Actualitate Social

Nu le rupe, nu le cumpăra din piețe, nu încerca să le plantezi în grădină!

Nu le culegeți, nu le cumpărați din piețe sau de pe marginea drumului ca să nu îi încurajați pe cei care le vând, nu încercați în zadar să le transplantați acasă – nu sunt plante de grădină și având nevoie de un sol specific, e o chestiune de timp până vor muri.

Aceste plante sunt cuprinse în arealele unor rezervații sau chiar cu protecție la nivel național.

”Le veți întâlni sub diverse denumiri: plante rare, plante aflate pe lista roșie, protejate, ocrotite, monumente ale naturii etc., dar esența este că educația și adevărata protecție se află la fiecare dintre noi!”, transmite Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

9 comentarii

 • Eu am in curte de zeci de ani ghiocei care ies …culmea, in acelasi loc in fiecare an!!!
  Cat trebuie sa astept, cat dureaza „chestiunea de timp” sa se implineasca ” traditia” sa dispara din curte?

  39
  9
  • Și eu am la fereastra dormitoarelor(ghiocei) în curticica blocului gandesc… vor putea rezista mult pentru ca au un mediu asemănător pădurii: copaci și tufisuri,sunt plantați de mama mea pe când trăia,au mulți ani ,mai mult de 10

   6
   1
 • Doar LALEAUA PESTRITA nu o am in gradina din Bistrita si Sirioara insa in materie de Ghiocei , Zambile,Bujori,Viorele,Lalele,Narcise,Lacramioare,Trandafiri,Primule,Malini Hibiscusi ,Luste ,Ghiocei cu sase flori,Crini pe mai multe varietati (numai la Narcise 12 varietati) stau cel mai bine.
  Desigur s-a muncit vreo 30 de ani pentru a le detine fara sa extrag ceva din locuri nepermise, si nu a murit nimic .Am cheltuit multi bani in fiecare primavara pe bulbi.
  La loc de cinste stau cele trei cuiburi de NARCISA STELLARIS de prin anii 50 ramase in gradina plantate de mama mea.
  Sunt niste invingatoare aceste flori.
  Mi-am facut un colt de RAI aici in centrul orasului.

  La temperaturi surprize scazute peste noapte le acopar cu peturi pana trece valul de frig si de fiecare data floarea este salvata.
  Ma mandresc cu ele si multumesc Domnului ca am mai prins o primavara incantatoare la doi pasi de mine si imi incanta sufletul si privirea.
  Toata lumea care vine la mine pleaca cu flori acasa.
  Fiti buni ,plantati flori, ingrijiti-le si oferiti in dar din cultura voastra ca in acest caz nu este nimic rau de adaugat ,decat ca-i faceti bucurosi si pe cei de langa voi.

  111
  20
  • Și cu cele care îmi apar an de an în grădină, ghiocei, brândușe, narcise, ce să fac? Să le stârpesc pentru că, cică, nu e locul lor acolo, că așa spun niște isteți care vor să stabilească și ce flori pot avea în curtea proprie? Ne cam călcați pe bătături, tovarăși!

   43
   3
 • Nu cred ca cei care au postat recomandarea, se refereau la plantele de gradina! Respectivele plante protejate prin lege cresc în anumite areale(rezervații naturale, munți etc) și sunt salbatice. Culegerea lor intensiva și anuală poate duce la dispariția speciei!!

  20
  2
 • Aveți dreptate. Dar nu de tot.Noi am adus ghiocei în Spania de foarte mulți ani și ies în fiecare an.Sant superbi. Mama ii are în grădină de când mergeam cu școala în drumeții și trăiesc ghioceii.Normal ca trebuie sa avem grijă de tot ce e pe cale de dispariție.

  2
  2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.