Actualitate Recomandări

Hristos s-a înălțat! Clopotele răsună în cinstea eroilor. Slujbe și depuneri de coroane

Celebrăm miercuri, 2 iunie, Înălțarea Domnului care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere. Semnificația Înălțării nu este legată atât de fenomenul în sine, cât ca expresie a preamăririi cerești a lui Hristos care, ridicat prin Înviere la dreapta lui Dumnezeu, domnește ca Rege. Învingând moartea, Hristos a început un nou mod de viață alături de Dumnezeu, pe care l-a pregătit și aleșilor săi. La izbânda lui ia partea întreaga natură umană. Spiritualitatea Înălțării se întemeiază pe speranță. Creștinii privesc la casa cerească ce-i așteaptă, trăind încă pe pământ în realitatea lumii noi în care domnește Hristos.

Înălțarea lui Iisus este amintită în Simbolul Apostolilor și în Crezul niceeano-constantinopolitan. Începând din secolul al IV-lea, sărbătoarea se celebrează, atât în Răsărit, cât și în Apus, la 40 de zile după Paști (într-o zi de joi). Înainte de fixarea acestei zile, evenimentul era comemorat la Rusalii.

Ziua Eroilor

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească. Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a 40-a zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

În această zi, după Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate. Apoi, la ora 12, în această zi de sărbătoare națională, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România sunt trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

Recunoștință pentru eroii de pe Grui

De Înălţarea Domnului, pe Vârful Grui din Munţii Călimani se aduce în mod obișnuit omagiu eroilor români. În această zonă, la iniţiativa Preasfinţitului Vasile Someşanul, atunci Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, și cu implicarea maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele a fost ridicat, în 2005, un monument în cinstea şi amintirea celor şaizeci de soldaţi români ce au murit în Primul Război Mondial. În fiecare an, de Înălţarea Domnului, se oficiază aici o slujbă de pomenire la mormântul acestor eroi ai neamului românesc la care participă credincioşi din zona Bistriţei, a Văii Bârgăului, din Bucovina, precum şi militari de la unitatea din Prundu Bârgăului.

Hramul bisericii de garnizoană

Tot astăzi, de Înălțarea Domnului, își serbează hramul și Biserica militară din Garnizoana Bistrița. E construită din lemn, în stilul bisericilor maramureşene. Ideea ridicării unei biserici în această garnizoană a aparţinut preotului militar Iuliu-Iustin Şomodean. În anul 2002, construcţia, plecând de la fundaţie şi până la sfinţirea bisericii, a durat două luni, lunile aprilie şi mai. La ridicarea acesteia au contribuit, ca efort financiar, toţi militarii şi civilii din Garnizoanele Bistriţa, Prundu Bârgăului şi Dej, cu unităţile subordonate Brigăzii 81 Mecanizată şi alte structuri de apărare naţională, respectiv SRI, Poliţie şi Jandarmerie, din Bistriţa. La lucrările de împodobire a interiorului, au participat şi alţi donatori, firme şi persoane fizice. Sfinţirea Bisericii s-a făcut de către IPS Bartolomeu Anania, împreună cu un sobor de preoţi militari din garnizoanele Bucureşti şi Cluj, preoţi din parohiile municipiului Bistriţa şi zonele apropiate, în data de 2 iunie 2002, a doua zi de Rusalii; hramul acestei Biserici este “Înălţarea Domnului”.

Obiceiuri și tradiții de Înălțarea Domnului 

Aceasta este ultima zi din an în care se mai pot înroși ouă. Se spune că cine vopsește ouă în această zi, dimineața, înainte de slujbă, va avea parte de sănătate, iar familia va fi ferită și ea de boli. Este bine să fie mâncat un ou roșu împreună cu prescura luată de la biserică.

Femeile trebuie să împartă azimă caldă și ceai (n.r.: azima este o pâine nedospită suficient) pentru iertarea păcatelor celor trecuți în veșnicie. Ele se dau de pomană la cimitir sau pe ulițele satelor, pe la vecini. Motivul pentru care se dau pomeni vine dintr-o credință veche. Se spune că sufletele celor adormiți se înalță la Ceruri dacă femeile urmează această datină în Ziua Sfintei Înălțări a lui Iisus Hristos, cel Înviat, la Ceruri. Pe lângă pâine, se mai pot împărți lapte dulce fiert cu păsat și mături din nuiele, pentru ca oamenii să își facă ordine și curățenie în suflete ca să se poată bucura de mântuire și de viața veșnică de-a dreapta Tatălui. Este bine ca în ziua Înălțării Domnului să vă împăcați cu persoanele cu care v-ați certat de la Paște încoace, să vă cereți iertare și să le oferiți mici cadouri.

Ziua Eroilor în Bistrița-Năsăud

La ora 09.00, în Blăjenii de Sus, comuna Șintereag, se depune o jerbă de flori la bustul generalului erou Grigore Bălan.

La ora 11.00, la cimitirul din Șintereag, se depune o jerbă de flori la mormântul slt. (p.m.) Marius Florin Sfecheș.

La ora 12.00, în Bistrița, la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș, se va desfășura o ceremonie militară și religioasă care va cuprinde acordarea onorului militar, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, alocuțiune, depunerea unei coroande flori și defilarea gărzii de onoare.

La ora 13.00, la Cimitirul Municipal Bistrița de pe strada Tărpiului, se va depune o jerbă de flori la mormântul slt. (p.m.) Cristian Petru Filip.

To la ora 13.00, la Ferma Cavalerilor din zona Stațiunii Pomicole va fi depusă o coroană de flori la Monumentul Cavalerilor Ordinului Militar ”Mihai Viteazul”.

O ceremonie va avea loc și la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui din Munții Călimani, pentru a aduce un omagiu celor șaizeci de soldați români care au fost masacrați în acel loc, în timpul Primului Război Mondial. Slujba va fi oficiată de arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, alături de un sobor de preoți și diaconi.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS