Actualitate Recomandări

Un medic de familie a trimis un pacient la analize gratuite de 14 ori într-un an. CJAS consideră că e ”un abuz grosolan”

Un medic de familie din județ a trimis un pacient de 14 ori într-un an să își facă analize medicale decontate de stat ca să afle de ce boală suferă, cazul fiind în fapt de competența unui medic specialist. Directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Wilhem Szekely, susține că ”abuzul medicului în această speță este grosolan”, însă în afară de a-i da un avertisment nu are ce face.

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate are contract cu 11 furnizori din județ, lista valorilor de contract fiind publicată AICI.

CJAS va face public topul medicilor cheltuitori

”Fiecare laborator de analize medicale își cunoaște bugetul până la sfârșitul anului. Probabil că vor fi rectificări de buget, dar momentan ei își cunosc bugetul, iar acesta nu este îndestulător, cu toate că o parte dintre analize pot fi raportate pe cele 7 boli care au fost introduse în lista de monitorizare – boli rare, diabet, oncologice, etc. – plus post-Covid, plus serviciile medicale prestate de medicii de familie care pot recomanda analize cu caracter de prevenție. Dacă se menționează acest lucru pe bilet, se raportează separat. Sumele raportate de laboratoare la începutul lunii pentru luna trecută sunt consistente și totuși nu ajung banii pentru bolile intercurente pentru că oamenii se caută, doresc să-și cunoască tabloul sanguin, anumite analize se fac pe probe de urină și scaun, poate că sunt și multe analize pe care le cer asigurații, iar medicul le recomandă. Vom posta pe site-ul CJAS numărul biletelor de trimitere pentru investigații paraclinice, un fel de top al medicilor care ne costă foarte mult, iar cine îl va consulta va vedea că medicii de familie sunt în top. Între primii 30, jumătate sunt medici de familie”, a declarat directorul general al CJAS Bistrița-Năsăud pentru Timp Online.

Biletele ”la cerere”, la ordinea zilei

El a imaginat chiar un dialog între pacientul care vrea un bilet de trimitere la un laborator de analize medicale și medicul său de familie.

”Este cam așa: Am venit să-mi dați un bilet de trimitere pentru analize de laborator! Dar stați puțin să vă consult. Am eu nevoie că vreau să văd cum stau cu sângele. De ce? Ca să știu. Și dacă insistă, probabil că medicul îi eliberează acel bilet de trimitere către investigații medicale paraclinice. Dacă ne uităm pe diagnosticul prezumtiv și dacă ne mai uităm și ce fel de tratament s-a prescris, dar și la rezultatele analizelor medicale, ne dăm seama, fără să fim medici că nu se impunea trimiterea bolnavului la laborator”, a mai menționat el.

”Abuzul grosolan” al unui medic de familie

”Este un medic de familie care, pe același CNP, a eliberat într-un an de zile 14 bilete de trimitere pentru investigații medicale paraclinice, adică în fiecare lună unul și a fost lună când a dat și două bilete. Tot ce putem face este să dăm un avertisment că abuzează de servicii, eventual să facem o sesizare a cazului la Ministerul Sănătății să ne trimită medici, dacă au de unde – pentru că CNAS nu are – să stea de vorbă cu doamna doctor să vadă dacă se impuneau acele 14 bilete a fi eliberate într-un an de zile, cel puțin o dată lunar. L-a trimis pe pacient de 14 ori la analize pentru aceeași afecțiune. M-am consultat cu medici din clinic și care mi-au spus că trebuia pus un diagnostic de către un medic specialist din ambulatoriuul clinic, nu de către medicul de familie. Abuzul medicului în această speță este grosolan de tot și nu prea ai pârghii să îl sancționezi numai dacă vine o echipă medicală mult superioară față de specializarea medicului de familie și să-i spună că greșește. Atâta poate spune pentru că este actul medical al medicului și nu poți interveni peste. Dacă el așa a considerat, e actul lui medical în beneficiul pacientului, asta răspunde”, a declarat directorul general al CJAS.

Plătitori puțini, beneficiari mulți

În condițiile în care doar 30% dintre asigurați plătesc contribuții la fondul asigurărilor de sănătate, iar banii sunt puțini, serviciile numeroase, evident că nu au cum să ajungă.

”Fondurile, oricât ar fi de multe, nu ajung pentru că nu poți anticipa câți oameni se vor îmbolnăvi într-un an. Bugetul nostru, al CJAS, este mai mare cu 5 milioane de euro față de anul trecut. În total, avem un buget de 110 de milioane de euro. Suplimentarea aceasta a fost necesară pentru a crește calitatea serviciilor și numărul acostora. Mai ales în zona paraclinică se știe că în 10-15 zile se termină fondurile pentru servicii medicale în laboratoarele de analize medicale și pentru investigațiile de înaltă performanță CT și RMN. Fondurile sunt îndreptate în mare parte și spre paraclinic. Toată lumea vrea servicii de calitate și, dacă ai cerut azi, azi să le primești. Mă refer îndeosebi la investigațiile medicale paraclinice de înaltă performanță unde, în țările din vest, mult mai bogate din economico-financiar decât noi se așteaptă 3-6 luni”, a mai spus Szekely.

În România, un număr de 7 afecțiuni grave au fost introduse în lista de monitorizare, de exemplu boli rare, oncologice, diabet, chiar și post-Covid, iar pentru ele se primesc fonduri suplimentare. În luna următoare, aceste servicii prestate de către laboratoare se raportează separat și CJAS solicită de la CNAS fonduri suplimentare ca aceste servicii să fie plătite extra contract și pentru acele sume se întocmesc acte adiționale la contractul inițial cu toți furnizorii care prestează aceste servicii.

6 comentarii

 • Nenorocitul naibii!!!! Pai la atâtea analize ori trebuia sa fie sănătos ori sa fie mort! Ce tupeu pe unii domnule sa împovăreze în asa hal bugetul casei de sănătate! Domnule Wilhem oare va taie și dvs din salar?

 • Pacientul din articol cred ca era ori lucrător la laborator ori la programări.
  Eu in februarie am primit un bilet ptr analize valabil 3 luni si am incercat la 5 laboratoare in fiecare luna si nu am reusit să găsesc un loc pentru planificare. Am prezentat trimiterea nefolosite dar mi s-a spus ca nu mai am dreptul anul asta la alta trimitere.
  Cineva face profit .

  2
  1
  • Bun, dar eu care nu ma duc la analize si nu mi am facut o analiza in ultimii zece ani, voi nu faceti un abuz grosolan ca mi retineti banii? Tot ce am facut, a fost pe banii mei, am avut nevoie de un RMN in 2016 si trebuia sa stau undeva la 4 luni pt programare, a trebuit sa l platesc din banii mei…astea nu s abuzuri?

 • Întrebarea este cîte din cele 14 trimiteri au avut și finalitate,dacă a reușit persoana respectivă să prindă și o programare la analize gratuite.Programarea și la analize și la medici specialisti este de multe ori o „misiune imposibilă „.

 • Abuzul grosolan este faptul ca platesti impozite si nu primesti nimic inapoi. Nu tu sanatate, nu tu educatie, nu tu siguranta, nici drumuri, nimic. Asta e abuzul grosolan. Tin sa aduc la cunostinta contopistilor de la casa de asigurari ca daca luam exemplul unui pacient tratat cu antivitamina k ( anticoagulante ) este obligatorie analiza de sange lunara. Asta face 12 pe an. Daca mai ai si alte probleme de sanatate si nu reusesti sa te sincronizezi cu analizele lunare, nu mai iese abuzul grosolan, nu-i asa? sa iti zic eu abuz grosolan: taica-meu, conform protocoalelor mondiale, trebuie sa isi ia analizele lunar…ori medicul de familie ii da trimitere doar o data la 6 luni…restul le plateste din buzunar….asa ca, sictir cu abuzurile voastre, pomanagiilor

  4
  1
  • Tatal dumneavoastra poate sa primeasca nelimitat analize de la medicul specialist daca este cazul de monitorizare permanenta. Astfel de tratamente sunt prescrise doar de medicul specialist si tot el face monitorizarea. Vina medicului de famile e ca nu l-a trimis la specialist.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.