Social

Banii Teraplast, motiv de gâlceavă administrativă între Şieu Măgheruş şi Bistriţa. În ce fază e procesul

Două primării luptă de opt ani pentru banii pe care îi plăteşte compania Teraplast sub formă de taxe şi impozite locale. Este vorba de administraţia comunei Şieu Măgheruş şi de Primăria Bistriţa care ambele pretind că terenul pe care se află Teraplast le aparţine. Câştigat iniţial de Primăria Bistriţa la Tribunal, procesul a fost pierdut în favoarea comunei Şieu Măgheruş la Curtea de Apel Cluj. Cauza s-a întors spre rejudecare la instanţa din judeţ, spune primarul comunei Şieu Măgheruş, Sorin Mititean.

„Procesul cu Primăria Bistriţa l-am pierdut la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, dar am făcut recurs la Curtea de Apel Cluj. Am câştigat acolo şi am primit rejudecare la Bistriţa, iar acum ne tot amână. Poate mai primim încă o dată sentinţa potrivit căreia limita între municipiul Bistriţa şi comuna Şieu Măgheruş e prin mijlocul halei Teraplast. Poate dacă la mijlocul unei camere era o masă, jumătate aparţinea Bistriţei, jumătate nouă”, a spus edilul din Şieu Măgheruş.

Sorin Mititean a explicat pentru Timp Online că la baza procesului este „o eroare de interpretare”.

„Există un semn convenţional în care trei puncte şi o linie înseamnă limită teritoriu administrativ-teritorial între două UAT-uri şi o liniuţă şi patru puncte înseamnă limită între localităţile aceluiaşi UAT. Ori ei (cei de la Cadastru, magistraţii, reprezentanţii municipiului Bistriţa, ultimii în mod tendenţios) au confundat limita între Sărăţel şi Crainimăt care era pe Pârâul Morii cu limita între UAT-uri. Miza acestui proces e Teraplast, taxele şi impozitele pe care le plăteşte această companie. Plastsistem oricum plătea la noi, am câştigat Politub, care deja de un an de zile plăteşte la noi şi acum a mai rămas Teraplast. Înseamnă mult la buget. De exemplu, Politub plăteşte undeva la 70.000-80.000 de lei anual. E ceva. Teraplast ar înseamna mult mai mult”, a spus primarul.

Sorin Mititean a spus că, pentru el, ca primar, nu este atât de importantă arondarea firmei Teraplast ca plătitor de taxe şi impozite la Primăria Şieu Măgheruş, cât faptul că, printr-o astfel de sentinţă, se rupe o parte din teritoriul comunei pe care o conduce.

„E important, când voi lăsa primăria aceasta, să aibă tot atâtea hectare de teren cu câte am luat-o. Nu o las cu 30 de hectare mai puţin că am fost eu năuc şi mi-au luat ei terenul.  A fost o întreagă cârdăşie acolo: prefectul Ioan Ţintean, OCTI şi Primăria Bistriţa. Când ne-am judecat şi au văzut că începem să câştigăm au zis că ceva nu e în regulă. Aşa că au scos ei o lege prin care să se delimiteze iarăşi toate UAT-urile şi acolo trebuiau numite două comisii. La respectiva delimitare, eu nu am fost de acord cu limita impusă de ei, potrivit căreia Teraplastul să rămână la Bistriţa, iar ei nu au fost de acord cu varianta mea. Şi acesta a fost ultimul motiv pentru ca noi să ne judecăm în continuare fiindcă altfel eu câştigasem. Prin pârghiile legale pe care le-au avut au dat drumul la un act normativ în urma căruia noi trebuia să ne delimităm faţă de Bistriţa ca în 1968 şi, dacă Bistriţa nu e de acord, şi nu a fost, am ajuns în instanţă. Acum, noi putem pierde tot, şi ce am câştigat înainte, inclusiv Politub şi Plastsistem. Ei zic acum că limita între Şieu Măgheruş şi Bistriţa este pe DN 15 A, ceea ce nu este normal”, a completat el.

Sorin Mititean spune că acum soarta comunei sale este „la mâna unor judecători”.

„Doamna care a judecat nu a vrut să vină să vadă despre ce e vorba. Dânsa e din Moldova şi nu ştie exact istoria acestor locuri. Conform Codului Civil, poate solicita să se deplaseze să vadă despre ce este vorba. Eu m-aş deplasa dacă aş fi judecător, mai ales dacă nu sunt din această zonă. Să dai o sentinţă potrivit căreia limita între două UAT să fie printr-o clădire nu este în regulă.  Sunt de acord că Teraplast a construit unde a avut teren, însă dacă judecătorul e chemat să stabilească o limită între două unităţi administrativ-teritoriale cum e posibil să pună limita aceea printr-o clădire? Trebuie pusă pe lângă respectiva clădire”, a spus Sorin Mititean.

Primarul spune că partea sa sunt şi numeroasele titluri de proprietate pe care le-a eliberat Primăria Şieu Măgheruş în acea zonă.

„Bistriţa nu a eliberat niciunul. Toate le-a eliberat comuna Şieu Măgheruş. Limita din 1968 era pe râu. Clar era pe râu. Era un canal al Morii, acolo, eu îl ştiu fiindcă eram copil şi mergeam la peşti, dar el nu mai există demult. Comuniştii l-au secat şi au făcut acolo terenuri arabile, fertile”, a spus el.

Procesul între Primăria Şieu Măgheruş şi Primăria Bistriţa a început în 2008. În tot acest timp, Teraplast a plătit şi continuă să plătească taxele şi impozitele la Primăria Bistriţa.

„Dacă noi vom câştiga procesul, le putem cere retroactiv banii celor din Bistriţa. Eu am şi avut o tentativă de a-i executa silit pe tema asta, după care m-am ales şi cu o plângere penală din partea domnului primar Ovidiu Creţu, dar nu era întemeiată fiindcă legea îmi dădea voie să emit un titlu executoriu şi o somaţie, iar el avea dreptul să îl conteste pe contencios administrativ şi fiscal. Nu avea nicio treabă cu penalul”, a explicat primarul comunei Şieu Măgheruş.

6 comentarii

  • In prima faza am crezut ca se cearta directorii de la teraplast pt bani… daca n-ai bani n-ai nici amante… multe angajate tinere de la teraplast au ca „tutore” cate un directoras… 😉 „ai tutore ai un job, n-ai tutore n-ai job”

  • Bre primare, cand s-a marcat mejdia, nu erau halele alea pe acolo, aşa că nu are nicio relevanţă că în prezent mejdia ar trece prin mijlocul camerei. Ea trebuie stabilită pe unde era şi la înfiinţarea comunei.
    Că doar nu se împarte hala.

  • trebuie sa-l intelegem pe tovarasul cretu, are nevoie de multi bani cu care sa-si poata plati fanteziile.
    wonderlandu’ va inghiti bani cu nemiluita, trambulina peste râu tocmai are nevoie de o strada ca sa poata fi folosita la ceva, parcul industrial e cam gol si cam asa va ramâne….
    iar pavajul ala de 10 milioane de euro plantat prin centru nu vrea sa stea locului si pace, tot o ia din loc….

  • Sa speram ca acest conflict o sa se incheie pentru ca cel mai mult au de suferit cei care doresc sa isi intabuleze pamanturi. Cei de la cadastru cand aud de cei din comuna Sieu-Magherus(gratie conflictului dintre cei doi principali actori-primarul SMA si conducerea cadastrului) arata o disponibilitate extraordinara, adica aproape zero.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS