Economie Social

INTERVIU Vasile Bar: În maximum doi ani activitatea economică va reveni la nivelul din 2007-2008

La final de an, Vasile Bar a acordat un interviu pentru Timp Online. Cum a fost 2011 pentru firmele din judeţ, care sunt previziunile pentru 2012, cum va arăta în viitor zona industrială, puteţi afla de la preşedintele Camerei de Comert şi Industrie Bistriţa-Năsăud.

Cum a fost anul 2011 pentru firmele din judeţ, mai greu ca 2010?

Faţă de 2010, în acest an a fost un pic mai bine. În ceea ce priveşte producţia industrială, s-a înregistrat o creştere de 7-8 la sută, însă acest bine este unul relativ, pentru că nu ştim ce ne aşteaptă în 2012. O influenţă mare va avea situaţia economiei mondiale, în special cea din vestul Europei. Cred şi sper ca 2012 să fie un an mai bun, creşterea in 2011 să fie de drurată, iar pe la începutul lui 2013 să atingem, dacă se poate, nivelul din 2007-2008.


În ce am excelat anul acesta?

Am excelat în principal prin faptul că firmele exportatoare şi-au redobândit piaţa. În judeţ, creşterea extraordinară din anii 2005-2007 a fost posibilă prin creşterea volumului exporturilor, ajungând din 2002 până în 2007 la o creştere a exporturilor de circa zece ori. Am atins în 2008 o cifră de peste 500 de milioane de euro, în timp ce în 2002 eram undeva sub 100 de milioane.

S-a vorbit la un moment dat că Rombat intenţionează să-şi cedeze pachetul majoritar unei firme din străinătate. Ce ştiţi despre acest lucru?

Eu ştiu că această tranzacţie n-a avut loc, este posibil ca această afacere să se întâmple. Eu sper ca acei care vor cumpăra această afacere, dacă se va întâmpla, să rămână cu bune intenţii. Managementul Rombat, care este unul dintre cele mai performante din activitatea economică a judeţului, va avea o gândire pozitivă în ceea ce priveşte înstrăinarea pachetului majoritar. Sunt convins că această societate comercială va dăinui. Nu putem compara cu Nokia, acolo au fost mari greşeli în momentul în care investiţia a venit în România. Am crezut că l-am prins pe Dumnezeu de un picior, abia am aşteptat să vină, le-am oferit de toate, le-am dat pământ de gratis, le-am facilitat toate condiţiile, ei doar să-şi plaseze nişte clădiri. S-a întâmplat din cauza noastră practic. De ce nu s-a întâmplat în Ungaria? Pentru că ei le-au spus: dacă vreţi, cumpăraţi teren, suportaţi costurile. De ce la noi în Bistriţa, când a venit aici, Leoni a cumpărat teren? Chiar dacă primăria le-a oferit nişte facilităţi, dar nişte facilităţi după lege. Leoni a ajuns la nişte performanţe extraordinare, mult mai mari decât ale altor fabrici.

Lumea s-a gândit la un moment dat: dar dacă împachetează şi pleacă?

Riscuri există în orice domeniu. Din discuţiile pe care le-am avut cu conducerea acestei firme, am înţeles că în viitorul apropiat nu sunt niciun fel de riscuri, pentru că firma este performantă. După cum s-a putut vedea, în perioada de criză ei n-au avut probleme.

Totuşi, în atâţia ani, n-am reuşit să le asfaltăm acel drum.

Ei nu sunt oamenii care să speculeze şi să condiţioneze lucrul acesta. Sunt convins că primăria şi cei care sunt responsabili pentru aceste lucruri vor lua cele mai bune măsuri pentru ca această firmă să fie mulţumită.

Cum vedeţi situaţia zonei industriale a oraşului, credeţi că va mai exista în viitor sau toate aceste fabrici vor fi mutate în afara oraşului?

Zona industrială veche va fi mutată în altă parte, pentru că perspoectiva de creştere a numărului de oameni, a populaţiei, este clar condiţionată de dezvoltarea activităţii economice. Aceasta se va face într-o zonă din afara oraşului, iar în actuala zonă industrială vor fi case, blocuri, activităţi comerciale, cele care nu vor avea probleme de mediu. Din păcate, traversăm acum şi o perioadă destul de dificilă, mă refer la această criză. Sunt convins că nu peste foarte mult timp, maximum doi ani de zile, activitatea economică va reveni la nivelul anilor 2007-2008, situaţie în care şi ceea ce se întâmplă azi în domeniul imobiliar se va rezolva, în sensul că şi apartamentele din blocuri vor fi vândute, că primăriile vor găsi soluţii de dezvoltare a economiei. Chiar am discutat cu domnul primar Ovidiu Creţu, iar dânsul spunea că printre priorităţile sale se numără şi crearea unei alternative la actuala zonă industrială.

Dedeman a preluat de la Ario o suprafaţă de teren, pentru un centru comercial.

Ario nu este la pământ, îşi desfăşoară activitatea pe o suprafaţă dublă, acea suprafaţă care excede a preluat-o acum Dedeman, iar Ario va funcţiona exact în acelaşi profil. În cealaltă parte, acolo unde este turnătoria, va avea atât activitate de turnătorie, cât şi activitate de prelucrări mecanice, care se desfăşura pe suprafaţa care a fost vândută la Dedeman. Ario nu a dispărut şi nu va dispărea. Dureros e că dispare Mebis, care înainte de 1990 era poate cea mai dotată întreprindere dintre cele care funcţionau în zona industrială. Mebis dispare, aici e vorba de o privatizare nereuşită, dar şi de greşeli de management. Sută la sută, această firmă se va închide nu peste mult timp.

Am observat că se construieşte la sediul Camerei de Comerţ (n.r.- FOTO JOS).

În primul rând, vrem să recondiţionăm această clădire, pentru că în cei 12 ani de când ne-am mutat aici au fost o serie de infiltraţii în subsolul clădirii şi practic din aceste motive am intrat într-o reparaţie capitală. În acelaşi timp, vrem să şi schimbăm faţa un pic, în sensul că partea de intrare era cu dale, iar în perioada rece se făcea patinoar, deci renunţăm la această soluţie. Pentru că am renunţat la sediul din Titulescu 3, vrem să dezvoltăm partea de pregătire profesională prin încă două săli de curs, una de 60 de locuri şi una de 40 de locuri.

Ce vă doriţi pentru anul 2012, ce le uraţi oamenilor de afaceri, care sunt membri ai Camerei de Comerţ sau care nu sunt, dar care poate că vor deveni?

Personal îmi doresc sănătate, doresc ca noi, colectivul Camerei, să rămânem uniţi, să fim aproape de agenţii economici şi să ne înţelegem la fel de bine ca şi până acum. Membrilor Camerei le doresc ca 2012 să fie similar cu anii 2007-2008 cel puţin, activitatea economică să fie în creştere. Celor care nu sunt membri ai Camerei le-aş dori să se apropie de noi, să fie încrezători, pentru că noi nu facem altceva decât să încercăm să îi ajutăm şi să îi facem să prospere.

Interviu realizat de Cristiana Sabău

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS