Social

În cât timp ajunge un echipaj de urgență la caz în oraș sau la țară. Cui te mai poți adresa la nevoie

Ai o problemă medicală și suni la 112? Află că echipajele de prim ajutor ajung în aproximativ 7 minute și 22 de secunde dacă locuiești în mediul urban și în 19 minute și 11 secunde dacă stai la țară. Cel puțin acesta este timpul mediu de ajungere la caz înregistrat anul trecut, potrivit Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud care și-a publicat raportul de activitate.

Conform sursei citate, Dispeceratul Medical de Urgență Județean Integrat a înregistrat un număr total de 57.936 apeluri cu caracter medical, prin 112, ceea ce reprezintă o creștere de 13% față de anul 2021.


Media zilnică, calculată pe baza numărului total de apeluri, relevă că media apelurilor a fost de circa 159 apeluri/24h, ceea ce reprezintă o medie de cca. 79,4 apeluri/tură de 12h.

Unul din cei mai importanți indicatori de calitate ai activității operative este timpul mediu de ajungere la caz (promptitudinea). În anul 2022 a fost obținut un timp mediu de ajungere la caz de 7 min 22 sec. în urban și 19 min 11 sec, în rural.

Oamenii s-au obișnuit să sune la 112, deși în județ funcționează patru centre de permanenţă ale medicilor de familie, la Bistrița, Năsăud, la Teaca și pe Valea Bârgăului. În aceste centre au beneficiat de consultații medicale, în 2022, un număr de 12.867 de pacienți.

În județul Bistrița-Năsăud funcționează 128 de cabinete medicale ale medicilor de familie din care 126 cabinete individuale și două cabinete asociate. Există, de asemenea, 5 puncte de lucru ale cabinetelor medicilor de familie.

Patru localități din judeţ (Budești, Ciceu Mihăeşti, Miceștii de Câmpie și Monor) nu au cabinete medicale sau puncte de lucru ale acestora. Populația din aceste localități s-a adresat medicilor din localitățile învecinate.

În schimb, au fost completate specialitățile deficitare din județ cu 21 noi medici specialiști în toate cele trei spitale publice de stat din județ.

De asemenea, au fost autorizate să funcționeze trei centre medicale de specialitate în mediul urban și un cabinet de specialitate în mediul rural.

Tot anul trecut și-au desfășurat activitatea în județul Bistrița-Năsăud un numar de 32 asistenți medicali comunitari și 8 mediatori sanitari pentru comunitățile de romi.

1 comentariu

  • Timpul MEDIU nu spune nimic!
    Adică spune, ca 19 minute si 11 secunde e un timp foarte, foarte lung de reacție la țară. Adică e media dintre Șieu-Magherus, Livezile, Herina cu 10 min si satele mai izolate, in care timpul de reacție e 40 minute.
    40 de minute!
    Daca faci stop cardiorespirator sau te îneci cu mâncare, sau te musca un câine si sângereze, pana vine salvarea….,
    Nu mă interesează timpul mediu. Mă interesează ca salvarea sa sjunga in orice comuna din județ in MAX 19:11.
    Adică in 19 min in Tarlisua, Romuli, Piatra Fantanele, Șanț.
    Timpul de reacție in urban este bun!
    La sat trebuie lucrat la timpul maxim de reacție, nu la cel mediu.

    5
    3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS