Timp de gândire

În ţara lui „nu ştim nimic”

Trec zi de zi pe lângă valutişti şi mă întreb, de fiecare dată, cum de îi vedem noi toţi şi Poliţia nu îi vede. Cei care îşi fac veacul în Piaţa Decebal şi-au adus inclusiv scaune pliante, îşi parchează toţi maşinile de teren exact acolo unde indicatorul interzice şi pare că nu îi vede nimeni, niciun şef al Poliţiei, niciun sectorist, nimeni. Pentru că nu există niciun interes să fie văzuţi. Aşa şi cu listele electorale. Nimeni nu are niciun interes ca ele să fie corecte. De aceea, cele speciale au dispărut la referendum înghiţite de cele permanente.

În epoca în care Facebook e o bază de date mondială, la noi nimeni nu a avut interesul (fiindcă mă îndoiesc profund de faptul că nu s-a putut) să facă o bază de date naţională care să permită statului ca, în momentul în care tastează un cod numeric personal, să ştie tot despre persoana respectivă: de la cât câştigă în fiecare lună, până la ce amenzi a primit şi de ce boli suferă. Acest lucru ar fi, pe de-o parte în interesul statului, fiindcă ar şti ce impozite trebuie să perceapă respectivului, cât şi în interesul persoanei. În caz de accident, s-ar şti de ce boli suferă, la ce medicamente este alergic, cine e medicul lui de familie, care sunt ultimele analize pe care şi le-a făcut. I s-ar putea acorda un ajutor în cunoştinţă de cauză. Nu ar mai sta nimeni să caute acul în sacul cu fân.

Ca să ai o astfel de bază de date, ar trebui să ai mai întâi o lege, iar legile sunt făcute de politicienii din Parlament, mulţi dintre ei bugetari de când se ştiu, dar cu averi pe care nu le-ar putea justifica nici dacă ar trăi zece vieţi. Ce salariu are un parlamentar? În jur la 5000-6000 de lei lunar în cazul celor cu funcţii. La standardele de viaţă impuse de condiţia de demnitar (costume, telefoane, maşini, tablete, zboruri cu avionul, mese la restaurant, birouri etc.) aceşti bani abia dacă le-ar ajunge de la o lună la alta. Într-o proporţie mult prea nesimţită, parlamentarii au reuşit să adune averi uluitoare (ca şi cum ar fi cel puţin manageri de companii internaţionale), pe care nu le-ar putea justifica niciodată. Atunci cum să promoveze ei o lege care să ducă, în final, la confiscarea acestor averi? Nu au niciun interes şi probabil că nu o vor face mult timp de acum înainte. Adevăratul cancer al societăţii sunt ei, îmbogăţiţii peste limită (deşi mi-e foarte greu să înţeleg la ce anume le folosesc aceste nenumărate palate, maşini şi sume din conturi), vinovaţi de faptul că, în România, nu plătesc, de exemplu, asigurări de sănătate nici valutiştii invizibili pentru poliţişti nici alţi peste 50% dintre oamenii acestei ţări. Nu plătesc fiindcă nu vor, nu pentru că nu pot, dar au pretenţia ca, în caz de accident cu jeep-ul, să fie luaţi de SMURD şi duşi în cel mai bun spital din ţară dacă se poate şi cu elicopterul.

În ce priveşte listele electorale, probabil că şi acestea sunt la fel de clare ca şi tot ce avem în România. Dacă trebuie, sunt umplute cu nume de morţi probabil. Depinde de interes. Ce vor face primarii acum? Întrucât nimeni nu va putea să cheme om de om şi să verifice dacă acesta există cu adevărat (nu s-a reuşit nici la recensământ), probabil că se va încerca din nou vreo şmecherie sau mai multe. Din comunele conduse de primari PSD şi PNL vor dispărea şi cei vii de pe liste (că doar nu cer de mâncare), iar în comunele conduse de primari PDL vor apărea şi stră, stră, stră moşii celor care au stat acasă refuzând să voteze. Poţi estima gradul de creativitate al unui om? Nu cred.

Părerea mea este că preşedintele Curţii Constituţionale Augustin Zegrean şi restul judecătorilor CCR au ales să-i lase pe politicieni să-şi spargă singuri capetele timp de 40 de zile. În final, poate că unii vor ceda. Cum ar fi putut să nu îi dea dreptate lui Traian Băsescu un om numit în funcţie de preşedintele suspendat, şi mă refer aici la Augustin Zegrean, sau cum ar fi putut judecătorii sprijiniţi de PNL să-l oblige, azi, prin votul lor, pe Crin Antonescu să dispară din viaţa politică? Pentru ce primesc salarii de sute de milioane de lei vechi?

În calitate de arbitri ai acestui meci au decis să se retragă şi să-i lase pe cei implicaţi să lupte până la moarte. În fond, până la urmă, se vor alege cumva apele. Între timp, datornicii la bănci (acele bănci în care valutiştii schimbă mii de euro fără să-i întrebe nimeni de unde îi au) vor pomeni mult şi bine referendumul în care s-au tulburat şi mai mult apele şi nu se vede niciun liman.

Cristiana Sabău

15 comentarii

  • Arbitri au intrat de mult pe teren, fluierul a fost luat de demonstranți. Acum când mingea este în afara jocului, demonstranți au obosit, arbitri sunt jucătorii cei mai slabi, cine să mai fluiere. Tribunele au hotărât cine a pierdut, dar nu avem arbitru, meciul continuă doar în favoare jucătorilor, tribunele au plătit prea scump acest bilet.

  • Cine a dat avizul pentru listele electorale?
    Cine organizeaza alegerile in aceasta tara?
    Cine a fost felicitat pentru modul de desfasurare a referendumului?
    La toate aceste intrebari raspunsul este: Ministerul Administratiei si Internelor.
    Si?
    Ne-am trezit acum ca traim in minciuna. Cine? Noi, cetatenii? Nu cred! Voi, politicienii, voi, astia de pretindeti ca ne reprezentati, ca sunteti elita conducatoare a acestei natii. Sa va fie RUSINE!
    Cu foarte putine exceptii, toti politicienii mint cu nesimtire, mai mult decat respira.
    Mi-e greata!

    • Mai mult chiar. Dacă suntem cu două milioane mai puțin, cine plătește contravaloarea a două milioane de buletine de vot inutil tipărite?

  • fireste,noi platim….ei se cearta,euro creste,pana in septembrie nu vor face nimic,ca sunt concentrati cum sa-l dea jos pe base…imediat vine iarna,gazul creste,lumina creste,seceta e mare,si la iarna vor zice ca pt toate aste e de vina base,,,,asta a votat poporul roman,asta are!

  • Da, surprinzatoare decizie! Pentru toata lumea! Si NU este bine pentru cetatenii Tarii. Fiul meu spune pe blogul sau: “Inteleg extrem de bine cat de greu e sa iti asumi o decizie de genul asta si mai ales sa iti asumi consecintele ei in lumina functionarii democratiei, dar amanarea cu o luna si zece zile va distruge Romania din punct de vedere economic! Presiunea pe leu va fi enorma si se vor acutiza blocajele institutionale. Bursa va primi un pumn in plex, iar bancile vor avea caderi de glicemie. “ (http://liviualexa.ro/2012/08/02/iisus-basescul/#comments).
    Ne-am facut-o cu mana noastra; pacat ca cetatenii de rand vor suporta costurile (vor plati oalelele sparte!).
    Intocmite de profesionisti, bazele de date personale ar fi bune; dar exista riscul ca ele sa fie folosite ca santaj in jocurile politice sau de alta natura. Iar unele aspecte ale intimitatii personale vor fi la vedere si multi nu vor fi de acord.
    Listele de votanti nu reflecta adevarul; da, aveti dreptate cand vorbiti de controlul lor politic prin manipulare. Daca se vor gasi votanti care s-au prezentat la urne in mai multe localitati, daca se lucreaza independent si corect cu un soft, vor fi descoperiti. Numai ca sunt foarte multi si, depistati fiind, nu vor incapea in camerele de arest. Actualizarea lor e o problema complexa, dar daca este vointa se poate face mai rapid decat 4o de zile, cat e termenul. Si cifra gasita, probabil, ii va ajuta pe juristii CCR sa decida cat de cat corect.
    Un deputat se intreba daca, cu aceste cifre noi se pot anula Alegerile locale din iunie. Cred ca nu. E prea tarziu. Deja castigatorii s-au instalat la putere!
    CCR are si ea o vina: nu a insistat ca motivatia suspendarii sa fie conforma Constitutiei, adica identificarea unor greseli grave, cedand motivatiilor de ordin politic. Acum, cum ati sesizat si Dvs., lasa rezolvarea pe seama politicienilor, care vor arunca vina pe administratiile locale. Cum se vor descurca acestea din urma, inca nu se stie. Daca numarul de votanti e mai mic, va scadea si numarul de consilieri in mandatul urmator.
    Oricum, si in aceasta a treia varianta (amanarea deciziei suspendarii), lucrurile in tara vor merge tot prost; lupta sau criza politica NU s-a incheiat! Fiecare tabara (nu va exista concediu!) va gasi alte cai legale sau ilegale de accede la PUTERE. De ce aceasta incrancenare oarba si nebunatica? O avem inscrisa in tabloul genetic al poporului nostru sau e tot adusa de la fanarioti?

  • politica o lasam pentru altii….(pentru adevaratii botanisti-suntem considerati prostii politicienilor)…. valustistii sunt mai mari platitori de taxe si impozite decat o casa de schimb valutar……de ce?….firma de schimb valutar nu nu plateste nici un leu la stat ca si impozite pentru ca deconteaza toate cheltuilile pe firma……..la sfarsit zero….pe cand valutistii platesc TVA si accize la consumul imens de combustibil la masinile lor parcate pe trotuar…PS masinile lor sunt parcate pe partea opusa in parcare ….

  • D-na Cristiana,ce n-as da si eu sa am acea functie :)),mdeh,munca mai putina,remuneratie mai mare :)) ,d-le popescu,puteti crede ca sunt cine vreti dvs,eu stiu bine cine si ce sunt! iar daca imi exprim si eu cate o parere pe aici,e si dreptul meu,si nu m-a interesat niciodata cine sunt persoanele din spatele nick-urilor

  • De vina pentru situatia asta sunt cei care nu au venit la vot!! Pai daca nu i-a interesat soarta acestei tari, acum sa taca din gura! Ce putea CCR sa faca? Sa valideze referendumul chiar si fara cvorumul propus tot de ei?? Sa invalideze referendumul si sa IGNORE cei 8 milioane si jumatate care au votat??
    E tara lui Papura Voda! Toti desteptii se trezesc sa comenteze acum, dupa ce au ales sa stea deoparte atunci cand era nevoie de decizia lor!! De ce nu s-au gandit la consecinte? Nu le-a pasat de tara asta, decat de propriile lor interese!! Asta-i soarta pe care o merita!
    Cei cu rate la banci si mai nu stiu ce, trebuiau sa judece lucrurile inainte, sa-si asume raspunderea civila si sa-si exprime votul, da sa nu!?

    • Cum adica? Politicienii paseaza raspunderea cetatenilor acestei tari? A fost vreo propunerea unui grup de cetateni neafiliati politic sa se desfasoare toata tarasenia asta? A intocmit vreun cetatean de rand vreo lista electorala? E treaba noastra, a cetatenilor, sa raspundem prezent la orice comandament politic, ori de cate ori i se urca la cap vreunei grupari politice sa faca diverse experimente cu acest popor?
      Mai sa fie! Daca se intrunea cvorumul necesar validarii referendumului, ia sa fi vazut cum nimeni nu se mai sesiza de nimic… poate doar se freca putin menta pe ideea furtului pe ic pe colo, CCR ar fi respins orice dovada de fraudare, si lui George Crin Laurentiu Antonescu i s-ar fi prelungit automat concediul la Palatul Cotroceni.
      Ce incredere ar trebui sa am eu in capacitatea Guvernului Romaniei de a fi de capabil a organiza ceva folositor acestei tari? Prin ricoseu, ce incredere ar putea sa mai aiba in acest Guvern un stat cu norme democratice nepuse in discutie ca la noi? Ce incredere mai pot sa aiba investitorii, de oriunde or fi ei, in aceasta tara, cand se uita la ceea ce se intampla aici?
      Sa punem politicienii intre paranteze, sa stam intai sa rumegam propunerile lor, sa vedem daca ne sunt cu adevarat folositoare la ceva, sau sunt doar in folosul lor, a celor ce isi doresc puterea absoluta si un popor ascultator, abia apoi sa actionam conform cu cele ce rational le-am constatat, impunand prin aceasta conduita un alt tip de raportare a politicianului in fata cetateanului, nu cel din prezent, in care noi suntem doar masa de manevra in razboaiele clanurilor mafiote ce conduc aceasta tara.
      Cine nu deschide larg ochii, va deschide punga!

    • Adina, la fel de usor iti spun si eu: ce-ai cautat la vot? sa validezi ce? Un interes personal? Băietă, estia nu mai au agenda electoratului, ci doar agenda de buzunar. Ai inteles matale cum sta treaba sau inca esti la varsta viselor?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.