Actualitate Economie

În timp ce banii se duc pe pârtia fără zăpadă, strada Tărpiului se scufundă în noroi

Strada Tărpiului, pe care îşi au sediul mai multe firme, inclusiv Leoni, dar pe care locuiesc şi numeroşi contribuabili, cu toţii plătitori de taxe şi impozite arată mai rău ca o uliţă de la ţară. Asfaltul se termină la un moment dat, iluminatul public lipseşte, canalizarea lasă de dorit, gunoaiele sunt aruncate peste tot.

Mai mulţi bistriţeni care locuiesc pe această stradă pe care „patrulează” câinii fără stăpân ne-au sesizat că sunt exasperaţi de situaţie. Aşteaptă de ani întregi ca Primăria Bistriţa să-şi aducă aminte şi de ei, oameni care plătesc, la fel ca şi cei din centru sau de pe străzile pe care locuiesc diverşi politicieni, taxe şi impozite. Cu toate acestea, strada e plină de noroi, nu este iluminată, lipsesc utilităţile. Ca să vină la „oraş”, oamenii fără maşini sunt obligaţi, zilele acestea, să străbată drumul plin cu noroi ca să ajungă la o staţie de autobuz din Subcetate fiindcă maşinile de transport în comun nu merg până în zona lor, nefiind asfalt.

Nemulţumiţi de felul în care arată zona sunt şi patronii firmelor cu sedii pe strada Tărpiului. Cu toate că plătesc taxe şi impozite mari statului, ei nu beneficiază de condiţii adecvate pentru a-şi desfăşura activitatea. Multora le crapă obrazul de ruşine când vin la Bistriţa parteneri de afaceri, obligaţi să-şi rupă maşinile pe acest drum sau să se „delecteze” cu mormane de gunoaie din şanţuri şi de pe spaţii verzi.

Complet oarbă şi surdă la nevoile oamenilor care plătesc taxe şi impozite şi a firmelor care oferă locuri de muncă bistriţenilor, Primăria Bistriţa e ocupată să îngroape bani într-un deal pe care să facă o aşa-zisă pârtie de schi, punând în felul acesta carul înaintea boilor. Pentru cei care locuiesc pe strada Tărpiului, primarul Ovidiu Creţu are nişte promisiuni din seria „vom face şi vom drege” însă nu se ştie nici când, nici cum.

”Strada Tărpiului are un proiect, încercăm să o reabilităm pe fonduri europene, pe baza proiectului pe care îl avem şi care include şi utilităţile, şi trotuarele, şi toate celelalte”, a spus Ovidiu Creţu la ultima şedinţă a Consiliului Local, interpelat pe marginea acestui subiect de Filip Moisil, consilier municipal PDL.

Ce se ştie este că, anul acesta va fi asfaltată breteaua de legătură între str. Tărpiului şi str. Subcetate, lucrările de 1,4 milioane lei fiind contractate în 2013. Din păcate, şi aci s-a lucrat în cel mai jalnic stil românesc. Asfaltul de două palme turnat anul trecut e deja prin de gropi şi denivelări în condiţiile în care iarna a fost cea mai blândă din istorie probabil, iar prin zonă nu a dat nimeni cu nimic, nici măcar cu sare.

drumul tarpiului 1 drumul tarpiului 2 drumul tarpiului 3 drumul tarpiului 4

3 comentarii

  • In sfarsit ii pasa cuiva! Desi suntem in intravilanul Bistritei, exista locuinte fara apa sau curent electric.Copiii coboara pe jos pentru a merge la scoala sau gradinita, nu exista mijloc de transport pentru ei. Va propun un exercitiu de responsabilitate, pentru cei care mai aveti un dram de omenie… faceti traseul unui copil care locuieste in zona si merge la o scoala din oras, mergeti macar o zi pe acest traseu, iar apoi putem discuta despre ce este corect, normal.
    Zona nu se opreste la Leoni sau la fabrici, exista case in care locuiesc oameni care platesc taxe dar sunt lasati in intuneric, noroi si mizerie. Anul trecut dupa sesizari si insistente au adus placute cu numele strazilor iar pe str. Cameliei si Anemonei au aruncat niste pietris.
    Cand incercam sa cerem o justficare pentru ce se intampla in zona ni se spune; de ce v-ati facut case acolo? in fata nesimtirii ce sa mai raspunzi? Probabil trebuia sa stam cu mana intinsa in fata primariei pentru locuinte sociale.
    Incercam sa ne mobilizam cei care locuim in zona, ne gandim chiar sa ne constituim intr-o asociatie pentru a gasi toate parghiile prin care sa fortam autoritatile sa faca ceea ce ar trebui facut in mod normal si de bun simt.

  • Asa cum „Cu o floare nu se face primavara”, tot asa cu o bretea nu se rezolva problema strazii Tarpiului. Chiar daca anul acesta va fi asfaltată breteaua de legătură între str. Tărpiului şi str. Subcetate, este extrem de putin, pentru o zona care ar trebui sa se bucure de mai multa atentie din partea municipalitatii. Si asta pentru ca strada Tarpiului nu este o strada oarecare. Aici isi au sediul mai multe unitati ecnomice, intre care si firma Leoni, cel mai important angajator din Bistrita, care da de lucru la peste 3000 de oameni si are o contribuie substantiala la bugetul de stat si local. De asemenea, pe strada Tarpiului de gasesc o serie de institutii din domeniul agro-zootehnic si veterinar, intre care si Liceul Agricol, o unitate cu traditie in invatamantul de profil. Tot aici se mai afla Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) unde vin zilnic zeci de cetateni de pe teritoriul intregului judet. Nu in ultimul rand, pe strada Tarpiului se gaseste Cimitirul Eroilor, dar si Cimitirul Ortodox, unde bistritenii vin adesea pentru momente de reculegere. Toate acestea sunt argumente ce ar trebui sa mobilizeze autoritatile locale pentru a pune capat starii de indiferenta si delasare in care se afla aceasta zona a orasului Bistrita.

  • Wonderland este o ambitie prosteasca a unui primar mediocru dominat de o gandire limitata de tip autarhic, lipsita de o minima deschidere. El vrea cu orice pret sa faca la Bistrita si ceea ce nu se poate. Cat despre partia de schi trebuie stiut ca temperatura medie anuală la Bistriţa este de 8,3 grade Celsius, in vreme ce la Predeal este de numai 5 grade. Chiar si la Colibita izoterma anuala este de doar 6 grade. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica, deoarece tunurile de zapada pentru a functiona au nevoie de temperaturi negative. Cel mai evident semnal ca ca in cazul proiectui Wonderland e vorba de o gandire proasta, este dat de faptul ca investitorii privati nu se inghesuie intr-o astfel de afacere paguboasa, fara perspective. Eventual o investitie mai mica pentru o partie cu zapada naturala, fara dotari speciale costisitoare poate fi luata in considerare. Prin urmare, banii imprumutati de primarie de la banci nu trebuie irositi pe tampenii, in vreme ce orasul se comfrunta cu grave probleme de ordin edilitar.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS