Economie

Importăm mai mult decât exportăm. Țările cu care se fac majoritatea schimburilor

Agenții economici din județul Bistrița-Năsăud au importat mărfuri în valoare de peste 80,5 de milioane de euro într-o singură lună și au exportat produse de 68,8 de milioane de euro, informează Direcția Regională de Statistică Bistrița-Năsăud.

Agenţii economici au realizat în luna mai a.c., ultima de referință, exporturi în valoare de 68,8 milioane de euro, cu 0,2% peste nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior şi cu 24,5% peste nivelul lunii precedente.

Distribuţia pe principalele ţări partenere a exporturilor judeţului în primele cinci luni din an este următoarea: Germania (30,5%), Italia (22,6%), Franța (14,7%), Regatul Unit al Marii Britanii (5,9%), Ungaria (4,9%), Austria (3,9%), Slovacia (1,6%) și Elveția (1,5%).


Volumul importurilor realizate de agenţii economici din judeţ a fost în luna mai a.c. a fost de 80,5 milioane de euro, cu 1,6% mai mare comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent. Faţă de luna anterioară volumul importurilor a crescut cu 11,8%.

Repartiţia pe principalele ţări partenere a importurilor judeţului în primele cinci luni din an este următoarea: Germania (29,2%), Italia (15,9%), Ungaria (7,2%), Austria (5,8%), China (5,0%), Turcia (4,8%), Bulgaria (4,5%) și Polonia (4,4%).

Soldul balanței comerțului exterior în luna mai a.c. a fost negativ (-11,7 milioane de euro).

Potrivit sursei citate, producţia industrială a judeţului s-a situat în luna iulie a.c. cu 4.4% peste nivelul lunii corespunzătoare a anului precedent. Faţă de luna anterioară producția a crescut cu 0.4%. În primele șapte luni ale anului curent producția industrială a scăzut cu 3.3% față de aceeași perioadă din anul precedent.

Cifra de afaceri realizată de agenţii economici cu activitate preponderent industrială a crescut în luna iulie cu 10,9% faţă de luna corespunzătoare a anului anterior. Comparativ cu luna precedentă s-a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 4,1%.

În primele șapte luni ale anului curent cifra de afaceri din industrie a crescut cu 4,5% față de aceeași perioadă din anul trecut. În luna iulie 2023 cifra de afaceri realizată în industrie din livrări interne a reprezentat de 44,3% din total.

Din totalul cifrei de afaceri realizată din exporturi (55,7%) cea mai mare parte (88,7%) a fost realizată în zona Euro.

Etichete

2 comentarii

 • Dezinformare la nivel oficial ?
  Nu există noțiune de import și export pentru țările din cadrul UE din 2007 !
  Este piață unională,,,termenii corecți sunt livrare sau achiziție!
  Cum e posibila o așa eroare de comunicare din partea statisticii ??
  Importuri și exporturi sunt numai din și către țările terțe ,in afara UE!

  • Da, aveți dreptate. Poate ne explică autorul articolului. Încă la statistică mai lucrează economiști formați înainte de 1989, cu aburii C.S.P. (Consiliul de Stat al Planificării) și cu Tezele societății socialiste multilateral dezvoltate și înaintarea României spre comunism, cu iz de putinism și votka muscalului. Când vom șimți că suntem europeni, poate atunci se sparge „nunta”…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS