Actualitate

Învăţământul, la mâna necalificaţilor. Câţi vor să predea în şcolile judeţului

Cu trei zile înainte să înceapă şcoala, în Bistriţa-Năsăud încă se mai caută profesori care să le predea matematică, fizică sau biologie copiilor de la ţară. În tot judeţul au rămas peste o sută de catedre pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud încearcă acum să trimită profesori, chiar şi necalificaţi.

Joi, la sediul ISJ Bistriţa-Năsăud a avut ultima şedinţă publică de repartizare pe posturile rămase libere în şcolile din judeţ la care au putut participa şi necalificaţii.

„La concurs au participat 26 de necalificaţi, doi au fost absenţi, iar dintre ei sunt şi care au luat note sub 5, deci prea puţini vor lua posturi. În schimb, avem calificaţi care au luat note sub 5 la concursul din vară şi acum au dat iarăşi concurs. Sunt în jur de 80 de calificaţi. Catedre mai sunt. Multe bucăţele pe care le iau mai greu profesorii fiindcă sunt în şcoli diferite. Cinci ore de fizică într-o şcoală, două în alta. E foarte greu să ajungă la ore în felul acesta. Atunci ele vor fi repartizate în şcoală. Posturi incomplete avem peste o sută, iar din acestea vreo 30 de norme întregi dacă le adunăm pe toate, dar catedre integrale nu mai avem. Dintre discipline, cel mai mare deficit de cadre este la matematică, fizică, biologie”, a spus Iuliana Chilom, inspectorul de resurse umane al ISJ.

Cu toate că este pensionar de patru ani, profesorul George Login a venit tocmai de pe Valea Ilvelor săia mai câteva ore de educaţie tehnologică la şcoala din Poiana Ilvei.

„Sunt profesor pensionar şi am luat o catedră de fizică-chimie, dar m-a trimis directorul de la Poiana Ilvei să vin la ISJ şi să mai iau trei ore de educaţie tehnologică pentru că nu are cine să le predea. Nu prea mai sunt dascăli pentru aceste discipline. Eu am terminat în 1969, m-am pensionat în 2011, dar de atunci tot predau fiindcă nu prea sunt calificaţi. Ultima oară am predat la Ilva Mare. După ce m-am pensionat şi am mers la şcolile din vecini, la Măgura şi Poiana. Fizica era predată de profesorul de sport, chimia de profesorul de istorie. Îşi completau catedrele. E foarte mare păcat, dar, în ultima vreme, ştiinţele sunt evitate de absolvenţi. Sunt disciplinie pretenţioase. E motivuil pentru care se apelează la noi, la pensionari fiindcă nu are cine le preda”, a spus prof. Login.

Lista actualizată a posturilor vacante din învăţământul bistriţan a fost publicată AICI de ISJ.

necalificati 2 necalificati 3 necalificati 4 necalifiacti 5

1 comentariu

  • Daca tabara e neprofesionista, asa se intampla, vai de invatamantul bistritean, pe mana necalificatilor, nepregatitilor etc.Rusine tabara, rusine!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS