În județul Bistrița-Năsăud sunt aproximativ 220 de specii de păsări, cea mai mare diversitate fiind în Munții Rodnei. Cercul de Agrobiologie de la Clubul Copiilor Sângeorz-Băi și-a propus ca anul acesta să imortalizeze în fotografii 150 de specii, iar începutul de an este promițător: 21 sunt bifate deja.
”Prima zi de observare a păsărilor din acest an ne-a dat oportunitatea de a imortaliza 21 de specii, o performanță pentru un miez de iarnă în Munții Rodnei. Huhurezul mare și ciocănitoarea pestriță mică sunt vedetele zilei. Anul trecut nu am avut șansa să le fotografiem”, a scris pe Facebook coordonatorul cercului, Dorel Bâzga.
El a precizat că obiectivul pentru 2022 este fotografierea a 150 de specii din cele 170 care sunt în zona Munților Rodnei. Și anul trecut și-a propus același obiectiv, dar nu a reușit decât 143 de specii.
”Anul acesta avem același obiectiv și speranțe noi. Începutul este în forță. Hai că se poate și 150! Nu vom renunța! Precizăm că în zonă sunt aproximativ 170 de specii de păsări, iar în județ aproximativ 220”.
Administrația Parcului Național Munții Rodnei a publicat un ghid al păsărilor din aria protejată care poate fi descărcat de AICI. Are 154 de pagini în care găsiți descrieri amănunțite ale fiecărei specii.
Mi-ar face plăcere să mai găsesc colaboratori pentru a realiza un determinator cu speciile de păsări din județ, inclusiv cu harta de raspandire.
Felicitari Prof.Dorel Bazga de la Clubul Copiilor SG.-Bai!
Fotofragiati voi si ” ciocanitorile ” de pe asa zisa ” centura ” … sa vedeti alea cat de colorate si cate ” pene zburlite ” au … ! ( Sa mai si radem, ca io nu cred ca si alea stau de ” buiece ” acolo… ) .