euro mp? Sunt destule programe europene, nu vrei livada…faci paduri!

  • Si NUCII de aliniament de pe stanga-dreapta drumului jud. tot 20 de ani traiesc si dau rod ?
    Sa nu amestecam NUCII cu MERII de pe spalier.
    Oricum dezastrul e pe acele dealuri.
    Sa nu mai vorbim de zecile de remorci care desarta noaptea deseuri din mat de costructii peste tot in toate curbele.
    Sa nu mai vorbim despre decopertarea terenului fertil si acoperirea lui cu resturi macinate din constructii si mult balast si bolovani de toate felurile.
    Aceste terenuri sunt sterpe.

    • Bălane, Poate ție îți face plăcere să locuiești în poluarea și țigănia din centru orașului dar nouă la alți nu.

  • Fără un program județean sau municipal de sprijinire a Stațiunii Pomicole prin care să se cumpere terenuri pentru înființarea de noi livezi care să asigure consumul bistrițenilor, nu ne putem hrăni cu amintiri . Dar dacă importatorii au influența să blocheze proiecte de dezvoltare a producției autohtone atunci să nu ne mirăm că ne este dor de lideri precum Ceaușescu, Mănescu sau Bobu.

    • Sunt destule terenuri lăsate pârloagă unde în comune unde stațiune ar putea să-și facă livezi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS