Timp de gândire

În fundul curții sau ce lecții ne-a învățat pandemia

După ultima decizie politică a Curții Constituționale – pe care nu o înțeleg de ce s-a grăbit așa de rău și nu mai putea amâna cu o săptămână populismul de doi bani care a scos și mai abitir lumea din case – filtrele au dispărut, polițiști nu mai vedem pe nicăieri, lumea își vede de ale ei ca și cum nimic nu s-a întâmplat.

Parcurile din zona în care locuiesc sunt pline de copii, aleile pietonale de adolescenți romi care bat mingea, prin scările de bloc au reapărut cerșetorii care pun mâna pe fiecare clanță și sonerie. Degeaba s-a dat pe hol cu trei tone de clor, degeaba a cumpărat Primăria Bistrița dezinfectante. Degeaba a stat restul lumii în case.

Avocatul ALDE și Curtea PSD i-au mângâiat pe cap pe toți cei care zilele acestea le râd în nas polițiștilor – aruncându-le un nu ai ce să-mi faci! Și tot de mila lor a plâns pe la televizoare domnul avocat Zegrean Augustin (ex PD, ex PDL). Să ne ierte că nu îi putem spune judecător. Dânsul nu a absolvit niciodată Institutul Național al Magistraturii, la fel cum niciunui vraci care a ”pus oase la loc” nu i se poate spune doctor, chiar dacă a făcut minuni mai mari ca un ortoped. Ce să vezi? Nu a absolvit Medicina, o facultate grea de 6 ani. Domnia sa, aflat la vârsta vulnerabilității în ce privește boala, a umplut televizoarele cu declarații gen amenzile au fost prea mari, românii nu și-au permis să le plătească. A tăcut în schimb cu pensiile. Nu l-am auzit zicând nimic despre cele speciale, menținute de Curtea pe care cu onor a condus-o. Așa cum se știe, domnia sa beneficiază de cel puțin două: de parlamentar cu nu știu câte mandate și de fost președinte al CCR. Aș fi tăcut măcar din respect pentru pensionarii decenți care au muncit o viață și s-au ales cu 1000 de lei de la stat, iar acum nu au ieșit din case.

Bun, să trecem peste asta și să ne întrebăm ce anume am învățat din această pandemie noi, restul, că despre ceilalți nu are rost să mai vorbim. Ei, cei care bântuie acum prin oraș, nu au făcut decât un singur lucru, cu ajutorul Curții PSD, al Avocatului ALDE și al domnului Zegrean: să confirme că legile în această țară sunt făcute de mii de parlamentari ca să fie încălcate, iar cei care fac asta nu pățesc absolut nimic. Le mulțumim din inimă celor menționați anterior, bărbați și femei de stat care i-au încurajat. Nu am uitat că toți sunt foști comuniști și au făcut sau fac parte din partide cu rădăcini adânc înfipte în FSN și că ar face orice, dar orice, să fie ei ce au fost și mai mult decât atât. Da, știm. Nu are rost să ne prefacem că nu.

Ce sper eu este că restul, oamenii decenți din această țară, am învățat câteva lucruri: să nu ne mai aruncăm pe fiecare om cunoscut sau străin să-l pupăm (un obicei pe care nu l-am înțeles și nici apreciat niciodată), să nu îi mai șușotim nimic la ureche (altă barbarie mitocănească), să nu ne mai ținem de mână (mai ales femei cu femei, tablou grețos) și de ”brațetă” (în special cu străini), să ne spălăm pe mâini cât mai des chiar și cu săpun antibacterian pentru care nu ai nevoie de apă, să nu ne mai băgăm în ceafa celui care e la rând în fața noastră, să stăm la rând ca să urcăm în autobuz sau tren, să ne ștergem pe picioare la intrarea într-un imobil. Acestea mi-au venit în minte pe repede înainte, dar sigur mai sunt și multe, multe altele. Cei care ați călătorit prin străinătate le-ați putut vedea în alte țări ca făcând parte din tabloul a ceea ce numim ”civilizație”.

Apoi, cred că am mai învățat că aerul curat e aliatul nostru în lupta cu orice și vom fi mult mai atenți când se taie păduri, când sunt aruncate gunoaie în ape, când se vor betona albii de râuri. Sper că nu îi vom mai lăsa pe politicienii ignoranți și dornici de satisfăcut clientela să-și bată joc de ceea ce ne-a dat natura. Au distrus destul cu prostia, incompetența și lăcomia lor.

Tot așa cum, din case sau din fața unui ecran am putut vedea că locuri frumoase avem și noi prin preajmă și tot ce trebuie să facem este să le purtăm de grijă, să nu le distrugem și să nu îi lăsăm nici pe alții să o facă.

În rest, știm cu toții că e, teoretic, an electoral, că partidele își folosesc toate armele ca să câștige putere și bani pentru ele și toate clicile lor.

Totuși, cei care poartă lupte politice pe seama vieții și sănătății noastre nu ar trebui nici iertați, nici votați vreodată.

12 comentarii

 • Un tablou perfect descris al actualei stari traite ! Sunt curios cand si in ce fel incepe mare PORCEALA UMANA ? Din nou vor sfarai gratarele si mizerile vor invada santurile, apele, padurile. Din nou vom vedea cum pe soselele mortii se moare la fel de tare ca de COVID si vom vedea tocanite trupuri de animale din toate speciile traitoare in aceasta tara. Din nou vom vedea copaci ciuntiti, batjocoriti si spatii verzi desfintate cu toate ca biologii ne spun clar ce rol hotarator are coronamentul copacilor urbani, inclusiv in retinerea bacterilor, virusilor purtati de vant. In rest sunt ferm convins ca procentul celor care si-au insusit toate aceste masuri este sub o treime. Va veni si valul doi si poate chiar trei, vor veni si alte fenomene la fel de grave, BIBLIA ne promite acest lucru, si abia dupa scrasnirea dintilor cei care vor ramane se va putea spune ca DA , acestia sunt supravietuitorii caliti si caiti care au reusit sa le invete cam pe toate.

  • Pe data de 16 si 17 – daca e vreme buna, o sa fie pline pajistile si padurile de fauna.
   O sa gasiti mistreti, scroafe, vaci, boi si magari.
   Vor fi mai greu vizibile din cauza fumului, dar se vor vedea.

 • Uităm repede, ne întoarcem instantaneu la ghiolbanismele noastre, le avem în sânge, e o caracteristică balcanică!

 • Da ca întotdeauna îmi place felul cum gândești Din păcate trebuie sa plătim noi și copii noștri din impozite pensii speciale care nu are la baza principiu contributivității Cu acest parlament și CC R și baba de la Avocatul Poporului nu avem nici o șansa

 • Când autoritățile care conduc democrația: CCR, Parlament, Avocatul Poporului, Președinte, Guvern sunt într-un război total, în fața fricii de Coronavirus omul simplu înțelege că nu e bună democrația și vrea un VODĂ pentru a trece peste necaz, frică, moarte. Politrucii noștri nu realizează că în dorința de a apăra democrația lor devin călăii democrației noastre…

  • Nenea profesoru, la noi noi nu poate fi vorba despre democratie. Asta este democratia de tip Iliescu, originala si va fac sa intelegeti si de ce. In Constitutie se spune clar ca „nimeni nu este mai presus de lege”. De ce parlamentarii nostrii pot face ce vor, pot fura cat vor, ca in fata legii sunt imuni. E drept ei nu se considera nimeni, ei sunt cineva. Tot in Constitutie se vorbeste de separarea puterilor in stat, exact problema pe care o ridicati d-stra, adica: cea executiva (guvrnul), cea judecatoreasca si nu in ultimul rand, cea judecatoreasca. Pana aici totul este perfect, dar atunci cand numirile se fac de catre partidele politice, iar partidul majoritar inclina intotdeauna balanta in favoarea lui atunci nu putem vorbii despre democratie autentica, poate originala. Cazul CCR dominata de oamenii PSD-ului, adica numiti de ei, cazul Avocatului Poporului, numit tot de ei, fie ca e vorba de Ciorbea, fie ca e vorba de Weber. Toate numirile pe baza de rudenie si afinitati politice in institutiile statului, minisrere, agentii, companii de stat, cum le putem spune? Competenta de cel mai ridicat nivel. Amestecul legislativului in actul de guvernare, cazul concret, actual, cand guvernul este de alta culoare decat cel legislativ si in ultimul rand unde vedeti, tot d-stra, independenta justitiei, cand vine ministrul justitiei, un pupincurist ca Tudorel Toader, pus politic de PSD si o schimba pe Codruta Kovesi si exemplele pot continua pana dimineata. Asa ca mai incet cu chestia ai pe care nu prea o stapaniti, adica DEMOCRATIE. O fi ea veche de pe vremea Grecilor, dar la noi e cat se poate de Iliesciana.

  • Scuze pentru greseli, am pus de doua ori cea judecatoreasca si trebuia legislativa, ar mai fi si altele, dar asta e viteza si graba.

 • Ovidiu, nu ai ce sa le explici astora ca partidele istorice pline de toti neispravitii sunt pe cale sa devina istorie.
  Daca ziceai de bine si de USR cred ca aveai si mai multe minusuri, unii pur si simplu sunt batuti în cap.
  Unii au mentalitatea ramasa în urma cu vreo 50 de ani, nu înteleg în primul rând nevoia de schimbare profunda a societatii, atâta vreme cât înca „se descurca”.

 • Golanii postaci de la pesede au fost de serviciu toata Duminica si au dat minusuri in loc sa citeasca o carte. Una de istorie sa vada si ei ce a sarbatorit Romania in 10 mai. In tot cazul nu au sarbatorit Autonomia Tinutului secuiesc .

 • Aveti dreptate. Asa este.
  Iar ne iau de prosti noi, majoritatea covarsitoare care am stat cuminti in casa.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS