Timp de gândire

Sunt o revoltată. Voi ce sunteţi?

Sunt o revoltată de felul meu. Mereu mă nemulţumeşte câte ceva, situaţie în care acţionez: ţip! E drept că nu trebuie să fac lucrul acesta în stradă pentru că am avantajul să deţin un canal mai bun, cu ecou mai mare, însă nu s-a întâmplat dintotdeauna aşa.

În timpul studenţei, mi-am petrecut aproape un semestru alături de colegi în stradă. L-am dat jos pe ministrul Educaţiei de atunci şi am ţipat cât ne-au ţinut plămânii: „Liviu Maior mincinos, jos, jos, jos!”. Acest actual cetăţean de onoare al Becleanului a trebuit să demisioneze sub presiunea străzii, a celei mai mari greve studenţeşti din anii 90 de la Cluj. Nici nu mai ştiu exact pentru ce mi-am pierdut zile întregi ţipând în faţa Casei Studenţilor din Cluj, nu-mi amintesc de ce era Liviu Maior mincinios şi ce făcuse. Tot ce pot spune acum, după mulţi ani, e că mi-a rămas în minte un tablou superb, cu oameni curajoşi, tineri cărora nu le era frică nici de profesorii lor, nici de părinţii îngrijoraţi că vor repeta anul, de nimic. Ne duceam zi de zi la grevă ca la şcoală. Pot să indic şi acum, cu precizie, locul de pe şosea în care stăteam în fund, pe jos, toţi umăr lângă umăr. Eram uniţi, eram tineri, nebuni, frumoşi, nu ne era frică. Şi l-am dat jos!

Apoi, prin anul IV, am mai protestat încă o dată împreună cu o mână de colegi de an. Aflasem că una dintre profesoarele cu care urma să facem un curs absolut sinistru pica pe toată lumea la examene şi repetau toţi ultimul an de facultate. Deşi nu eram mulţi – vreo 20 maxim – am decis să nu intrăm la orele ei. Somitatea academică a încercat să ne deturneze cu momeli, noi am stat fermi pe poziţie. A venit decanul şi ne-a ameninţat. Au început să apară fricoşi care ne-au spus să încetăm că nu vom obţine nimic, părinţi care plângeau. Nu am cedat. Stăteam ca stâlpii în faţa uşii, prezenţi toţi, dar refuzând să intrăm la ora ei. După un semestru, decanul a cedat. Ne-a schimbat profesorul. Acum, dacă mă întrebaţi, iar nu ştiu de ce eram noi convinşi că ne va pica pe toţi. E clar că nu putea face aşa ceva. Unii erau tocilari înrăiţi şi învăţau pe de rost stelele din Univers dacă trebuia. Ceilalţi însă am fost curajoşi şi, cel mai important, consecvenţi, iar asta a făcut să fim victorioşi.

În primii mei ani de muncă am fost profesoară şi mi-a plăcut teribil să-i încurajez pe copii să spună ce gândesc. Parcă acum îl văd în faţa ochilor pe Andrei Molnar, un voleibalist care s-a dus la şedinţa de organizare a Balului Bobocilor din şcoală cu un alt punct de vedere decât al majorităţii. L-am încurajat să şi-l susţină şi să nu cedeze nici în faţa directorului dacă el crede că e bun. S-a întors oarecum învins de la întrunire fiindcă se luase altă decizie, dar mi-a spus mândru: „Am făcut cum mi-aţi spus dumneavoastră, am spus ce cred. Ceilalţi nu aveau nicio părere. Au făcut cum li s-a spus. Sunt foarte fericit că nu sunt ca ei!”.

Sunt ziaristă de 18 ani. Din octombrie 1996, tot ceea ce scriu şi semnez, fie că e ştire, fie că e editorial. Am plătit adesea scump faptul că am scris ce gândesc, însă preţul nu mi s-a părut niciodată prea mare în comparaţie cu beneficiile pe care mi le-au adus curajul şi rostirea cu voce tare a adevărului. Pot trăi doar cu aer şi adrenalină dacă am de luptat pentru o cauză. Îmi vine din genuni un curaj nebun atunci când cred cu toată puterea mea că am dreptate. Îmi curg vorbele din mine şi le scriu cu viteză atunci când am de spus ceva. Nu pot respira dacă nu o fac, dacă nu argumentez, dacă nu mă bat pentru convingerile mele. Uit că îmi asum riscuri, că am de pierdut, că nu ştiu ce s-ar putea să mi se întâmple.

Am simţit nevoia să vă spun toate aceste lucruri fiindcă sunt mulţi cei care zilele acestea îi condamnă pe tinerii care au ieşit în stradă. Le spun că nu ştiu ce vor, că nu sunt ei în măsură să ceară schimbări, îi acuză că demonizează toată clasa politică, că vor să dea pe toată lumea jos şi nu au nimic de pus în locul ei, că se lasă manipulaţi.

Ca una care nu am ratat niciun protest din 2012 – unul cu pensionari pe care i-am văzut apoi la masă cu politicieni, şi cu oameni fără funcţii care apoi s-au ales cu funcţii – vă pot spune tuturor care gândiţi aşa că greşiţi. Acest protest este diferit, manifestanţii sunt altfel. Într-adevăr, aceşti tineri nu ştiu pe cine vor în locul celor daţi jos, dar ştiu ce vor, o ţară în care ei să poată trăi fără să dea din coadă pe lângă politicieni. Sunt oarecum obligaţi să demonizeze toată clasa politică, deşi ştiu şi ei că nu toţi oamenii sunt la fel, pentru că cei buni, în caz că există, au intrat în partide rele şi nu au făcut până acum nicio schimbare. Au tolerat Olteni, Ţinteni, Popeşti şi s-au gudurat pe lângă ei în speranţa că va veni ziua în care vor primi şi ei vreo fârmitură din tortul puterii. Nu s-a ridicat niciunul dintre cei buni din partide să le ceară acestor îmbătrâniţi în rele să plece odată. De-asta sunt acum vinovaţi cu toţii, şi cei buni, şi cei răi.

Spre deosebire de cei care strigau „Jos Băsescu!”, manipulaţi într-adevăr de alţii care se voiau pe ei sus, aceşti copii au privilegiul să nu fie contaminaţi. Eu nu cred în terioria că serviciile îi trag de cheiţă. Cred că supraestimăm aceste servicii. După trei zile în care m-am aflat printre ei, vă pot spune că i-am văzut în fiecare seară împingându-se unii pe alţii să vorbească la microfon. Nu erau pregătiţi, au spus prostii, dar şi-au asumat riscul să fie văzuţi, fotografiaţi de presă şi de servicii – har Domnului, destule – au îndurat râsetele altora mai puţin curajoşi care chicoteau în spate. Când i-am întrebat cum se numesc mi-au spus, senini. Nu le e teamă nici de profesori, nici de părinţi, nici de alţii. Sunt tineri, frumoşi şi curajoşi, iar eu mă topesc de dragul lor.

M-am săturat de oameni care nu iau niciodată atitudine, de revoltaţii din bucătărie şi de la televizor, de toţi cei care permit, prin tăcerea lor ipocrită, ca o clasă politică odioasă să-şi întindă şi mai mult tentaculele şi să ne infecteze viaţa numind în funcţii nişte incompetenţi care distrug cu nepriceperea, prostia şi lăcomia lor sistemele de sănătate, de învăţământ, finanţele, cultura altei ţări, şi calcă astfel în picioare demnitatea fiecărui om şi a întregului popor.

Istoria a vorbit şi continuă să o facă despre povestea regelui spartan Leonidas şi a celor 300 de războinici care l-au însoţit la Porţile de Foc (asta înseamnă, de fapt, Termopile), dar prea puţini îşi mai aduc aminte cărei armate i s-au împotrivit. Era numeroasă, era bine organizată, iar ei erau doar 300. Curajul are locul lui privilegiat în istorie.

32 comentarii

  • Corect. Sigur că intr-o organizație fie ea politică, economică sau de altă natură ai anumite constrângeri de manifestare, de acțiune însă adevarul e bine să fie spus aproape în orice situație. Astăzi nici macar presa nu mai arata realitatea sau problemele. Peste 80% din presa romaneasca e finantata de baronii politici. Mai mult, opozitia e mai criticată decat puterea, lucru care pana in 2012 nu s-a intamplat decat intr-o proportie mult mai mica. Traim intr-o lume complicată în care de foarte multe ori alegi răul mic. Poate acum e sansa alegerii binelui cel mare. Am spus de zeci de ori,inclusiv public, că fără ocuparea functiilor publice prin concurs, asa cum elevii dau examen la bacalaureat, adică în mod corect, nu se face nimic. Tot partidele vor conduce societatea, problema a ca ele sunt ocupate de cei care așteaptă numirea pe funcții. Dacă partidele n-ar avea nimic de oferit, ar bate vântul pe la sediile de partid. Dacă nu se progresează cu adoptarea unor legi, nu se face nimic. E sistemică problema. Poți să aduci premier pe Papă, pe Merkel, tot nu se rezolvă. Fără depolitizarea functiilor publice, a alegerilor primarilor în două tururi, a renunțării la împărțirea banilor de către CJ-uri în sistemul cunoscut, nu se face nimic. Nu o să fac aici o listă cu defectiunile sistemului ( parlamentarii fiind principalii responsabili) fiindcă e lungă si complicată pe alocuri, dar dacă nu se va insista cu revendicările străzii, ale societătii civile, până la aplicarea lor, nu se va face nimic. E o noua sansă. Oamenii buni îsi pot ei acorda o sansa. Ea poate fi valorificată, altminteri…

    • Lasa dle ca si matale ai beneficiat de aranjamente, si bacul e pe aranjamente,
      pana si revoltatul tot pe aranjamente e! De fapt depinde cine scrie istoria!

    • Interesant conceptul de libertate de exprimare lansat de un eventual candidat la postul de primar. Libertatea de exprimare are, sau ar trebui să aibă, singura constrângere nivelul de educație, posibilitatea de-a pune în operă o informație ca ea să devină credibilă și să producă efecte sociale benefice. Constrângerile de manifestare și exprimare ale adevărului limitate funcție de instituția care plătește, este o caracteristică a lichelelor, ce sunt responsabili de starea permanentă de revoltă a cetățenilor onești.
      Vânzoleala pe la sediile partidelor nu are drept scop găsirea soluțiilor, ci antamarea la viitoarele sinecurii. Lipsa unei propuneri de prim ministru este dovada lipsei totale de interes asupra destinului acestei țări.

  • se retrage Olteanu si in sfarsit poti sa ajungi copresedinte si nu stim noi ?….că și tu Aline erai într-o vreme tânăr cu sufletul…..cati dintre tineri ajung in functii publice sa schimbe ceva?….îi lasă crocodilii?…nu degrabă….

  • Cu o floare nu vine primavara…….cu mai multe…vine negresit. Va invidiez pentru faptul ca ati avut posibilitatea sa stati intre ei, sa discutati cu ei si sa-i incurajati. Gestul lor le va da de gandit celor care cred „in continuare” ca in aceasta tara conteaza doar P(pilele)C(cunostintele)R(relatiile). Din nefericire sansa unora de a arata ceea ce pot si a se afirma pe un plan profesional a fost legata de factorul politic si sper ca acest lucru sa se termine. Sunt multi oportunisti fara cele mai elementare notiuni de bun simt si buna crestere in partidele care populeaza astazi spectrul politic romanesc si, cu toate ca se afla in partide cu ideologii diferite, ei insisi nu au o ideologie proprie.(ar fi totusi una -cea a ciolanasului-). Daca nu se intampla nimic, cu siguranta ca acesti tineri minunati vor merge inainte si nu se vor lasa pana cand nu isi vor lua tara inapoi. Acum Romania este tara romanilor insa nu este a lor. Ma inclin in fata lor si nu pot spune decat : RESPECT SI CONSIDERATIE.

  • Susțin oricând, orice formă de protest al oricărui cetățean sau grup de cetățeni al acestei țări, oricâți ar fi ei. Știu exact cum e, am participat, cu foarte puține excepți, în fiecare zi la protestele împotriva regimului Băsescu (care apropos au fost cât se poate de legitime și de autentice, în nici un caz nu am fost „manipulați de alţii care se voiau pe ei sus”). Doar pentru că unii au găsit de cuvință să obțină unele beneficii personale de pe urma căderii, pe jumătate doar, a regimului Băsescu asta nu face ca întreaga mișcare să fie aservită unor interese oculte). Revenind la problema actuală. Nu am nicio problemă cu orice protest atâta timp cât respectiva mișcare de stradă se desfășoară, în primul rând, într-un mod civilizat iar în al doilea rând este autentică, ori nu concepută în laboratoarele oculte ale unor organizații filantropice și mai apoi concertată de către agenții acestor organizații în scopul sau scopuri numai de ei știute dar pe care, unele de suprafață, le putem detecta relativ ușor… Problema, deci, este că acești „tineri frumoși și liberi” (de la care primesc înjurături cum n-am primit nici de la cei mai puțin educați băsiști), prin interesele oculte, mai mult decât evidente, care stau în spatele lor, au potențialul de a transforma țara în ceva mult mai urât, mai puțin liber și mai manipulator decât cei pe care îi acuză și îi doresc înlăturați din viața publică… Situația este mult mai gravă decât ne imaginăm în momentul acesta, prin forma, amploarea și motivația manifestației cu mesaje anticonstituționale (iar unele de o violență extremă), prin persoanele care doresc, cu o determinare ce trădează misionarismul, să devină lideri ai acestui protest și astfel să devină noii conducători, nealeși, ai româniei, toți beneficiari, membrii sau chiar președinți de organizați finanțate de marele filantrop George Soroș, capătă din acest motiv caracteristicile unei LOVITURI DE STAT reale și operate după principii clasice dar adaptată la GENERAȚIA FACEBOOK…
    P.S. Am pus o întrebare la un articol de acum 2 zile, la care așteptam un răspuns și încă nu l-am primit. Întrebarea era dacă distinsul tânăr Ovidiu Ioan Rațiu, liderul protestelor din Bistrița, a beneficiat de vreo bursă sprijinită sau finanțată de vreuna din ONG-urile conduse de GEORGE SOROȘ? sau în orice alt fel are orice legătură, cât de mică și de orice natură, cu una dintre organizațiile finanțate de binecunoscutul filantrop, mai sus menționat?… Așteptam și încă mai aștept un răspuns simplu și clar: „Da” sau „Nu”…

  • Asa este Vali.asa va fi. Eu sper sa nu vedem iar luptatori ptr dempcratie , si protestatari iscusiti (adica primii), ca astia vor lua iar toate meritele si privilegiile , inclusiv materiale.sper sa nu vedem iar asa ceva , cu toate ca…….dupa cum vad ca evolueaza treburile la centru…..! Sper sa ma insel.

  • romanul-se-apucă, plin de entuziasm, de un lucru, dar n-are răbdare şi nici chef să-l ducă la bun sfârşit. Aşa a făcut şi la Revoluţia din 1989, când a dărâmat un tiran ca să-i lase pe alţi tirani, mai mici şi mai ai dracu’, să-i ia locul. Aşa a făcut şi anul trecut, la Revoluţia lucrului bine făcut pe jumătate: l-a împiedicat pe Ponta să ajungă preşedinte, dar i-a permis să ne sfideze în continuare, ca premier.

  • Foarte bine spus. Necazul este altul. Multi credem in ce va urma acestor manifestatii. Sper sa fie mai bine. Dar atata timp cat spaguiala (mucegaiul pe care frumosii nostri tineri incearca sa-l distruga) a atins toate paturile sociale va fi foarte greu. Oare vine in fata noastra vreun profesor sa ne spuna cat si cui a dat pentru a prinde vreo catedra? Sau pentru a preda la o anumita scoala? Oare vine in fata noastra un preot , un singur preot, sa ne spuna cati bani a dat sa prinda o parohie? Oare vine in fata noastra un politician sa ne spuna cata spaga a dat sa prinda o pozitie eligibila pe niste liste de alegeri? Sau cat trafic de influenta a facut pentru a obtine o favoare pentru el sau pentru familia lui? Si la cine?Sau vine in fata noastra un director de achizitii la o multinationala, sau chiar la o firma 100% romaneasca, sa ne spuna cat primeste pentru a selecta un furnizor sau altul. Ma intreb? Stiti foarte bine ca in Bistrita, cel putin, sunt foarte multi care ar trebui sa faca un pas in spate, sa se retraga din viata publica definitiv si mai mult sa-si bage capul in pamant de rusine ca au distrus si distrug pe acesti copii frumosi. Sunt tare, tare curios, daca o persoana vizata de aceste manifestatii va iesi in public sa-si declare vinovatia. Ca a luat spaga sau a dat spaga , ca a fost influentat sau a facut trafic de influenta. De la cine sau pentru cine. Atunci putem sa credem sa tinerii nostri au reusit. Greu , foarte greu! Dar nu imposibil!!!

  • Vreau să mă adresez, de data aceasta tinerilor cu adevărat frumoși și liberi. Sunt convins că majoritatea dintre tinerii care ies zilele acestea în stradă și protestează pentru o viață mai bună și o țară mai normală și mai civilizată sunt de bună credință și cred cu adevărat că aceste manifestații sunt expresia aversiunii, silei, dezgustului față de un sistem corupt și incapabil de reformă autentică, reală și bazată pe principii corecte. Evident că toată ura se îndreaptă, cum e și normal, până la urmă, spre cei pe care îi considerăm oarecum vinovați de toate relele sistemului și anume clasa politică în ansamblul ei. Aici deja apare o problemă de logică. În primul rând clasa politică nu a venit de pe marte, nu ne-au cotropit extratereștrii, nu ne-au invadat politicienii. Clasa politică a oricărui stat este exact emanația poporului care formează acel stat, ei sunt cetățeni ai româniei care au fost votați, deci susținuți de oameni, de popor. Nu și-a pus nimeni întrebarea, firească dealtfel, și anume, cu ce ne-am schimbat noi ca popor, ca cetățeni, ca să „merităm” și ca să menținem o clasă politică formată din patrioți adevărați, adică de pașoptiști, cum ar veni (că tot ne place cu istoria). În al doilea rând de vină pentru ultimii 26 de ani de CORUPȚIE și proastă gestionare a țării ne facem vinovați cu toții, nu sunt unii mai vinovați decât alții, cu toții suntem români proști. Până nu vom conștientiza că am fost și suntem proști nu vom schimba nimic. iar în al treilea rând, poate cel mai important, orice SCHIMBARE SISTEMICĂ (altfel spus REVOLUȚIE) care văd că este cerută de tinerii protestatari, dacă e pe bune, dacă e autentică și reală (deci nu o făcătură SOROȘISTĂ) vine dintr-o SCHIMBARE mult mai profundă, care este în același timp COLECTIVă dar în egală măsură și INDIVIDUALĂ, dar cel mai important este o SCHIMBARE DE NATURĂ SPIRITUALĂ, că nu degeaba am dat exemplul cu PAȘOPTIȘTII. Ori în momentul de față, până acum nu am văzut nici o SCHIMBARE DE NATURĂ SPIRITUALĂ, nu am văzut nici o schimbare revoluționară autentică, ci doar să schimbăm oamenii lor cu oamenii noștrii ceea ce poate fi ok, dar respectând regulile DEMOCRAȚIEI, adică prin alegeri și sub nici o formă, în această situație nu putem vorbi de o SCHIMBARE DE SISTEM… În opinia mea și ca să fiu convins de CORECTITUDINEA, de ONESTITATEA și nu în ultimul rând poate cel mai important de PATRIOTISMUL celor care astăzi conduc, mai mult sau mai puțin protestele din țară aș fi vrut să văd scris și cerut prin aceste proteste următoarele lucruri:
    – recâștigarea independenței și suveranității României
    – neamestecul ambasadelor străine în politică internă a României
    – excluderea ONG-urilor politice ale lui Soroș din viața publică
    – naționalizarea resurselor naturale, acestea să fie exploatate doar de statul român, în favoarea poporului român
    – naționalizarea băncilor care au fost românești, alungarea cămătarilor internaționali
    – țara, președinția, guvernul, serviciile secrete și ministerele să fie conduse de români fiindcă țara noastră se numește ROMÂNIA
    – controlul real, parlamentar asupra activității serviciilor secrete și nu invers
    – răspunderea materială a magistraților (procurori, judecători) pentru erorile săvârșite din rea credință
    – răspunderea ministerială

    etc. în acest spirit lista poate continua, evident.

    Mai mult decât atât, aș fi fost convins de onestitatea protestelor dacă se respingea cu fermitate orice interferență politică a protestatarilor și/sau ONG-urilor, pentru că a fi un actor politic fără să fi votat este mai mult decât anticonstituțional, se lovește la însăși temelia DEMOCRAȚIEI. Este mult mai eficient să te organizezi într-o mare asociatie de cetățeni și / sau ONG-uri care să vină cu o listă propusă spre rezolvare Guvernului condus și format din oameni care au legitimitate constituțională, știind foarte bine, aceștia din urmă, că dacă nu rezolvă toate punctele de pe listă se pot trezi cu 35.000 de protestatari în orice moment. Dar repet, sub nici o formă nu trebuie să transformăm gloata în actor politic pentru că o țară se poate împărții în multe gloate de câte 35.000 de oameni care fiecare ar avea exact aceeași legitimitate să se constituie într-un actor politic și atunci ar fi anarhie, situație în care, nu știu dacă tinerii frumoși și liberi s-ar simții foarte avantajați, fizic vorbind…

    p.s. Lăsați prostia cu „spitale nu catedrale”, că, în primul rând, nu vrem să fim o țară de bolnavi, iar în al doilea rând sigur că BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ este condusă de foști/actuali securiști trafaleți și ăia proști de băune, de escroci și mafioți care nu au nicio legătură cu credința și nici măcar cu religia, dar să lovești, cu mânie proletară, în „maica spirituală a neamului românesc” este un păcat infinit mai mare decât al trafaletului șef, nefericirea noastră, preafericitul sataniel. Deci fraților, apropiațivă de învățăturile creștin-ortodoxe autentice, nu cele rostite fără fond, de preoți falși care deturnează învățătura creștină precum deturnează agenții soroșiști legitimitatea acestor proteste și veți porni corect în REVOLUȚIA SPIRITUALĂ a BUNULUI SIMȚ…

  • Stimata doamna,aveti mare dreptate in ceea ce scrieti,dar se pare ca politica e importanta doar cand cei implicati sunt in fata camerei de filmat sau a presei. In urma tragicului incident din Bucuresti dl Radu Moldovan a promis ca personal va inchide cluburile care nu sunt in regula.In Bistrita functioneaza inca,organizand petreceri joi ,vineri,sambata 2 cluburi in subsol,in Anies un club fara aviz,in Prundu Bargaului 2 cluburi in subsol care sunt niste bombe cu ceas,si multe alte locatii unde tinerii ar putea fi victime sigure.Va rog sa il intrebati pe dl Moldovan sau institutiile abilitate,si sa informati cititorii dumneavoastra ,cum „au rezolvat” aceasta problema? Probabil acei administratori la randul lor sunt considerati votanti si/sau cotizanti la partid…

  • Respect Cristiana Sabau pentru profesionalism si pentru redarea corecta a spiritului si a dorintelor adevarate ale acestor tineri care si-au exercitat dreptul constitutional la libertate, exprimare si intrunire.

    • unde scrie ca presedintele trebuie sa formeze guvernul dupa cum vrea vocea strazii???
      DOAR UN LAS POATE PRACTICA ASTFEL DE PRACTICI APARENT DEMOCRATICE!!!!!

    • …ce crezi….e mai VIZIBIL COMENTARIUL?
      (cauta IP-urile in saitul timponline, mergi la furnizorii de internet si cauta vreo doi diasporeni intorsi la vocea strazii si asteapta dupa colt cu paru’)

  • Va invit pe toti la o partida de pescuit. Dupa o zi frumoasa cu povesti pescaresti o sa fiti cu totul schimbati.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.