Actualitate

Ieșim din starea de urgență, intrăm în stare de alertă. Ce măsuri vor fi relaxate, ce se va redeschide în 15 mai

(VIDEO) Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o ședință la Palatul Cotroceni, pe tema măsurilor de gestionare a epidemiei Covid-19, cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri. La final, președintele a anunțat că 14 mai este ultima zi în care ne vom afla în stare de urgență, iar din 15 mai se va intra în stare de alertă.

Se va putea merge fără declarație sau adeverință în interiorul localității, iar deplasările în afara localității vor fi restricționate, cu câteva excepții: în interes de serviciu, probleme medicale, pentru sport individual, mers cu bicicleta. Relaxarea măsurilor privind deplasările nu se aplică localităţilor aflate în carantină.

Se vor redeschide saloanele de îngrijire personală, frizeriile, cabinetele stomatologice, muzeele, cu mențiunea că vor fi stabilite măsuri speciale de distanțare și de igienă. Măștile de protecție vor fi obligatorii și în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun.

Sporturile individuale vor fi permise, dar cu restricția de a se întâlni mai mult de trei persoane, având în vedere că va rămâne interdicția de a circula în grup mai mare de trei persoane. Sportivii de performanță vor putea în condiții foarte speciale să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire. Bazele sportive nu se vor redeschide pentru amatori.

Relaxarea se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind de regulă de aproximativ două săptămâni, astfel că următorul calup de măsuri de relaxare va fi la începutul lunii iunie.

Declarația președintelui:

”Am finalizat întâlnirea pe care am avut-o cu premierul și mai mulți miniștri și consilieri. Am analizat situația în care ne aflăm din punct de vedere epidemiologic și al situației stării de urgență. Dați-mi voie să încep cu ceva legat de zilele care au trecut, week-end-ul de 1 Mai. Am văzut cu toții că lucrurile au stat destul de bine și trebuie să spun: sunt foarte mulțumit de felul în care oamenii au reacționat la apelul autorităților. Au stat acasă și, chiar dacă a fost 1 Mai, nu am avut încălcări semnificative ale regulilor, deci lucrurile au decurs bine.

Astăzi am analizat mai multe chestiuni și unele dintre deciziile pe care le-am luat cred că sunt de mare interes pentru publicul general. În primul rând, starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgență și, în acest fel, data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Începând din 15 mai, pentru a ține, evident, epidemia sub control, vom intra într-o așa-numită stare de alertă. Deci starea de urgență va fi înlocuită prin starea de alertă.

Această stare de alertă este prevăzută de legislația specifică care clarifică cum se acționează în situația unei epidemii și noi clar suntem, din păcate, încă într-o epidemie de Covid-19. Situația nu s-a îmbunătățit încă. Deci, nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut și suntem într-o normalitate. Din păcate, epidemia nu a trecut. Ați observat, cu siguranță, din comunicările publice că am avut și astăzi iarăși peste 300 de persoane care au fost testate pozitiv și, în acest fel, nu putem să spunem că boala a trecut. Însă, la un moment dat, trebuie să mergem mai departe și acest mai departe se concretizează în forma de organizată, trecând de la starea de urgență la stare de alertă.

Acum, câteva lucruri totuși se schimbă, dar, înainte să spun ce se relaxează, repet: epidemia nu a trecut! Trebuie să fim foarte responsabili și trebuie să avem foarte mare grijă în continuare! În realitate, indiferent ce auziți la televizor, nu știe nimeni până când durează această epidemie și depinde de noi dacă aici, la noi, în România, o controlăm mai bine sau mai puțin bine. Eu îmi doresc foarte mult să o controlăm bine, cu toții împreună, asta însemnând să respectăm indicațiile autorităților!

În primul rând, după 15 mai putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar este clar: nu e bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem. Este un prim pas important. Mulți mă întreabă, și se întreabă: „Bun, și ce se întâmplă mai departe?”, și vreau să spun din capul locului că așa-numita relaxare se va face pas cu pas. Un astfel de pas fiind, de regulă, cam de două săptămâni. Deci, unele măsuri le vom lua începând din 15 mai, dar următorul calup de măsuri de relaxare va veni probabil la începutul la iunie, pe urmă la mijlocul lui iunie, și așa mai departe.

