Actualitate

Inspectorii școlari și directorii, tăiați de pe lista celor care pot cere anul acesta gradații de merit

Un număr de 165 de cadre didactice vor primi gradații de merit, adică salarii cu 25% mai mari în următorii cinci ani, însă nu și inspectorii și directorii de școli din rândurile cărora încasează deja bani mai mulți 16% dintre ei, limita maximă admisă prin metodologie.

Numărul maxim de gradaţii care pot fi acordate într-un județ se calculează astfel: din numărul rezultat prin aplicarea a 16% din totalul posturilor didactice auxiliare, respectiv a 16% din totalul posturilor didactice de predare, totalul posturilor de conducere și îndrumare şi control ocupate în luna februarie 2023, conform programului EduSal, la nivelul judeţului, se scade numărul de gradaţii acordate personalului didactic aflate în plată la 1 septembrie 2023, având în vedere că gradaţia de merit se acordă pe o perioadă efectivă de 5 ani.

Procentul de 16% se aplică, separat, fiecărei categorii de personal: personal didactic de predare; personal didactic de conducere, îndrumare şi control; personal didactic auxiliar.

Potrivit unei liste publicată pe site-ul isjbn.ro, personalului didactic de predare îi revin 159 de gradații de merit, iar celui auxiliar 6. Personalul de conducere, îndrumare și control nu va primi nicio gradație de merit.

Cele mai multe gradații de merit le vor obține învățătorii – 25, educatorii – 22, profesorii de română – 15, matematică – 15, tehnologii – 14, limbi moderne – 10, fizică/chimie – 10, învățământul special – 8, informatică – 6.

Nu vor primi gradații de merit profesorii din cluburile și palatele copiilor și nici maiștri instructori.

Inspectorul școlar general Cristian Nicula a explicat pentru Timp Online că atât inspectorii școlari, cât și directorii pot să își depună dosare de candidatură pentru disciplinele pe care le predau, anul acesta nemaifiind locuri disponibile pentru gradații de merit pentru personalul de conducere, îndrumare și control fiind atinsă limita de 16%.

Dosarele care conţin documentele justificative privind activitatea candidatului respectiv se vor depune la registratura Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud în perioada 23 – 24 mai 2023.

”La nivelul județului Bistrița-Năsăud modalitatea de depunere, de evaluare a dosarelor și de soluționare a contestațiilor: se realizează în format letric. Candidatul are obligaţia să semneze fiecare pagină a documentului depus la dosar. Nu vor fi luate în considerare documentele nesemnate de candidat si nici cele care conțin adăugiri, ștersături sau corecturi”, precizează ISJ.

Verificarea dosarelor şi acordarea punctajelor de către comisia de evaluare a dosarelor depuse în vederea acordării gradaţiei de merit; aprobarea listei cuprinzând punctajele acordate în urma evaluării de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar şi afişarea acestei liste la avizierul şi pe site-ul inspectoratului şcolar se va face între 25 mai și 16 iunie 2023.

Pentru acordarea gradaţiei de merit, ISJ evaluează activitatea candidaţilor înscrişi, inclusă în fişa de (auto)evaluare, susţinută prin documente doveditoare, din perioada 1 septembrie 2017 – 31 august 2022. Lista documentelor de care se ține cont AICI.

Etichete

1 comentariu

 • Oamenii școlii pun în mormânt
  Învățământul căzut la pământ.
  Copii nostalgici, șoimi tricolori
  Luați din piață coroane și flori,
  Că printre prapori, cu feșnicari
  Vin pricepuții inspectori școlari,
  Ce-și decernează, ei – între ei,
  Gradații de merit, sporuri în lei.
  Lăudați-i mai mult prin ședințe,
  Să primiți puncte și-adeverințe,
  Să vă tragă didactic, în șoalde,
  Vânătorii de cerbi cu smaralde.

  14
  7
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.