Actualitate

INTERVIU Moş Nicolae din Bistriţa: Nu sunt adeptul nuieluşei. Copiilor le ofer cadouri consistente

EXCLUSIV Moş Nicolae există cu adevărat şi locuieşte chiar la Bistriţa! Timp Online i-a făcut o vizită lui Nicolae Nichifor Moş, consilier superior la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, exact în zi aniversară. Află mai multe despre omul care se bucură cel mai mult când poate face daruri!

La mulţi ani, în primul rând, de ziua dumneavoastră. Vă aşteptăm deseară să ne aduceţi cadouri!

Pe horn… (râde)!


Cum s-a întâmplat să primiţi acest nume extraordinar?

Numele de familie e specific zonei din care eu provin dintr-o părticică a zonei Crişurilor, din Vaşcău, mai exact, o zonă de confluenţă între Ţara Crişurilor, Ţara Apusenilor şi zona Codru Moma care e în judeţul Arad. Eu sunt „măritat” în zona aceasta, dar m-am naturalizat.

Care este povestea dumneavoastră? V-aţi născut într-o zi de 5 decembrie.

Da, în 5 decembrie 1954. Acesta este şi motivul pentru care mi-au pus prenumele de Nicolae şi mai am al doilea prenume, de Nichifor, care e tot un derivat din Nicolae. Moş Nechifor Coţcariul e un personaj plăcut din operele lui Creangă. Părinţii au vrut să am parte de aniversare şi de onomastică în două zile la rând, în 5 şi 6 decembrie.

Ce v-au spus părinţii, de ce au ales aceste prenume?

Nu ştiu, poate sezonul, poate şi-au dorit ei să fiu aşa, puţin mai coţcar, nu ştiu dacă am şi reuşit, pe alocuri cred că da. Moş e numele de familie. Toţi înaintaşii mei au purtat acest nume. La mine în sat, care e practic un cătun, mai precis un cartier al oraşului Vaşcău, e o zonă acolo care se cheamă Moşuleştii, numai nume de Moş avem în acea parte a satului, sunt câteva zeci de nume.

Când eraţi copil, vă ironizau copiii din cauza numelui? Ştim că au această aplecare, din păcate.

Nu am simţit niciodată răutate din partea lor, nici mai mic, nici mai mare fiind fiindcă Moşuleştii aceştia sunt cotaţi ca un grup de familii bine apreciate, de oameni gospodari. Înainte de Revoluţie, am avut acolo zone necooperativizate. S-a muncit din greu, dar cu demnitate şi oamenii au fost respectaţi pentru atitudinea şi seriozitatea lor.

V-aţi supărat vreodată pe părinţi că v-au dat acest nume?

În prima parte a copilăriei nu am putut realiza, dar când am crescut şi mi-am dat seama ce sfânt este Moş Nicolae, nu puteam să mă supăr, nu aveam cum.

Oamenii cum vă percep? Aşteaptă să aveţi o atitudine generoasă, să le faceţi cadouri?

I-am şi obişnuit pe cei apropiaţi cu această regulă. Începând de ieri am fost la nepoţei să le duc cadourile. Am trei copii, opt nepoţei şi deja le-am împărţit darurile de Moş.

Mai poartă cineva din familie prenumele de Nicolae?

Am două fete şi un băiat, iar băiatul are al doilea prenume Nicolae. Avem şi în rândul nepoţilor un Nicolae. În rest, rămâne la latitudinea copiilor şi a ginerilor, ei decid ce nume vor să le dea copiilor.

Care dintre prenume le preferaţi, Nicolae sau Nichifor?

Mi se spune Nicu, care le implică pe ambele. În facultate, colegii îmi spuneau Nichi, vine mai mult de la Nichifor decât de la Nicolae.

N-aţi încercat niciodată să vă schimbaţi numele?

Nu am avut niciodată gânduri năprasnice, sinistre, ca să zic aşa. Mai sunt în zona mea oameni care poartă numele de Moş Nicolae, dar nu a fost niciodată coincidenţa să se fi născut într-o zi atât de apropiată sărbătorii de 6 decembrie, cel puţin la mine, în zona mea, nu ştiu să fie. A fost şi un Moş Crăciun, dar care a răposat, era mai în vârstă ca mine. Ştiu că mai există unul în Cluj, am citit în presă. E o coincidenţă plăcută, s-a născut în 25 decembrie.

Lucraţi în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. Probabil că nu întotdeauna cei cu care aţi avut de-a face v-au perceput ca pe un personaj pozitiv.

Dimpotrivă. Poate că şi construcţia mea m-a ajutat să fiu un om plăcut. În general, un organ de control ar trebui să se ghideze după principiul „sprijin, îndrumare şi control”. Eu, fără să mi se impună, am avut această atitudine şi am fost perceput ca un om care vrea să instruiască, să le arate celor care au greşit unde au greşit şi să le corijăm din mers fără traume financiare prea mari, mai ales în condiţiile actuale când nimeni nu e într-o situaţie prea bună din punct de vedere financiar.

Deci nu sunteţi adeptul nuieluşei.

Nu prea, nu-s adeptul nuieluşei nici la propriu, nici la figurat, nici măcar profesional.  Lucrez de 30 de ani în sistem, la început într-o instituţie care s-a transformat apoi în Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Până în 1989, eu am activat în comitetul de stat pentru preţuri.

Sunteţi un om foarte discret. Nu vă prea place să vorbiţi despre dumneavoastră.

Aşa este. Îmi place să-mi fac simţită prezenţa în papucei mai mult decât să fac valuri. Întotdeauna mi-a plăcut discreţia cel puţin în ce mă priveşte.

Aţi primit vreun cadou sprecial de ziua dumneavoastră, de Moş Nicolae?

Deja am primit şi din partea copiiilor şi a apropiaţilor şi mai urmează, deşi tot timpul am grijă să le atrag atenţia să nu facă investiţii mari că nu se cuvine în sensul că mie îmi ajunge o vorbă bună şi un La mulţi ani. Nu am nevoie de cadouri simandicoase.

Vă place aşadar să oferiţi cadouri în loc să primiţi.

Mă simt mai bine sufleteşte. Copiilor le cumpăr cadouri consistente cu multe fructe, dulciuri, alune şi nuci şi de-astea le-am cumpărat ca să fie pachetul cât mai diversificat. Au fost încântaţi.

Aţi albit, aveţi toate trăsăturile unui Moş Nicolae veritabil.

Credeam că spuneţi că am îmbătrânit. M-am grizonat de foarte tânăr. Nu sunt chiar atât de în vârstă precum par. Unii interlocutori au fost surprinşi să facă legătura între fizionomie şi nume. E o problemă ereditară. Semăn cu mama mea care, ca şi mine, a început să încărcunţească la 20 de ani.

V-aţi costumat în Moş Crăciun vreodată?

Da, pentru copiii mei, dar nu mi-a prea ieşit. Nu ştiu să mă transfigurez, să joc teatru. Nu sunt un bun actor nici în viaţa de zi cu zi. Am încercat doi ani la rând şi am fost dat de gol, de voce, de ştiu eu? Aşa că am renunţat.

Ce vă doriţi de ziua dumneavoastră?

Eu nu-mi doresc decât sănătate. De altceva nu am nevoie. Nu sunt un tip pretenţios. Pentru toţi semenii noştri doresc zile mai bune.

Vă mulţumim frumos şi vă urăm multă sănătate şi să dea Dumnezeu să vă fie viaţa aşa cum vă este numele, al unui sfânt bun, drag nouă tuturor, aşteptat cu emoţie în fiecare an.

Vă mulţumesc şi eu şi vă doresc sărbători fericite şi numai bine tuturor oamenilor!

Interviu realizat de Cristiana Sabău 

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS