În 15 noiembrie se împlinesc 219 ani de la bătălia de la Arcole. Grănicerii năsăudeni erau cătane imperiale și în contextul geopolitic generat de Revoluția Franceză au avut de înfruntat în nordul Italiei pe generalul Napoleon. Această bătălie le-a oferit năsăudenilor o vizibilitate europeană. În istorie sunt victorii care te umilesc și înfrângeri care te înalță. Grănicerii năsăudeni au fost învinși cu greu de Napoleon, dar aprecierile viitorului împărat despre felul în care s-au bătut i-a înălțat pe soclul gloriei eterne.
Năsăudenii și podul de la Arcole s-au constituit în simbolul vitejiei, curajului și al calităților morale greu de atins. Monumentul înălțat de francezi, la Arcole, pe malul râului Alpone, de peste 200 de ani vestește trecătorilor calitățile de luptători ale năsăudenilor. Faptele lor s-au constituit în pilde și îndemnuri pentru toți cei care în fuga timpului s-au oprit și au luat act despre vitejia lor. Grănicerii năsăudeni erau atunci actori în ecuația de putere a Europei. Urmașii lor din Brigadă 81 Mecanizată de azi, păstrând vie amprenta genetică, sunt actori în ecuația de putere a lumii noastre. În 1996, după 200 de ani de la data bătăliei, francezii au organizat la Arcole împreună cu italienii o ceremonie militară în cinstea victoriei obținută atât de greu. Românii nu au participat pentru că nu știm să ne cinstim faptele de arme și să ne punem în evidența conduitele exemplare din împrejurări excepționale.
Uităm prea ușor că dincolo de vestoanele austriece băteau inimile românilor încorporați din dorința de libertate. Nu știm să ne asumăm gesturile europene ale înaintașilor, nu ne identificăm cu faptele lor înălțătoare preferând umilința și mlaștina scandalurilor interne. Avem vocația fundăturii. Ridicăm de fund pe toți străinii, ne căciulim în față lor, le înălțăm monumente, le organizăm sărbători, iar peste faptele glorioase ale înaintașilor noștri apăsăm lespedea grea a uitării, ignoranței și a nepăsării.
Ca ardelean, urmaș de grănicer și educat în liceul grănicerilor, în atmosfera și disciplina năsăudeană, mă simt dator să îndepărtez praful de pe mormintele uitate și necunoscute ale grănicerilor de la Arcole. Îmi lipesc sufletul de acest loc cu gândul de a primi dojana blândă a lor pentru faptul că i-am uitat. Mă simt mândru de moștenirea pe care mi-au lăsat-o. Militarii din județul nostru sunt descendenții profesionali și purtătorii de tradiție a faptelor de arme săvârșite de năsăudeni la Arcole. Generalii care s-au împotrivit lui Napoleon la Arcole erau tot ardeleni. Generalul Alvinczi era din Vințu de jos, iar generalul von Melas era din Sighișoara. Virtuțile românilor și ale dacilor constituie fondul nostru genetic și avem dovada vie că militarii de azi ai Bg. 81 Mc. le-au făcut cunoscute în cealaltă parte a lumii, în teatrele de operații din Asia. Orașul Năsăud ar face bine dacă s-ar înfrăți cu localitatea italiană Arcole. Ar fi și mai bine dacă, anual, de Ziua Eroilor o delegație a comunelor grănicerești s-ar deplasa la Arcole și împreună cu urmașii grănicerilor care lucrează în nordul Italiei ar arăta lumii cine suntem. Nu ar fi decât educativ dacă o stradă din Năsăud ar primi numele Arcole, iar o replică a monumentului înălțat de Napoleon pe locul bătăliei ar fi dezvelită în orașul Năsăud, transmițând din generație în generație faptele mărețe ale înaintașilor, săvârșite din dorință de libertate. Numai așa viitoarele generații din comunele grănicerești vor fi însuflețite și înflăcărate de exemplul înaintașilor. Numai așa vor trăi sentimentele mândriei și demnității, atât de necesare în contextul vieții de azi și de mâine.
Ioan Gaftone, consilier județean
ce,Arcole ,domnule… noi ii preamarim pe dezertorii Atanasie si complicii lui numiti si vezi-doamne MARTIRI…….
Foarte bun articolul, ca de obicei, bravo…
Istoria ne este interzisă prin lege, numele ”Sumanele negre” fiind preluat de legionari, acum nu mai avem dreptul să-l amintim.
Afirma Napoleon, despre Cătanele Negre, cu astfel de soldați în trei zile ar intram în Viena.
Monumentul Granicerului Nasaudean
Monumentul Granicerului NasaudeanRasunetul
Legislativul local nasaudean a fost de acord cu propunerea viceprimarului Niculai Gaitan, facuta la „Diverse”, in sedinta ordinara lunara din 30 octombrie, referitor la amplasarea, in Parcul Central al orasului, Monumentului Granicerului Roman, fapt pentru care a prezentat macheta acestuia si proiectul de executie cu argumentele de rigoare.
Arhitectural si cultural, Nasaudul este creatie granicerilor. Intre 1762-1851, 44 de comune din jurul Nasaudului au fost organizate intr-un tinut …citeste toata stirea
Va felicit pentru articol d-le colonel! Dragostea de patrie a dat consistenta fiecarui neam. Pacat ca promovarea pe acest segment nu este inca, ceea ce ar trebui sa fie.
felicitari pentru articol d-le consilier Gaftonel!!!
Caz singular in istoria FRANTEI in teatrele de lupta. Dupa marea batalie unii din luptatorii romani au fost decorati de imparat, si lasati sa-si inmormanteze mortii, aproape cu onoruri militare . S-a dat si un comunicat de front , la ordinul generalului de catre consilierul personal care il insotea in toate bataliile. Marele NAPOLEON zicea ; zece mii de militari ca voi daca as avea , si as cuceri intreaga LUME ! Putini romani au stiut asta . Va felicit D-le colonel Gaftone ca v-ati gandit sa-i amintiti pe bravii nostri strabuni. A fost una din lectiile de Istorie care mi-a placut cel mai mult ca si elev.
Deci fara onoruri militare …inmormantati cu ” aproape onoruri militare ” nu exista ! Sau poate nu inteleg , daca veniti cu explicatii suplimentare, desigur ar aprecia mai multa lume comentariul dvs. ( oricum am dat like ) . Daca ati adus aminte de Franta , imi pare nespus de rau ce s-a intamplat acolo.
Iata ca istoria ne poate tine de cald chiar daca presedintele Em. Constantinescu era de parere contrara. Momentul Arcole ramane insa in episod despre care nu am citit inca ceva ….stiintific! Cu date, cifre, atestari…Dar poate ca doar…INCA nu am citit eu. Insa…spiritul articolului este unul necesar si bine sustinut istoric, logic si ….sentimental!
Toata copilaria mi-a fost presarata cu povestirile satenilor despre SUMANELE NEGRE.
Taranii din comunele graniceresti ,din pacate si-au pierdut verticalitatea.
Astazi zestrea acestor urmasi este condusa de oportunisti.
Mare ,mare pacat