Social

Un bărbat din comuna Matei a găsit pe arătură un obiect din aur și l-a predat Direcției pentru Cultură

(FOTO) Un artefact din aur, în fapt un ornament pentru păr folosit cel mai probabil în perioada anilor 1400-1200 î. Hr., a fost descoperit de un bărbat din comuna Matei pe o arătură din satul Fântânele și predat Direcției Județene pentru Cultură Bistrița-Năsăud, informează instituția.

Descoperire întâmplătoare de mare valoare în Fântânele, comuna Matei!

În data de 05.05.2022 un artefact din aur a fost predat instituției noastre. Obiectul a fost descoperit de către un bărbat din comună pe un teren arabil din satul Fântânele, la suprafață arăturii.

Descoperirea pare a fi un inel de buclă, obiect folosit ca ornament pentru păr.

Astfel de descoperiri sunt rare în județul nostru, arheologul Direcției Județene pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Dana Alexandra Valea declarând că, la o primă analiză, inelul se încadrează tipologic în faza târzie a epocii bronzului (1400-1200 î.Hr.).

Conform prevederilor legale, artefactul a fost predat Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud pentru analize aprofundate”, a transmis Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

2 comentarii

  • Asta-i asemănătoare cu bancul în care un copil îl întreabă pe tatal lui : -tati oare cît costă o rachetă cu bombă? – îi scumpă dragu tati, e vreo 100 de milioane. Waw tati, ce bine ar fi să cadă una și la noi în curte! No, amu îmi pare rău și mie că m-am mutat de la țară la oraș, că altfel poate găseam și eu ceva aur pe arătură…no, am glumat, nu săriți pe mine…

  • Speram ca Muzeul sa il despagubeasca e om pt buna credinta conform legii cu bonusul de 45% din suma evaluata de specialisti. In majoritatea cazurilor refuza sa plateasca ba mai mult de atat incearca sa gaseasca diferite motive sa nu se achite banii cuveniti. Cautati peste un an pe unde mai aceasta bijuterie… arhiologii obisnuiesc sa vanda valoarile pe piata neagra…. Ex: directorul Muzeului Hunedoara.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.