Economie

Vor apărea tot mai multe plantații pomicole moderne. Cu ce bani și cu ce utilaje se vor face

Peste 150 de milioane de euro, bani europeni, sunt disponibili pentru investiții în exploatații pomicole, ceea ce va face ca, în următorii 2-3 ani, să vedem livezi moderne, intensive și superintensive și în zona noastră, un bazin pomicol important al României.

Prin Măsura DR-15 se acordă fonduri nerambursabile în proporție de maximum 65% din costurile eligibile, fără a depăși 1.500.000 euro/ proiect, cu excepția proiectelor care propun achiziția de utilaje și echipamente agricole a căror valoare este de maximum 300.000 euro. Cererile de finanțare pot fi depuse la AFIR până în 30 aprilie 2024, ora 16:00.

Pentru ca rata de reușită să fie cât mai mare, fermierii trebuie să pregătească terenul cât mai bine și să folosească material săditor certificat produs în stațiuni de cercetare.

La Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița, în cadrul unui simpozion, firma Da Bacco din Bacău le-a oferit celor interesați soluții pentru înfiinţarea şi întreţinerea livezilor.

”Am adus la Bistrița două utilaje pentru pregătirea terenului, solului în profunzime pentru înființarea de plantații pomicole și viticole. Sunt utilaje scumpe pe care nu și le permit fermierii, însă noi prestăm servicii. Fermierii trebuie să înțeleagă că aceste lucrări de pregătire trebuie făcute înainte de înființarea plantației. Știu că bugetele de pe proiectele de la AFIR sunt subdimensionate pe partea aceasta de pregătire a terenului, dar cred că, având în vedere, că o faci o singură dată, e bine să-ți asumi și această parte. Cu tractoare 650 nu mai poți lucra în agricultură pentru că nu există randamente, nu poți lucra solul în profunzime și, până la urmă, totul se traduce în costuri.

Așa cum o vedem noi, de la nivelul firmei noastre, zona viticolă arată mult mai bine astăzi. Acolo și fondurile au fost atrase mai bine. Viticultorii, în marea lor majoritate, vin cu o tradiție din familie. Au înțeles, cred eu, mai repede, ce trebuie făcut. Pomicultura e mai complexă. Din păcate, la programele pomicole au avut acces și IT-iști și alte categorii. Nu spun că e un lucru rău, spun doar că le ia niște ani ca să capete cunoștințele necesare și au nevoie de perioade lungi să se adapteze la ce este modern. Practic lipsesc specialiști. Un tractor de genul celui adus aici a costat 430.000 de euro, scarificatorul de după el este o investiție de 25.000 – 30.000 de euro, similar cu acest plug pentru desfundat. Așa ceva merită să cumperi doar dacă funcționezi într-o formă asociativă, altfel poți apela la un prestator de servicii, iar pentru întreținere să folosești utilaje”, a spus Liviu Dumitrache, director de vânzări la compania Da Bacco.

Compania a mai lucrat în județ, însă doar în domeniul viticol.

”Noi avem sediul în Onești și lucrăm în întreaga țară și în Republica Moldova. Fermierii care au nevoie de noi pot să contacteze. Astăzi avem lucrări de la Timișoara, la Huși și Constanța, în toată țara efectiv. Deși poate părea scump, la final poate părea mai ieftin. Am avut recent o speță cu cineva care a preferat să-și facă lucrarea în regie proprie, dar costul, per total, a ajuns să fie cu 15% mai mare decât la noi pentru că utilajele de care dispunem au alte randamente și avem o experiență de 18 ani pe piață. Tehnologia actuală a pătruns peste tot, horticultorul român a înțeles că nu se poate altfel. Din păcate, ei sunt puțin subfinanțați, însă fondurile europene care au fost puse la dispoziție din 2007 încoace au făcut, cu siguranță diferența. Lucrăm mult în zona viticolă Vrancea, iar cel mai puțin în sudul extrem al țării. Tot ce înseamnă zonă viticolă și concentrația de zone pomicole ne solicită”, a explicat el.

Cine vrea să mai planteze chiar și acum o poate face cu tehnologia adecvată.

”Dacă vrei să plantezi toamna, e ideal să pregătești terenul primăvara după ce au trecut ploile, dacă vrei să plantezi primăvara e ideal e să pregătești terenul toamna. Capacitatea noastră (de pregătire a terenului – n.r.) e undeva la 1000 de ha anual. 2022 a fost cel mai bun al nostru, am pregătit 1000 de ha în special pentru viticultură. Sunt ani mai buni și ani mai puțin buni, acum ne aflăm într-o perioadă între proiecte, dar din ce am văzut eu la dispoziția pomicultorilor sunt 150 de milioane de euro și probabil că aceste sume se vor cheltui în următorii 3-4 ani. Facem o scarificare în două sensuri, apoi o scarificare care poate ajunge la un metru, un metru și 10. Înseamnă un desfundat, care e o arătură foarte adâncă la 70 de cm. Înainte de plantat se folosesc combinatoare și freze pentru a pregăti fintere, astfel încât fie că plantăm cu mașina, fie semimecanizat să reușim să avem rezultate bune în sensul unei prinderi foarte bune. Cel mai mare dușman al plantelor este golul de aer. Dacă terenul nu e pregătit bine, procentul de prindere e mic. Există tehnologii și pentru plantările de primăvară, chiar dacă perioada de îngheț a trecut. Folosim niște scarificatoare cu aripioare astfel încât să avem rezultate similare. Încă se mai poate planta până la sfârșitul lunii mai”, a spus Liviu Dumitrache.

Utilajele au fost aduse la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița.

”Eu spun că ar trebui să facem pomicultură cu utilaje performante pentru că, de modul în care este pregătit terenul și de modul cum se înființează plantația depinde succesul investiției. Iată de ce am invitat și o firmă specializată în astfel de activități și fermierii au posibilitatea să vadă utilaje performante cu care ar trebui să își pregătească terenul și să își înființeze noile livezile. Unii o fac, alții nu, dar în contextul în care există finanțare europeană prin intervenția DR -15 de data aceasta și este finanțată înființarea unor livezi cu un nivel de performanță ridicat, fermierii nu ar trebui să facă rabat de la aceste servicii pe care unele firme le furnizează și să uzeze de această posibilitate pentru a-și înființa livezi de înaltă performanță. Pe de-o parte, o bună pregătire a solului garantează o bună prindere a pomilor după plantare – dacă și materialul utilizat pentru plantare e de bună calitate – iar pe de altă parte, prin aceste utilaje se pot înființa livezi de mare densitate, care presupun instalarea unui sistem de susținere, de fertirigare, instalarea unui sistem de protecție antigrindină astfel încât să fie asigurate toate condițiile pe care le necesită pomii pentru a produce la potențial maxim. Este încă perioadă propice pentru plantare – era de preferat cea de toamnă – dar este umiditate suficientă în sol mai ales în condițiile în care solul a fost pregătit din toamnă plantarea poate da rezultate bune și în această perioadă atâta timp cât pomii nu sunt porniți în vegetație”, a spus dr. Ioan Zagrai, directorul SCDP Bistrița.

Important este ca fermierii care doresc să înființeze plantații să se adreseze din timp cercetătorilor de la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița, așa încât aceștia să poată pregăti materialul săditor.

”Cel mai bine ar fi ca fermierii care doresc să își înființeze o plantație să aibă o proiecție cu cel puțin doi ani înainte pentru că noi, în felul acesta, știm ce doresc și putem produce exact sortimentul dorit de dumnealor. Ne trezim în multe situații că solicită un sortiment pe care nu l-am produs, dar nu aveam de unde ști ce doresc ei. O conlucrare în direcția aceasta ar fi benefică”, a spus directorul SCDP BIstrița-Năsăud.

În ce privește înființarea de noi plantații pomicole, conform cererilor de avizare a proiectelor de la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură, există interes mare din partea fermierilor din județ în special pentru plantații de meri, nuci, aluni, pruni și cireși.

”În anii următori, vom vedea livezi moderne pentru că fermierii au avut ocazia să vadă în țară și străinătate livezi de tip superintensiv cu dotarea corespunzătoare și au văzut care e diferența între un sistem învechit și altul modern“, a conchis dr. Ioan Zagrai.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.