(FOTO-VIDEO) Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a participat la recepția oficială a heliportului de pe terasa superioară a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, investiție de 1,5 milioane euro din bugetul județului. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Sănătății, UMF Târgu Mureș (cu care SJU va colabora pentru înființarea la Bistrița a unei școli de asistente medicale), autorități locale, parlamentari.
”Este un moment de mare bucurie. Este un proiect care va sprijini lupta cadrelor medicale pentru salvarea de vieți. Este funcțional de aproximativ două săptămâni, au fost câteva misiuni, inclusiv una de noapte. Le mulțumesc tuturor celor implicați, îmi doresc ca acest heliport să-și aducă aportul la salvarea cât mai multor vieți. Chiar dacă la început nu îmi venea să cred, heliportul nu este folosit doar pentru a duce pacienți spre alte spitale, va fi folosit și pentru aducerea unor pacienți la specialiștii din SJU Bistrița. Mult succes tuturor celor care lucrează aici. Domnul Raed Arafat ne-a fost alături în toată această procedură, inclusiv în încrengăturile birocratice ale României, pentru că am întâlnit și un paradox: acest heliport s-a făcut în aproximativ șapte luni și s-a autorizat în vreo nouă. Viitoarea UPU va fi gata într-o lună – o lună și jumătate și va fi una dintre cele mai moderne din țară. Până la finalul anului finalizăm lucrările la secția externă de pe str. Alba Iulia, până la începutul anului viitor la cea de pe str. Ghinzii. S-au terminat procesele cu licitația pentru a elibera toată curtea din spate, unde vrem să construim noua aripă a spitalului, iar SJU Bistrița va fi, fără nici cea mai mică rezervă, pe locul 1 în rândul spitalelor județene de urgență din România”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
Șeful CJ a adăugat: ”Aseară a fost primul zbor de noapte, iar pilotul a reclamat deranjul major produs de lasere, s-au jucat câțiva copii punând lasere pe elicopter și facem un apel către părinți pentru că pericolul este unul mare. Sunt copii, înțelegem, dar nu trebuie să deranjăm zborurile pe timp de noapte cu lasere”.
”Asistăm la o intrare în normalitate a unui spital județean. Un spital județeană de urgență fără heliport astăzi înseamnă o șansă mai mică pentru pacienți, fie că îi ducem fie că îi aducem aici. Până acum, ne-am obișnuit să aterizăm la o distanță mai mare de spital, să vină ambulanța, să fie procedura de preluare de la elicopter, transport cu ambulanța la spital, care însemna timp și risc pentru pacient. Acum se aterizează aici, pacientul este dus imediat în UPU, noua UPU urmează să fie finalizată și vorbim de o UPU modernă care va fi într-un spital normal de urgență. E al treilea heliport pe spital, Mureșul se bucură de mult de un helipunct lângă spital, terenul a permis acest lucru, dar nu e suficient. Fiecare spital județean de urgență trebuie să ajungă să aibă un punct de aterizare conexat spitalului. În secunda în care ai așa ceva înseamnă că ai dat o șansă în plus pacientului. Spitalul dvs. va fi la 20-25 de minute de trei elicoptere: cele de la Mureș, Câmpulung Moldovenesc și Jibou, dacă un elicopter e ocupat poate să vină celălalt. Pe zborurile de noapte, spitalul este dependent de elicopterul de la Mureș, autorizat să zboare permanent. Felicitări și sper să devină un model pentru absolut toate spitalele județene de urgență. Aștept să revin pentru noua UPU, un alt pas important”, a spus Raed Arafat.
El a menționat că piloții care zboară pe timp de noapte au echipamente speciale, iar dacă ajung lumini laser în sistemul night vision pot fi probleme mari la aterizare. ”Este un lucru foarte periculos să țintești laserul către elicopter, și zi și noapte dar mai ales noaptea. Apelul nostru către populație este să vorbească cu copiii, elicopterul vine să salveze vieți, nu este loc de joacă aici. Să nu îndrepte lasere către elicopter, este rugămintea noastră. Misiunile de noapte nu vor fi excepții, când sunt cazuri critice se solicită elicopterul și poate vor fi misiuni săptămânale. Oamenii trebuie să înțeleagă ce înseamnă să perturbi activitatea pilotului într-un moment critic, cel de aterizare. Condițiile de iarnă, de frig nu afectează elicopterul, doar lipsa de vizibilitate cauzată de ceață sau vântul puternic”.
Din data de 17 august, ziua când a a devenit operațional, heliportul a deservit opt misiuni SMURD, a spus managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany. ”Ideea heliportului a pornit de la o întâmplare, eram în curtea spitalului, pe deasupra a trecut un elicopter iar o ambulanță a ieșit pe poarta spitalului cu girofarul pornit. Mi-am spus că ambulanța merge la întâlnire cu elicopterul și am întrebat dacă n-am putea face un heliport pe spital. De aici a pornit totul. Într-adevăr, perioada de implementare a proiectului până la partea practică a fost destul de lungă, dar să ne gândim că suntem al treilea heliport de terasă din România”, și-a amintit el.
”Felicitări tuturor oamenilor cu viziune, este o investiție de care orașul are nevoie. Sper ca un număr cât mai mare de vieți să fie salvate. Felicitări tuturor celor care duc o bătălie clipă de clipă pentru viață”, a fost mesajul primarului Ioan Turc.
În septembrie 2019 s-a semnat contractul de proiectare și execuție pentru realizarea unui heliport pe SJU Bistrița, destinat elicopterelor care execută misiuni aeromedicale SMURD. Licitația a fost câștigată de asocierea SC Grup Construcții Est SA Iași – SC ABC Development Aviation SRL București, lucrările au fost finalizate iar heliportul a fost acreditat în 17 august a.c., devenind operațional. Heliportul este deservit, în trei ture, de 13 persoane (personal operațional – 5, serviciu de urgență privat de pompieri – 8). Noua structură se află în subordinea managerului SJU Bistrița, Gabriel Lazany.
Tocmai s-a refăcut USL-ul. Felicitări și la mai mare! Și serviți cu mult sifon!
…cu greu îți suport răutățile…care vor fi judecate de cine trebuie, nu de mine…îți doresc sa nu ai nevoie de serviciile UPU și de elicopterul care aterizează pe această platformă. Felicitări inca o data tuturor persoanelor implicate în acest proiect, indiferent de culoarea politică!!!
Oare locatarii din blocurile din apropiere nu sunt deranjati de zgomot. In special noaptea. Intreb doar asa…sper sa nu fie probleme.
Cind e vorba de salvarea de vieti omenesti iti doresti sa auzi zgomot. Felicitari tuturora care au facut aceasta investitie
Nu suntem deranjați că e vorba de viața unui om. Noi suntem deranjați de cocalarii cu mobre cu toba sparta care nu respectă liniștea după 22:00.
Spitalele care PRIMESC pacienți au nevoie de heliport. (Cluj, Targu-Mureș, București)
Pacienții sunt preluati cu elicopterul de pe șosele, de prin munți, de prin râuri și sunt operați de urgență. Fiecare secundă contează!
Spialul Județean Bistrita-Năsăud folosește heliportul pt. a TRANSFERA pacientii la Cluj, Târgu-Mures, Bucuresti, DUPĂ ce le-au acordat primul ajutor, și i-au stabilizat.
In acel moment secundele nu mai contează! Contează minutele sau orele!
Pot fi transferati si de pe un terenul de fotbal de la CNLR sau pe cale terestră!
–
Heliportul își justifica existența DOAR dacă PRIMEȘTE pacienți in stare gravă, pe care sā-i bage direct in sala de operatie.
Sper sa nu ajungi sa înțelegi pe viu ce înseamnă … secundele, minutele sau orele atunci când ești bolnav, eu am avut ocazia…. și nu-ți doresc …. om îngust la minte ce ești!!!
Oare cine e doamna în verde de lângă arafat??
Felicitari celor care se gandesc si lucreaza pentru oameni !
Felicitari cadrelor medicale pentru daruirea lor in tratarea si salvarea pacientilor !
Multumirile noastre voua celor in halate albe , care zi si noapte ne sinteti alaturi, la parintii bolnavi, sotii cu cancer, diabet, ……, pe care, noi oamenii obisnuiti nu-i putem ajuta !
Colaborati in continuare toti cei care decideti pentru binele judetului, pentru noi toti !
Restul e …tacere !