Social

În scandalul drumului săpat din Colibița intervine și primarul Vasile Laba: Trebuie să mai luăm și bota

ȘTIRE ACTUALIZATĂ Primarul comunei Bistrița Bârgăului, Vasile Laba, intervine în scandalul drumului săpat din Colibița și spune că lucrurile nu pot rămâne așa întrucât autoritățile locale au făcut investiții în zonă: ”Sunt lucrări de interes public pe care noi le facem cu bună credință ca să dezvoltăm zona. Dacă toți îs Dumnezeu și efectiv nu te lasă, trebuie să mai luăm și bota”.

”Din punctul meu de vedere, fie noi, Primăria, fie persoanele afectate (de blocarea drumului -n.r.) trebuie să deschidem acțiune în instanță pentru a obține Ordonanță președințială ca, până la clarificarea litigiului, oamenii să poată să treacă. Sunt oameni care stau acolo de o viață, care pe acolo au circulat. Doamne ferește de un incendiu și de alte probleme. Nu putem face legea cu mâna noastră! Am încercat să discutăm, să-l despăgubim, dar nu vrea. Noi am băgat acolo curentul, proiect de 43 de miliarde de lei, a fost de acord să băgăm curentul. Acum lucrăm la apă și la canalizare. În certificatul de urbanism pe care i l-am eliberat în 2016 se specifică clar faptul că acolo e un drum. El nu poate construi pe drum. Dacă a săpat niște șanturi acolo, oamenii le-au astupat pentru că nu au pe unde să treacă efectiv. Sunt locatari de o viață. Pe unde să meargă? Nu pot să zboare. Ne-a indicat el un drum pe partea din sus pe care nu îl văd realizabil niciodată”, a spus primarul comunei Bistrița Bârgăului, Vasile Laba.

El a adăugat că peste baraj ”sunt lucrări de interes public pe care noi le facem cu bună credință ca să dezvoltăm zona”: ”Dacă toți îs Dumnezeu și efectiv nu te lasă, trebuie să mai luăm și bota. Cerem Ordonanță președințială ca, până la rezolvarea litigiului, să lase drumul deschis, să nu îl mai blocheze. Noi am tot discutat de-a lungul timpului cu el, dar a spus că nu vrea să lase drumul că vrea să facă plajă, habar nu am ce vrea să construiască. I-am zis să facă măcar o alee pe acolo, o punte pietonală, să găsim soluții pentru că sunt în jur de 60 de vile, case de vacanță care sunt date în circuitul turistic, construite cu fonduri europene, plus localnicii”.

Potrivit primarului, pentru ceea ce vrea să construiască omului de afaceri Cristian Hoalbă i s-a eliberat o autorizație de construcție.

”Există drum în certificatul de urbanism. Pe unde mergem cu apa, cu canalizarea ca să putem racorda cetățenii din zona respectivă? Complicate treburi, dar le vom descurca cu cărțile pe masă și să vedem care are mai multă dreptate”, a spus Vasile Laba.

În cursul zilei de miercuri va exista o discuție, la Bistrița, între toate părțile implicate în conflict pentru a se găsi o soluție de compromis.

ACTUALIZARE Primarul Vasile Laba a transmis că, în urma discuțiilor purtate miercuri cu Cristian Hoalbă, drumul de acces spre cabane din zona Sub Deal nu va fi restricționat, autoritatea locală urmând să facă demersuri pentru trecerea drumului respectiv în domeniul public.

24 comentarii

    • Drumul nu apare in schite dar exista in realitate și e folosit de ani de zile de cetățeni ca drum public . In plus , înscrierea in CF s-a făcut după schițele de CF de peste un secol ce poate sa va spună ? O lucrare de cadastru … expertiza!! Pai expertul care a făcut lucrarea de înscriere in CF nu a văzut drumul ? Și in plus trebuia și semnături ale vecinilor …
      Lucruri românești … pentru nașul edilului de Prund
      Oare edilul Laba no semnat ceva pe acolo?

  • Măi oameni buni, voi ați auzit de dreptul de servitute?
    Cei care au proprități acolo trebuie să solicite în instanță acest drept.

  • D-le Primar ! Dupa cum se judeca in Romania sa astepti luni de zile ordonanta Prezidentiala ce fac proprietarii seriosi de buna credinta care doresc si au tot dreptul sa vina la proprietatea lor ?Luati naibii un BULDO si in prezenta jandarmilor nivelati si cilindrati locul sa il aduceti la starea initiala. Pe urma intocmiti nota de plata cui se cuvine. Asta este raspuns de Primar ?

    • Balaneeeee, cum drak sa intre buldo pe terenul omului????
      Se pare ca ala are ACTE, nu ca tine!
      DOara gaseasca primaria solutii, nu pe terenul omului…. daca pana acuma a acceptat ca toti sa treaca pe acolo nu inseamna ca e un drept!!!
      Eu in locul lui as pune bariera si taxa… sa vezi cum se gaseste alta cale!

  • Ăștia ce-i tot dați înainte cu dreptul de servitute ori ați terminat la Șpiru Haret ori sunteți neterminați. Dreptul de servitute nu-i ce cred majoritatea postacilor cărora le place cum sună, dar nu știu ce înseamnă.
    El nici nu mai există sub această denumite în actuala lege.
    Apoi, nu-ți faci cabană în cel mai ascuns loc, după capul tău, iar când este gata îi pretinzi vecinului să te lase să treci pe unde te taie capul la drumul public.
    Accesul la terenurile înfundate trebuie făcut pe unde se făcea și înainte de a cumpăra actualii proprietari , iar de nu se mai poate pe acolo, pe traseul cel mai puțin păgubitor pentru proprietarul terenul traversat.
    Iar exercitarea acestui drept nu este gratuită ci costă, dacă proprietarul afectat o pretinde.
    Așa că, oricum ar freca-o primarul, problema s-a împuțit ”din primărie” , cum zic bârgovanii. Acolo nu trebuiau date autorizații celor care și-au făcut case, până nu-și reglementau, ei – nu primăria – problema accesului.
    În discuție sunt probleme private, în care primăria, dacă n-ar fi în culpă, n-ar trebui să se implice.

    • Ce vorbești, Ginuțo, nu mai există dreptul de servitute? Nu se mai numește așa? Ia vezi în codul civil, cap. IV, cum se numește, nu ”SERVITUȚI”? Ca să nu mai vorbesc de ilogica ta flagrantă, cabanele alea erau acolo mult înainte de constituirea dreptului de proprietate.

    • Gina lasă abureala pentru Univ. Spiru Haret, inclusiv U.B.B., Univ. Tehnică, ș.a.m.d., scoate studenți ,,analfabeți științific”…

    • art.755 alin.(1) Cod civil – Servitutea este sarcina care grevează un imobil, pentru uzul sau utilitatea imobilului unui alt proprietar.
      art.756 – Servitutea se poate constitui în temeiul unui act juridic ori prin uzucapiune
      Acţiunea confesorie de servitute poate fi intentată împotriva oricărei persoane care împiedică exercitarea dreptului, chiar şi a proprietarului terenului.
      Dreptul la acţiune este imprescriptibil.
      art.619 Cod civil – Întinderea şi modul de exercitare a dreptului de trecere sunt determinate prin înţelegerea părţilor, prin hotărâre judecătorească sau printr-o folosinţă continuă pe timp de 10 ani.
      Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.

  • Preacuvioase daniele: dreptul de servitute de care vorbești (în fapt este vorba de dreptul de trecere, prev. de art. 617 cod civil), dacă există, nu este în favoarea cabanei sau a proprietarului acesteia , ci în folosul fondului lipsit de acces – adică a terenului înfundat.
    El este lipsit de acces , nu cabana.
    Dar , dacă ai făcut ceva, ai făcut online și ai scuze.
    Nu contează de când erau acolo cabanele, că nu la ele este vorba de a ajunge – legal , ci la terenul (fondul) pe care ele se află.

    • @Ioane si altii… ce servitute pe domeniu privat?!?!?!?
      Ce inseamna infundat? nu mai sunt si alte cai de acces?
      De ce sa nu mearga pe alte terenuri, pe la ati proprietari
      Si daca sa zicem, dupa terenul asta sunt 100 cabane inconjurate de stanca si nu se poate da acces decat prin curtea omului care are terenul intre apa si stanca si putin mai sus unde are barlog un urs, pe unde e servitutea? prin casa omului sau prin barlogul ursului?
      Servitute sa dea primaria… prin padure, sau apele romane pe cei 5 metri ai lor de langa luciul apei, oare nu asa trebuie ca primul care da drept de folosinta sa fie statul? nu privatul!!!!

  • D-aia imi plac mie tarile arabe ! Acolo nu discuta nimeni cu tine cand incalci proprietatea cuiva .De obicei sfarsesc cu capul taiat de iatagan sau cu creierii imprastiati de gloante toti care atenteaza la proprietatea cuiva .Putrezesc mii de masini pe strazi intrucat acolo ridicatul masinii e considerat furt si e pedepsit cu decapitarea in piata publica .Cred ca si in rrromanika avem nevoie de ghilotine l a fiecare colt de strada ca sa terminam cu atentatele la proprietate .

  • Cand citesti unele afirmatii ,venite din minti pline de ura si razbunare ,iti vine sa vomiti! Se pare ca nu mai avem nimic cu crestineasca omenie romaneasca ,la care facem apel de multe ori.Da ,in lumea araba a iataganelor s-ar putea sa ajungem sa vina sa ne dechida drumurile intre vecini urmasii lui Baiazid!!! Doamne ,ocroteste-i pe romani!Treziti-va ,oameni buni!

  • Ce să faci bre…niște țărani….
    Ne-a promis d-nul Câțu ca ANA-ful o să ia la puricat persoanele fizice,mamăăă câți nepoți o să-și regăsească mătușile chiar de nu le-or chema Tamara pe toate,mamăăă ce pute a sinucideri.

  • Au avut discutii? Sau i a transmis tatucu Radu sarcina de partid sa declare asa? Parca ieri era in strainatate marele investitor . Cat misca ciuma rosie astia n au lege ,isi fac ei legea fara sa i intereseze de nimeni si de nimic. Poate isi face DNAul treaba si ii is la puricat pe politucii bargauani,nasi,fini,cumetrii sau asociati in tot felul de afaceri bazate pe ilegalitati. Inca n a spart hala din Suseni unde are sentinta definitiva si crede ca cei din Colibita sunt mai prosti si face legea acolo?

  • Consiliul local nu are voie sa cheltuiasca banii cetatenilor pentru a cumpara teren pentru privati. Solutia este o cale de acces pe domeniul public, daca este, drum cumparat de la alti proprietari sau sa cada la pace cu Mos Martin. Poate o exproprire scumpa ar merge… Pana se finalizeaza procesul puteti folosi elicopterul beizadelei Micula… sa nu rugineasca ca el este ascuns.

  • Frumos, ne intoarcem la haiducie si adio democratie si stat de drept. Intr-o seara unul de langa Sosoaca a strigat „Nu mai vrem capitalism” ! Nix educatie civica.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS