Veniturile operaționale ale uneia dintre cele mai mari firme din zona industrială a Bistriţei au fost mai mici cu 20% în primul trimestru, comparativ cu cele realizate în aceeaşi perioadă din 2017, situaţie datorată, în principal, scăderii veniturilor aferente activității de bază.
Potrivit unui comunicat al Comelf SA, dat publicităţii de Bursa de valori Bucureşti, veniturile au fost de 39 milioane lei în primul trimestru din 2018, această scădere fiind influențată, „pe de o parte, de structura de fabricație, diferită, mult mai complexă atât din punct de vedere tehnic, dar și ca număr de componente ce compun un produs finit, iar pe de altă parte de fluctuația de personal și de lipsă de calificare a personalului nou angajat”.
Conform sursei citate, profitul perioadei a fost mai redus în trimestrul întâi din 2018 comparativ cel realizat în perioada similară a anului precedent cu 49,18%, principalii factori care au influențat nefavorabil evoluția profitului fiind: creșterea prețului materiilor prime compensată doar parțial de creșterea prețurilor de vânzare; costul cu forța de muncă, în contextul fluctuației de personal, în general, dar mai ales a lipsei de personal calificat pe piață forței de muncă.
„Aceste două cauze majore obligă compania să utilizeze la maxim personalul existent, inclusiv prin utilizarea de ore suplimentare plătite conform Codului Muncii, dar și să consume timp și resurse pentru calificarea personalului nou angajat care ajunge la o productivitate satisfăcătoare după o perioadă de minim 3 luni de la angajare”, se mai arată în comunicat.
Conducerea firmei mai menţionează: „Costurile cu prestațiile externe care au scăzut comparativ cu perioada similară a anului precedent, însă într-o pondere mai mică comparativ cu evoluția cifrei de afaceri, deoarece o parte importantă a acestor costuri sunt costuri fixe (asigurări, mentenanța lunară, chirii, deplasări, servicii terți) și care nu evoluează proporțional cu producția ori cifră de afaceri. Rezultatul financiar în trimestrul întâi din 2018 la nivelul comapniei Comelf SA a rămas negativ, fiind influențat în principal de diferențele generate de evoluția cursului valutar”.
Capitalul de lucru la 31.03.2018 al companiei era de 37,2 milioane de lei faţă de 32,6 milioane de lei la sfârşitul anului 2017.
Un argument in plus pentru care si firmele trebuie sa investeasca mai mult in educatie profesionala. Doar ca asta le asigura sa aiba angakati calificati in viitor. Investitia inseamna si motivare prin ridicarea a atractivitatii profesiilor si a locurilor de munca cea ce nu neaparat cuprinde salari mai mari ci mai ales perspectiva si satisfactie, recunostere de implicare.
După plecarea lui Stoian se alege praful și de Comelf . După el : potopul.
nu se alege praful dupa plecarea lu Stoian, ca nu e el insusi un sfint.
cauzele sint pamintesti :
1. cresterea salariilor
2 cresterea pretului la materia prima
si 3 competitivitatea pe extern.
Chiar astea sa fie cauzele?
1. fabrici similare functioneaza doar in tari in care salariile sunt mult mai mici?
2. pretul la materia prima a crescut numai pentru Comelf? oare nu a crescut si pentru celelalte firme din domeniu?
3. deci pe extern toti au salarii mai mici, materii prime mai ieftine, ..?
Nu inteleg cum ii afecteaza cursul de schimb. Mai ales ca fluctuatiile RON/EUR sunt mult mai mici decat fluctuatiile EUR/USD.
Eu cred ca prin curs valutar se refera la EUR/USD, dar nici asta nu ar trebui sa ii afecteze, ca nu e ceva nou si iesit din comun.
Se reintoarce OTC si porneste productia de struti la export.
Cat timp nu respecti munca oamenilor si in loc sa iti fidelizezi angajatii, iit urmaresti cresterea dividendelor si a veniturilor proprii, de ce sa te miri ca nu mai ai oameni, ca cei pregatiti pleaca, ca este haos, pe principiul voi va faceti ca ne platiti, noi ne facem ca lucram….Stoian a avut o anumita intutiei si a tinut la oameni.Acuma chiar ca nu mai exista decat intersul proriu al celor din conducere. Se va duce Comelfu incet incet in jos pana l-a prelua careva si cine stie ce va mai fi!Politica salariala si cea de cadre este depasita, probabil ca se mai fac si manareli fiecare face ce poate si iata un cerc vicios periculos care va conduce la dezastru.
Pe langa privatii care abia supravietuiesc,psdul si-a facut un calcul simplu:imprumutam tara cu 1 miliard de euro pe luna , dublam salariile ciumei rosii,scapam de bulau ,mai prindem una sau doua campanii electorale si dupa noi potopul(o sa dam vina pe statul paralel !!).
Ovidiu , la ce film te uiti? Privatii care abia supravietuiesc sa isi schimbe managementul (sa platesti 1% impozit pe micro numa in offshore mai gasesti ) Dublam salariile ciumei rosii? (Adica toti bugetarii sunt ciume rosii? Doctori, profesori, politisti, pompieri..etc?). Una doua campanii electorale? (Pai timp de 27 de ani au tot prins, si or mai prinde).
@Codrin
De unde ai scos 60% pe fondul de salarii?