Social

Inspectorul Pădurii, ultima spaimă a forestierilor. Cine spune că „va bloca sistemul”

Portalul inspectorulpadurii.ro, lansat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor la începutul acestei luni, nu este văzut cu ochi buni de administratorii de fond forestier. „Aproape că va bloca funcţionarea sistemului”, a declarat inginerul Gabriel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri din România, într-o emisiune la AS TV.

„Radarul Pădurii a avut efect, iar tăierile ilegale nu mai reprezintă un fenomen, în niciun caz. E nevoie de o legislaţie care să stopeze tăierile ilegale, dar în acelaşi timp ar trebui ca aceasta să nu devină extrem de apăsătoare asupra administraţiei silvice, asupra agenţilor economici care prestează lucrări de exploatare şi transport. Acum este în pregătire o Hotărâre de Guvern care, din punctul meu de vedere, aproape că va bloca funcţionarea sistemului. Este vorba de obligaţia de a folosi un sistem online care va avea punct GPS pe fiecare punere în valoare, obligatoriu GPS pe fiecare mijloc de transport, fotografii la capul de tractor ca să se vadă numărul maşinii, fotografii cu kilometrajul, care toate se pun pe site, imagini satelitare făcute la nivel de ore în care orice exploatare este identificabilă. Este rău că partea de birocraţie se dublează. De la nivel guvernamental se dau doar legi, iar fiecare să se descurce cum poate, nu se dă niciun fel de aparatură nimănui. Eu sper ca acest guvern să nu mai apuce să dea hotărârea”, a spus Gabriel Stanciu.

La începutul acestei luni, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat noul portal inspectorulpadurii.ro, prin intermediul căruia toate tăierile de pădure de pe teritoriul Românie vor putea fi monitorizate cu ajutorul imaginilor satelitare. Utilizatorii vor putea observa alerte provenite de la sateliți care indică cu mare acuratețe orice modificare în structura vegetației forestiere de pe teritoriul României. În prezent, zonele monitorizate și încărcate în sistem vizează pădurile administrate de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva.

Ministrul Mediului, Crina Paşca Palmer, a precizat că, până la finalul mandatului, se va adopta Hotărârea de Guvern care va clarifica funcționarea noului sistem de urmărire a trasabilității masei lemnoase, prin care și ocoalele silvice private, respectiv peste 50% din pădurile României, să aibă aceeași obligație de a introduce datele în Portal. Noul sistem a costat 30.000 de euro, iar firma care a implementat proiectul și de la care ministerul a achiziționat codul-sursă este Indaco.

11 comentarii

 • Normal ; va blocheaza banii din furaciunea lemnului; De unde mai scoateti bani pt. intretinerea viloacelor, cabanelor si gipanelor ?

 • Bistrițeni, testați zilnic portalul http://www.inspectorulpadurii.ro atâta timp cât aplicația merge. După ce guvernul Cioloș va fi schimbat nu se știe. Transparență ca acum în gestionarea masei lemnoase care circulă în România nu s-a mai văzut niciodată. Mulțumiri domnule Julien!

 • D_le STANCIU: eu din contra astept de la acest guvern daca este unul romanesc, asa cum se lauda actualii politicieni PSD care ne_au speriat cu (sorosistii) lui CIOLOS , sa salveze cu adevarat padurile ROMANIEI nu sa ceara de trei ori taierea lor. Eu am umblat mult in ultimii ani prin tara si am povestit cu multi romani din diferite locuri , despre acest fenomen al taierilor. Oameni simplii, tarani din APUSENI din HARGHITA; COVASNA si din CLISURA DUNARII, si multe alte locuri. Toti au spus acelasi lucru. De-a lungul satelor, comunelor a drumurilor forestiere,judetene etc doar perdele de padure langa sosele mai sunt, si in spatele lor se afla dezastru lbine mascat de ochii trecatorului. Apusenii sunt goi. Dupa unele calcule si studii facute de la 1504 dupa moartea lui STEFAN CEL MARE padurile ROMANIEI s-au injumatatit. Daca stam asa de bine cum ziceti d-vs de ce s-a inventat RADARUL PADURILOR ? Personal nu va cred cu nici o iota din ceea ce vreti sa transmiteti, pt. ca sunt prea umlat si documentat alaturi de romanii care se mira si se roaga si asteapta o minune sa ne trezim si sa nu mai credem in baliverne. Pana una alta va indemn sa urmariti cele patru documentare facute de cei de la BBS in legatura cu salvarea CARPATILOR. Ori credeti ca si estia or fi niste populisti .

 • Portalul Inspectorul pădurii nu e bun, după părerea avizată a lui d-lui Gabriel Stanciu. Ne vorbește în schimb de Radarul pădurii. Ca să le putem compara pe cele două sisteme trebuie să-l găsim și pe ultimul. Pe unde îl țineți ascuns?

 • InspectorulPădurii nu le place pentru că oferă transparenţă totală, fiecare dintre noi poate vedea dacă un transport de lemne se face autorizat, dacă nu nu există mai multe transporturi pe acelaşi act , dacă actele de punere în valoare respectă legislaţia, cantităţile în vigoare, dacă există schimbări dramatice în parcelele ascunse de ochii populaţiei, în zone inaccesibile în cotidian.
  Asta nu le place hoţilor.
  Nu mai pot opera cu plicurile pentru ciocan, ciubucurile pentru hârtie, şmenurile de la licitaţie şi ignoranţa populaţiei.
  Cine spune că străinii au furat pădurile, ar trebui să vadă în primul rând ce au făcut cei care trebuiau să le păzească.
  Ar avea o imensă supriză.
  Hoţii strigă hoţii.

  • Inspectorul pădurii îl poate vedea toată lumea. Asta e problema lor. În schimb nouă ne vorbesc despre Radarul pădurii pe care îl văd numai ei. Asta e problema noastră

 • Asta înseamnă să fi pus intr-o functie pe alte criterii decât competente ,acest individ este fixat acolo de primarul Monita din Romuli,sa apere interesele taietorilor de lemne,plătit de șeful de ocol (fratele primarului) .Cum alfel va explicati că toata lumea de bună credința ne demonstreaza că se taie ilegal (marile firme) doar el ne spune că se taie prea putin și nu e bine să fie transparenta și să fie supravegheati hoti?.

 • IN CODUL SILVIC LEGEA SPUNE ASA; CONTROLUL MIJLOACELOR DE TRANSPORT CARE TRANSPORTA MATERIAL LEMNOS AU DREPTUL SA-L FACA; PERSONALUL ROMSILVA,POLITIA COMUNITARA,AGENTII DE POLITIE,SUBOFITERII DE POLITIE,OFITERII DE POLITIE.AM STAT INTRO ZI SA ASTEPT O MASINA DE OCAZIE SA VIN ACASA SI NU A OPRIT NIMENI DIN CAUZA CA ERA UN ECHIPAJ DE POLITIE IN APROPRIERE,AU TRECUT SI 9 TRANSPORTURI CU BUSTENI DE BRAD DAR NU SAU DERANJAT POLITISTII SACOBOARE DIN LOGAN SAL CONTROLEZE PE UN SOFER.ASTEAPTA RECLAMATII DE LA CETATENI ,EI DE CE ISI IAU LEAFA AIA MARUNTICA TREUIE SAI INFORMEZE 112 DESPRE FURTURI SI NEREGULI CETATEANUL MAI ARE OCAZIA SA MAI IA VREO AMENDA DE LA UN POLITIST PTR CA A SUNAT ,SA MAI INTIMPLAT SAU SA MAI SI O BATAIE DE LA UN CARDAS.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.