Actualitate

Invitație la drumeție în pădurea cu leurdă de la poalele muntelui Heniu

MTB BN organizează sâmbătă, 22 martie, o drumeție într-o pădure de la poalele muntelui Heniu unde se găsește din plin leurdă, pe malurile unui pârâiaș. Drumeții vor avea parte și de priveliști superbe asupra Văii Bârgăului, anunță Călin Gabor, organizator.

”Sâmbătă 22 martie vom explora o frumoasă pădure de la poalele muntelui Heniu. Atracția principală va fi dată de leurda ce crește pe malurile unui pârâiaș meandrat din interiorul pădurii. Peisajul va fi completat de perspectivele ce se deschid spre satele de pe Valea Bârgului și masivele montane care o străjuiesc, dar și de trilurile păsărilor ce au revenit din țările calde.

Ne întâlnim în apropiere de localitatea Josenii Bârgăului, jud. BN, sâmbătă 22 martie la ora 10.00 Estimăm că în jur de ora 15.00 vom fi din nou la locația de start.

Vom parcurge pe jos un traseu ușor, sub formă de circuit, de aproximativ 10 km și 350 m diferență de nivel, 70% din traseu fiind printr-o pădure de foioase, pe poteci și drumuri de pământ. (…) Ne vom deplasa într-un ritm lejer, accesibil, cu pauze de povestit, energizare, rehidratare și fotografiat. Este un traseu potrivit și pentru începători sau copii cu rezistență la efort.

Distanță: aprox. 10km, Diferență de nivel: 350 m, Dificultate: U Ș O R

Formular de încriere: https://forms.gle/6doFom7ZryeCiqSG9

Leurda este o plantă aromatică cu frunze verzi, folosită în bucătărie și în medicina tradițională pentru numeroasele sale beneficii. Este înrudită cu usturoiul și ceapa, fiind utilizată și în tratarea unor probleme din sfera digestivă sau chiar ca și cataplasmă pentru răni infectate. Atât frunzele, cât și florile, sunt comestibile. Poate fi consumată în stare crudă, dar și gătită.

Leurda uscată păstrează multe dintre proprietățile aromatice și medicinale şi este adesea folosită în bucătărie pentru a adăuga o notă distinctivă de usturoi și verdețuri în diverse preparate. Se utilizează în supe, salate, sosuri sau la condimentarea cărnii. Ca și leurda proaspătă, leurda uscată poate avea potențiale beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antimicrobiene, antioxidante și susținerea sistemului imunitar.

Leurda uscată poate fi adăugată în infuzii și ceaiuri pentru a susţine sistemul digestiv și respirator. Infuzia de leurdă uscată poate fi o modalitate plăcută de a beneficia de proprietățile acestei plante.

Etichete

4 comentarii

  • Putini stiu ca vestita LEURDA era nelipsita primavara de pe masa DACILOR in urma cu 2.000 de ani si poate ca si mai inainte cu inca vreo 1.000 adica la bravii TRACI.

    3
    17
    • Stii tu, ca ai fost invitat la masa de traci, acum vreo 3000 de ani !
      Ca sa vii tu acum sa ne inveti pe noi, ce mancau ei, cum se luptau, cum se aliau ei (cu rusii :))) pentru a crea „Getzia”.
      Trebuie sa te tempereze cineva, iar calci pe pata de ulei a ratiunii si-ti aluneca singurul neuron.

      9
      2
  • Felicitări organizatorilor!
    Articolul nu este despre leurdă ci despre drumeție, socializare, relaxare, fericire (cei mai fericiți sunt finlandezii, pentru ca au natura, saună, elani , puțini locuitori/km2) nu sunt stresați de trafic, poluare, etc.

    De fiecare dată când sunt în România m-aș duce în drumeție pe munte, dar nu e chiar așa ușor să te pornești de capul tău prin Călimani, prin Tibles, Rodnei etc . E mult mai ușor să mergi într-un tur organizat !
    Vara trecută nu m-am dus nicăieri, ca a fost prea cald, 37% timp de o lună (iulie). Am fost la Izvorul Crișului , este acolo o peșteră și e răcoare !

    3
    2
    • Era vorba de Peștera Vadu Crișului, ! Interesant cum au făcut calea ferată înălțând terasamentul cu 7m în vadul Crișului . Crișului e mai îngust , pentru ca jumătate din el e calea ferată!
      Nu mai vin în luna iulie ca e prea cald și stau doar în casă și pe la umbra ! Pe pietonal era soare pe ambele trotuare!
      E mai bine în Danemarca, ca nu e așa cald.
      De-acum înainte o să vin în iunie sau în august .

      1
      3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.