Actualitate Recomandări

Dacă în Constituţie scrie că învăţământul de stat e gratuit, de ce se percep taxe?

Profesorul universitar doctor Honoris Causa Alexandru Ţiclea, vicepreşedintele Universităţii Ecologice Bucureşti, a adresat, sâmbătă, la deschiderea noului an universitar la Centrul Bistriţa o întrebare legitimă: „Dacă în Constituţie scrie că învăţământul de stat e gratuit, de ce să percepem taxe?” într-un discurs în care a vorbit despre cele două forme de învăţământ superior din România, de stat şi privat.

„Universităţile particulare sunt văduvite, marginalizate şi copleştite de învăţământul de stat care s-a privativat în proporţie de trei sferturi. Vă dau un singur exemplu: Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept unde avem cei mai mulţi studenţi – o mie de locuri – din care 700 sunt cu taxă. Organismele care ne controlează – Ministerul Educaţiei, Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior – ne controlează pe noi, universităţile particulare, la sânge, iar universităţile de stat sunt privilegiate. Cunosc situaţia şi pot vorbi. Am fost şi decan, şi rector”, a spus prof. Ţiclea.

El a adăugat că la facultăţile de drept de stat pot fi decani „teologi sau sociologi sau vameşi”.

„Au ajuns profesori universitari fără o lucrare în reprezentativă, Dreptul, dar totuşi ei îndeplinesc cerinţele de calitate, iar universităţile particulare, printre care şi noi, sunt controlate în aşa fel încât cel care ajunge profesor universitar trebuie să aibă studiile de licenţă în specializarea respectivă, masteratul în specialitate şi, desigur, şi doctoratul la fel. Noi trebuie să îndeplinim toate criteriile pe când cei din învăţământul de stat, nu. Vă spun sincer că facem eforturi extraordinare să rezistăm din cauza controlului focalizat, exagerat, pe universităţile particulare cât şi din cauza privilegiilor acordate universităţilor de stat. Dacă în Constituţie scrie că învăţământul de stat e gratuit, de ce să percepem taxe? Noi am avut un control la Universitatea Tehnică şi ne-au întrebat de ce avem extensie la Bistriţa. Noroc cu un profesor al nostru care i-a întrebat acelaşi lucru: Dar voi nu aveţi extensie la Bistriţa? Aveţi, nu? Dacă aveţi voi, noi de ce nu avem voie? Era cât pe ce să o păţim că avem extensie aici, în timp ce Universitatea Tehnică are dreptul, că e de stat, să aibă extensii la Bistriţa”, a spus profesor universitar.

Alexandru Ţiclea s-a referit şi la subiectul sensibil al „fabricilor de diplome”.

„Se vorbeşte că numai universităţile particulare ar fi fabrici de diplome, în timp ce cele de stat nu sunt. Am fost controlaţi, tot la Drept, de agenţia asta de control care ne-a redus numărul de studenţi de la 300 la 100. În tot acest timp, Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti are 600 de locuri la zi, 400 la ID şi, în marea lor majoritate, sunt locuri cu plată. Ne explicăm de ce universităţile particulare sunt controlate, asfixiate, încătuşate, încorsetate: ca să poată universităţile de stat să aibă ele cât mai mulţi studenţi. Păi mă compar cu Universitatea Bucureşti care are o mie şi eu am o sută? Nu ne comparăm. Şi pe mine m-a suprins dintotdeauna că Ministerul Educaţiei, Guvernul, Parlamentul României nu au făcut nimic să creeze şanse egale celor două categorii de universităţi. România este un stat democratic, are economie de piaţă? Dacă vrem privatizare peste tot, hai să ne privatizăm şi învăţământul, nu statul să se privatizeze el în interior”, a explicat el.

Universitarul a spus că nivelul academic în România este foarte scăzut: „Avem vreo universitate din România între primele 500 din lume? Se chinuie Babeşul să intre, doar se laudă, nu ştiu în ce măsură e aproape de locul 500. Oare se cunoaşte de către organismele noastre conducătoare că cele mai bune universităţi din lume sunt cele particulare? În top 10 sunt universităţile particulare. Trei sferturi sunt din SUA, iar restul din Anglia. Acolo statul ajută universităţile particulare, le dă credite nerambursabile şi nu controlează nimeni ce fac universităţile cu banii aceia, le sprijină. Acolo e o dezbatere continuă, e alt tip de dialog între profesori şi studenţi”.

„La noi, învăţământul de stat e anchilozat chiar dacă are extensii. Nu au cadre suficiente, nu sunt bine pregătite şi se ocupă de altceva. Cunosc situaţia de la Facultatea de Drept din Bucureşti pe care am absolvit-o şi eu acum 40 de ani. Ştiu ce cadre am avut noi, mari personalităţi care au rămas în cultura juridică, şi cadre sunt astăzi. Decanul e un biet conferenţiar care nu are nicio valoare ştiinţifică, nu are lucrări reprezentative, dar e decan la prima Facultate de Drept din România, cel puţin aşa se consideră. Cadrele de acolo sunt avocaţi, judecători, oameni politici. De cursuri şi de seminarii nu prea au timp. Eu sunt cadru didactic şi la universitatea de stat, conduc doctorate acolo din 1990. Cunosc fenomenul şi dintr-o parte şi din alta. Învăţământul privat o duce foarte greu”,a  vconchis prof. Ţiclea.

La Centrul Bistriţa al Universităţii Ecologice Bucureşti învaţă peste 350 de studenţi.

4 comentarii

  • Pare un profitor al ignoranţei noastre, cu opera discutabilă, probabil compilată sau plagiată în bună măsură, supărat că i s-a tăiat o porţie din slănină.
    Care sunt măreţele realizări ale universităţii sale, când cursurile se fac prin fel de fel de coteţe, cu dascăli care vin la luna, de regulă asistenţi, grăbiţi şi plictisiţi de provincie.
    Vorbeşte interesul financiar, nu grija de calitate a învăţământului.
    Se ajunsese odată să fie facultăţi mai în fiecare orăşel .
    Dacă şi Năsăudul avea şi a scos în final absolvenţi, care azi conduc te miri ce.
    Probabil că ce aceea ne merge aşa bine.

    • Universitatile de stat au filiale in Nasaud. Cel putin Universitatea Ecologica are absolventi 3 ministrii: justitie, mediu si sport.

    • Nasaudul a dat tarii cei mai multi academicieni pr vremea când școala era școala ,Dacă cei de acum învăța carte de la acești oameni dravo lor

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS