Actualitate

Icoană făcătoare de minuni de la Muntele Athos, la biserica din curtea secției de Oncologie

Icoana făcătoare de minuni ”Pantanassa” adusă de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos, cunoscută pentru vindecarea persoanelor care suferă de cancer, a ajuns la Bistrița. Va rămâne aici până de Ispas la biserica de la secția de Oncologie a Spitalului Clinic de Urgență.

”Avem fericita ocazie de a primi icoana făcătoare de minuni Pantanassa din Sfântul Munte Athos care este vindecătoare de cancer și de alte boli incurabile. După calendar, ea este cinstită în 18 august. Muntele Athos are foarte multe mănăstiri în care sunt icoane făcătoare de minuni și sfinte moaște. Icoana Pantanassa a fost pictată în secolul al XVII-lea. A fost adusă de la Mănăstirea Vatoped de părintele cuvios Serafim de la Mănăstirea Stâna de Vale, din județul Bihor. Icoana va rămâne la noi până la Ispas”, a spus pr. Lucian Viorel Pop, preot de caritate la secția de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență.

Credincioșii pot vedea, atinge și se pot ruga la icoană în zilele de luni, marți, miercuri, joi și vineri între 16.00 și 20.00, programul de vizită al pacienților internați aici, și sâmbăta și duminica între orele 10.00 și 20.00.

Mănăstirea Vatoped, din care a fost adusă icoana, este a doua ca importanță după Marea Lavră de la Muntele Athos. A fost construită de Împăratul Constantin Cel Mare drept mulțumire că Maica Domnului i-a scapăt pe fiul Ascadie de la înec.

În această mănăstire se găsesc multe icoane făcătoare de minuni, Odoare și Sfinte Moaște. Brâul Maicii Domnului (negru) se păstrează într-o raclă de argint. Se găsesc două cruci de la împăratul Constantin, făcute după modelul care i s-a arătat pe cer, înainte de a începe lupta cu Liciniu. Se păstrează, pe Sfânta Masă, Capul Sfântului Andrei, Paharul (Jaspis) oferit de Manuel Comneanu Paleologul, un deget al Sfântului Ioan Botezătorul, mâna Sfântului Grigore Decapolitul, dăruită de doamna Maria lui Șerban Cantacuzino, și multe alte sfinte moaște.

În 2022, au descoperit că au cancer 1057 de locuitori ai județului Bistrița-Năsăud, potrivit Direcției de Sănătate Publică. Astfel, s-a ajuns la un număr 6940 de pacienți, înregistrându-se o creștere constantă a numărului de cazuri în ultimii 5 ani. Ca și forme de cancer, pe primul loc se află cancerul colorectal, urmat de cancerul de sân, apoi cel de col uterin, prostată și cel de stomac.

SCJU Bistrița: Sprijin pentru pacienții oncologici

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Boli Cronice ”Restart la Viață” invită pacienții diagnosticați cu cancer și familiile acestora să se alăture Grupului de suport psihologic organizat pentru a-i ajuta să facă față acestei boli și să-și mențină o perspectivă echilibrată, pozitivă în timpul procesului de recuperare.

Pentru că diagnosticul de cancer este una dintre cele mai dificile experiențe din viața unui om, cei care trec prin boală și apropiații lor trebuie să știe că nu sunt singuri și că, pe lângă tratamentul și terapia stabilite de medici, pot beneficia în mod gratuit de sprijinul emoțional și practic de care au nevoie. Participarea la acest Grup de suport psihologic, într-un spațiu sigur și confidențial, poate ajuta la reducerea anxietății, stresului și a sentimentului de izolare, precum și la creșterea stimei de sine și a resurselor personale de adaptare la o astfel de experiență.

Organizatoarele întâlnirilor: Loredana Drăgănescu, psiholog clinician și psiho-oncolog la Secția Oncologie medicală a spitalului, și Lidia Stoica, psiholog clinician și psiho-oncolog, președinte al Asociației Pacienților cu Boli Cronice „Restart la viață”. Program: în doua și a patra joi din lună, între orele 14.00-16.00. Adresă: Cabinetul de Psihologie din incinta ambulatorului de la Secția Oncologie medicală, strada Ghinzii, nr. 26, Bistrița. Informații suplimentare și înscrieri: 0756 541 308.

6 comentarii

  • Propun ca doua trupe de cate 12 jandarmi sa pazeasca moastele in 4 schimburi 24 din 24 h pe zi sa nu o fure careva ca doar asa vom avea acces mai multi sa ne rugam sa scapam de boala secului !
    E foarte bine ca s a adus la biserica spitalului. Fiecare pacient la internare alege unde ….se duce!

    12
    20
  • Cand ajungi in situatia celor bolnavi de cancer, cateodata incurabil, iti este permis sa crezi in orice: in doctori, in icoane, in Dumnezeu… Cine esti tu, sau eu, sau noi, sa ne permitem sa radem de credintele altora?

    27
    4
    • ….ca sa ti spun ce iq ai!!!
      Ai auzit de …Musk?
      Ala va fi noul …Mesia!!!
      Dar ai vazut butonul auriu care a fost apasat si i a schimbat incadrarea juridica a lui Stefan cel mare!!!!! L a trecut de la pacatosi la sfinti!!!
      Ce nu pot face….pamantenii!!!

      4
      7
  • Să ne comunice Lazany câți bolnavi s-au vindecat de cancer, la sfârșitul perioadei de odihnă a Icoanei cea Sfântă Pantanassa la bisericuța spitalului, câți pacienți au avut vreo ameliorare și câți
    s-au externat sănătoși…Așteptăm cu nerăbdare comunicatul directorului!

    17
    5
  • Spunea un episcop ortodox, chiar în direct la o televiziune, că nu există icoane care plâng, sau care fac minuni, ori fac toate, ori niciuna. Sigur, chiar Isus spunea, ,,nu eu, ci credința ta te-a mântuit”. Da, în unele situații, subconștientul, autosugestia, ajută, sau încurcă, dar sunt lucruri care nu pot fi schimbate de nimeni, cum ar fi moartea. Dacă măcar un om, crede că i-a fost de folos, sau pleacă cu sufletul împăcat, tot e bine, rău cu siguranță nu face acea icoană.
    PĂREREA MEA !

    7
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.