Acum, din 15 mai, vom avea, de exemplu, la dispoziție iarăși saloanele de îngrijire personală, deci se vor redeschide saloanele de coafură, frizerie, și așa mai departe. De asemenea, din 15 mai, se vor redeschide cabinetele stomatologice. Tot din 15 mai se vor redeschide muzeele. Dar toate, în condiții speciale de distanțare, în condiții de igienă, cu toții, repet, și o să o mai repet de câteva ori – cu toții vom purta mască de protecție când suntem în spații publice închise. De asemenea, când ne deplasăm cu transportul public în comun. Aceste lucruri rămân obligatorii.

Măsurile de relaxare de mișcare mai liberă, atenție, nu se aplică în localitățile care sunt în carantină! Deci, acolo unde localitatea este declarată în carantină, această relaxare nu va avea loc decât atunci când ni se spune de la experți că pericolul este diminuat.

Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Însă și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității sau altele. Deci, sporturile individuale vor fi permise – atenție, individuale!

Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane. Asta se aplică, evident, și atunci când mergem să facem mișcare în aer liber.

Este încă un aspect destul de important pe care l-aș menționa pe scurt, care se referă la sportivi. Sportivii de performanță vor putea, în condiții foarte speciale, care vor fi detaliate de specialiști, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire – deci, pentru, atenție, sportivii de performanță. Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori – atenție, ca să nu fim greșit înțeleși. Deci, cantonamentele, dar numai în condiții speciale, pentru profesioniști”.

Foto-Video: Administrația Prezidențială

VEZI ȘI:

17 comentarii

  • Aloo fariseilor! Religia e o chestiune personală. Ne-a interzis cineva până acum să ne rugăm? Una e să te rogi, să realizezi o legătură spirituală cu Dumnezeu, alta să se înghesuie lumea la pupat moaște, icoane și poala popii

  • Dacă te intereseaza atât de mult biserica, urmărești slujba online ca noi toți ceilalți și citești individual în Biblie zilnic, nu numai de Paste și de Craciun

 • Nunțile că nuntile,dar nu au spus un cuvânt de biserici indiferent de religie,că și cum nu ar fi exista.Sa le fie rușine.

 • Nu că sunt atei ci sunt iresponsabil,supărător este că nici televiziunile nu reacționează,păcat că este un subiect neinteresant.

  • Doamne ajuta Adi, si eu abia astept, sper sa fie cum ai zis tu si sa o accepte ca sport individual, ca doar n-om sta la gramada pe malul beltii.

 • Am mai spus-o ,sunt ortodox,cred în Dumnezeu,dar încă cred că un pic de penitență de măcar un an nu ar strica nici pt preoți,pastori și mai ales pt conducătorii lor.Prea au fost numai pt bani în ultima vreme,sărbătorile erau așteptate ca oportunități de afaceri și mai puțin pt suflet,așteptau să-și mai schimbe telefoanele,mașinile și să-ți umple buzunarele.S-au închis cîteva sute de mii de biserici,dar s-au deschis alte multe milioane în fiecare casă.
  PĂREREA MEA!

 • Postacii PSD nemultumiți spun lucruri trăznite. Pentru ei deducțiile logice sunt enigme, nu înțeleg nimic, trebuie să le dai mură-n gură ca să priceapă. E foarte bine că nu s-a prelungit starea de urgență, e foarte bine că avem un număr mic de decese raportat la numărul de locuitori, e foarte bine că nu a fost depășită capacitatea secțiilor de Anestezie și Terapie Intensivă. Încet încet vom învăța să conviețuim și cu virusul ăsta, cu restricții din ce în ce mai puține. Doamne ajută!

  • Iar se face remarcat politrucul florean prin jigniri, ură și răutate extremă.

 • Pot să merg după 15 mai la Colibița cu familia, la casa noastră de vacanță? Că nu se înțelege dacă e voie sau nu! Dar nici nu văd de ce ar fi interzis, acolo am fi strict doar familia!

 • Da petrov asa este ! Toate sunt ilegale mai putin ale lui Dragnea si penalii lui pe care tu -i sustii .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS