”În contextul actual, în zonele în care a fost diagnosticată boala, pierderile economice sunt deosebit de importante, din caza restricţiilor impuse pe circulaţia animalelor pe o rază de minim 150 km de la focar (zonelor de restricţii 20 km, protecţie 100 km şi de supraveghere 150 km) şi scăderii producţiei obţinute de la aceste animale, în perioada trecerii prin boală. Din zonele menţionate este interzis comerţul intracomunitar şi exportul de animale vii. Pentru a rămâne posibilitatea de efectuare a schimburilor intracomunitare şi a exportului cu animale vii, avându-se în vedere că legislaţia internaţională permite comerţul cu animale vii numai din zonele libere de boală, măsurile luate în cadrul şedinţei trebuie să conducă la menţinerea ca regiune liberă de boală a judeţelor din interiorul arcului carpatic”, informează Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.
Planul de măsuri pentru prevenirea apariţiei bolii limbii albastre în Bistriţa-Năsăud:
1. Suspendarea activităţii târgurilor autorizate până la sfârşitul perioadei active a vectorilor culicoizi (cel puţin până la data de 5 octombrie 2014) şi respectarea interdicţiei de funcţionare a celor neautorizate, pe întreg teritoriul judeţului.
Responsabili: primarii unităţilor administrativ-teritoriale
2. Verificarea respectării interdicţiei/restricţiilor de funcţionare a târgurilor.
Responsabili: Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi
3. Notificarea agenţilor economici din domeniul creşterii şi comerţului cu animale (ferme de ovine, caprine, bovine, centre de colectare, unităţi autorizate/înregistrate de abatorizare) asupra obligativităţii dotării cu echipamente de protecţie şi materiale necesare în intervenţia pentru controlul bolilor majore (inclusiv boala limbii albastre) şi verificarea îndeplinirii acestei măsuri.
Responsabil: Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
4. Efectuarea de dezinsecţii, în perioada activă a vectorilor culicoizi (ţânţari), la intervale stabilite în funcţie de remanenţa substanţei folosite, în fermele de animale, centrele de colectare şi unităţile de abatorizare autorizate/înregistrate.
Responsabili: Administratorii fermelor de animale, centrelor de colectare şi unităţilor de abatorizare autorizate/înregistrate
5. Monitorizarea permanentă, de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, a populaţiilor de vectori pentru depistarea prezenţei tipului de culicoizi care pot transmite boala limbii albastre şi verificarea eficienţei acţiunilor de dezinsecţie.
Responsabil: Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
6. Informarea tuturor agenţilor/operatorilor economici interesaţi asupra obligativităţii obţinerii avizului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor în situaţia cumpărarii/vânzării animalelor din speciile receptive (ovine, caprine, bovine) din/în alte judeţe.
Responsabil: Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
7. Informarea gestionarilor fondurilor de vânătoare asupra obligativităţii de a notifica imediat Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor cu privire la apariţia îmbolnăvirilor/mortalităţilor la animalele sălbatice.
Responsabil: Inspecţia Silvică şi de Vânătoare
8. Întocmirea şi punerea în aplicare a Planului de control în sistem integrat, pe tematici specifice.
Coordonator: Instituţia Prefectului. Instituţii: Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Direcţia pentru Agricultură.
9. Informarea şi conştientizarea populaţiei asupra importanţei şi avantajelor economice care decurg din menţinerea zonei Ardealului ca zonă liberă de boala Bluetongue (boala limbii albastre), măsurilor concrete necesare a fi aplicate de proprietarii de animale din speciile receptive (ovine, caprine, bovine), pentru prevenirea apariţiei bolii.
Responsabili: Prefectul judeţului, directorul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Boala limbii albastre este o boală infecţioasă specifică rumegătoarelor domestice mari (bovinelor) şi mici (ovinelor şi caprinelor), şi rumegătoarelor sălbatice, caracterizată prin morbiditate (îmbolnăvire) ridicată, dar mortalitate moderată. Boala nu este transmisibilă la om. Agentul etiologic este reprezentat de un virus transmis prin intermediul ţânţarilor din Genul Culicoides. În zona noastră au fost identificaţi ca prezenţi C. pulicaris şi C. Obsoletus.
Adaugă comentariu