Actualitate

În județ a început campania de vaccinare antirabică a vulpilor

Acțiunea de vaccinare antirabică la vulpi prin distribuirea aeriană și manuală de momeli vaccinale antirabice se desfășoară pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud în perioada 08.11.2023 – 23.11.2023.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor precizează:

”Campania de vaccinare antirabică a vulpilor se realizează astfel:

Informarea populației

Se realizează prin materiale de informare, atenţionare şi materiale informative cronologice, afişate la primării, școli, spitale/dispensare, poștă, magazine, stații de autobuz și trasee turistice de către prestatorul de servicii care a câştigat licitaţia organizată de ANSVSA. Acțiunea de informare și afișare a materialelor informative este în desfășurare la nivelul județului Bistrița-Năsăud.

Distribuirea momelilor pe cale aeriană

Acțiunea de distribuire a momelilor vaccinale pe cale aeriană la nivelul județului Bistrița-Năsăud a început în data de 08.11.2023 și se va desfășura pe o perioadă de 7 zile, în funcție de condițiile meteorologice. Momelile sunt distribuite din avion în conformitate cu documentele de zbor pregătite în acest sens, pe baza liniilor de zbor prestabilite. Pentru aplicare și orientare corectă, se utilizează sistemul de navigare și distribuție direcționată prin satelit (GPS). Persoanele numite și instruite, distribuie momelile din avion într-un ritm mediu determinat de viteza de la sol, pe suprafețe întinse, cu o densitate de 25 momeli/km2, cu excepția zonelor locuite (cu 500 de metri înainte de localități), cursurilor de apă și zona drumurilor.

Distribuirea manuală a momelilor vaccinale

Acțiunea de vaccinare antirabică a vulpilor prin distribuire manuală a momelilor vaccinale se va desfășura în perioada 16.11.2023 – 23.11.2023. Distribuirea manuală a celor 1.650 de momeli vaccinale se va realiza de către personalul din cadrul fondurilor de vânătoare, instruit de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud. Momelile vaccinale vor fi amplasate în zonele în care există vizuini şi pe traseele vulpilor.

ATENȚIONĂRI SPECIALE

Pentru prevenirea contactului direct al mâinilor cu momeala, este obligatorie folosirea mănușilor din cauciuc. Dacă vaccinul (conținutul blisterului de plastic-aluminiu încorporat în momeala vaccinală), vine în contact cu ochii, gura, nasul, pielea lezionată a omului, trebuie contactat imediat medicul. În acest caz, procedurile medicale trebuie efectuate în conformitate cu reglementările în vigoare, care se referă la expunerea la virusul rabic. Dacă mâinile sau altă parte descoperită a corpului vine în contact cu vaccinul, zona respectivă se va spăla abundent cu apă și săpun! Vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice dar, în cazul consumului accidental, s-a constatat că vaccinul nu este dăunător pentru acestea (câini și pisici).

La finalizarea campaniei de vaccinare antirabică la vulpi, prin distribuirea aeriană şi manuală de momeli vaccinale antirabice pe teritoriul judeţului, sau dacă apar anumite neconformităţi, vă vom comunica modul în care aceasta a fost realizată”.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.