Economie

Salariul minim crește cu 10%. Majorările din construcții și agricultură, amânate

Guvernul a aprobat creşterea salariului minim pe economie la 3.300 lei brut lunar începând cu data de 1 octombrie 2023, faţă de 3.000 lei, cât este în prezent. Până la finalul anului există în vigoare o prevedere prin care 200 de lei nu sunt taxaţi.

Aşadar, salariaţii plătiţi cu salariul minim pe economie vor primi în mână 2.079 lei începând din luna octombrie a acestui an. În prezent, salariul minim net pe economie este de 1.898 de lei. Ordonanța privind creșterea salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară a fost scoasă de pe ordinea de zi, pentru că, din calculele prezentate de ministrul Finanţelor, acestea ar fi scăzut de fapt, în urma introducerii plății asigurărilor de sănătate pentru toţi angajaţii.

Numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim a ajuns la 1,89 milioane, dintre care 1,53 milioane de contracte plătite cu salariul minim de 3.000 de lei brut şi 352.209 plătite cu 4.000 de lei brut.

Cele mai multe contracte de muncă plătite astfel sunt în comerţ, industria prelucrătoare şi construcţii. Cumulat, în aceste industrii lucrează mai mult de 963.000 de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie, adică aproape jumătate din totalul angajaţilor plătiţi astfel din economia locală.

În Bistrița-Năsăud lucrau în iulie a.c. un număr de 72.962 de persoane din care 2721 în agricultură, silvicultură, 31.902 în construcții și industrie și 38339 în servicii.

Câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost în luna iulie 2023 de 5714 lei, cu 2,8% mai mare comparativ cu luna precedentă și cu 17.2% mai mare față de luna corespunzătoare a anului trecut.

Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 3636 lei cu 2,4% mai mare faţă de luna anterioară şi cu 18,1% mai mare față de luna corespunzătoare din anul precedent.

Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 21,9%, respectiv 20,4% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional, potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud.

Etichete

3 comentarii

 • Se vor primi 180 lei în plus la salar, dar dacă din cauza majorării prețurilor (și asta va veni negreșit) vor plăti mai mult cu peste 200 lei lunar unde-i facilitatea oferită?
  Majorarea artificială a salariilor bucuria proștilor, măsurile prin care se reduc prețuri ar trebui cerute și aplaudate!

  12
  • Hotziii
   Sa iasa in strada bugetarii sa condamne nedreptatea facuta privatilor! Sa le de a si la privati vaucere de vacanta, hrana, haine de la buget!
   Eu nu au timp sa faca greve ca trebuie sa munceasca sa faca de …impozite!

   9
   2
 • Salariu minim creste doar ca sa poata creste implicit toate taxele si amenzile care se calculeaza dupa salariul minim.
  Tot omul de rand trebuie sa duca povara deficitului bugetar. Cei din varf nu vor sa renunte la risipa banului public pe investitii scumpe si proaste, sistem bugetar supradimensionat, pensii speciale, etc.
  Ne meritam soarta.

  18
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS