Actualitate Economie

Ioan Moniţa: Şefii de ocoale şi silvicultorii să ajungă în puşcării dacă au distrus pădurile

Primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa, spune că edilii sunt primii interesaţi să se stopeze furturile de lemne din păduri ca să încaseze mai mulţi bani al bugetul local. El i-a cerut ministrului pădurilor, Lucia Varga, să aplice legile existente şi să trimită după gratii silvicultorii care au distrus pădurea, nu să promoveze un nou Cod Silvic despre care nu se ştie dacă "ne va omorî sau nu".

Primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa, i-a spus ministrului Lucia Varga că şi el îşi doreşte ca „orice tăiere ilegală de pădure să fie stopată”. „Orice tăiere ilegală de pădure e o gaură în bugetul local. Noi, primarii, suntem primii interesaţi să dispară tăierile ilegale de pădure numai că trebuie să fim foarte atenţi ca nu cumva să se întâmple invers şi, prin acest nou Cod Silvic, să crească furturile de masă lemnoasă. În judeţul Bistriţa-Năsăud, 95% din păduri sunt în proprietatea privată sau a unităţilor administrativ-teritoriale, iar noi ne-am făcut bine treaba. Am gospodărit bine pădurile, avem o industrie locală bine dezvoltată, iar acum suntem chemaţi să facem un alt Cod Silvic despre care nu ştim dacă ne omoară sau nu. Cei care şi-au distrus pădurile sunt în tot acest timp bine merci. Cred că trebuie să vă îndreptaţi atenţia asupra celor care au făcut prostii, să vorbiţi cu subiect şi predicat şi să-i trageţi la răspundere pentru că legislaţie există şi la ora actuală. Apropo de acei şefi de ocoale şi acei pădurari care nu şi-au făcut treaba, chiar aş vrea să-i văd sancţionaţi şi aspru pedepsiţi, chiar în puşcării dacă şi-au permis să distrugă pădurile”, a spus Ioan Moniţa.

Primarul a reamintit că pădurile sunt „un bun naţional”, iar statul e obligat să le dea o atenţie deosebită.

„Vedeţi dumneavoastră, e o chestiune foarte interesată. Badea Gheorghe de la Romuli – comunitate pe care o reprezint – are cinci hectare de teren agricol şi un hectar de pădure retrocedat conform legilor. Pentru terenul agricol primeşte subvenţie aproape 400 de euro la hectar. Pentru pădure nu numai că nu primeşte nimic, dar are şi biruri de dat, trebuie să-şi plătească paza, să facă amenajamente, iar când îi trebuie un lemn i se spune că nu are voie să taie şi atunci omul vine la primar şi întreabă cum de e posibil aşa ceva. Tendinţa firească a omului aceasta este. Trebuie să luăm măsuri de finanţare a sistemului silvic. Din ce am văzut în Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru 2014-2020, pentru sectorul silvic sunt alocaţi 220 de milioane de euro comparativ cu agricultura unde sunt alocaţi 17 miliarde de euro”, a spus Ioan Moniţa.

Edilul din Romuli a ridicat, din nou, problema parcurilor naţionale pe care statul le protejează şi nu permite proprietarilor să exploateze lemn din ele. „E foarte bine că statul român îşi permite luxul să aibă parcuri în care intervenţia umană să fie zero, să lăsăm pădurea să-şi facă de cap, dar îl rog pe statul român să facă acest lucru pe proprietatea sa, iar dacă vrea parc naţional pe proprietatea mea, fie să mă despăgubească în mod corect şi legal, fie să-mi dea altă pădure în schimb. Am obosit să tot vorbim pe tema aceasta. Unii colegi primari au început procese pe tema aceasta ceea ce e de râs. Noi, reprezentanţi ai statului român, ne judecăm cu statul pentru acele despăgubiri. Este incalificabil şi inacceptabil. În alte state nu se pune problema despăgubirii, ci a negocierii despăgubirii”, a spus primarul PNL al comunei Romuli.

Ministrul delegeta pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, i-a dat dreptate edilului şi a spus că, până acum, în România, să ai pădure însemna o povară. „Micile proprietăţi nu puteau avea amenajament silvic şi omul nu putea să intre în mod legal în pădure. Am venit cu propunerea în noul Cod silvic ca amenajamentele să se realizeze pe unităţi de producţie, iar pentru micii proprietari până la 30 de ha, statul, din fondul de ameliorare, să plătească pentru întocmirea amenajamentelor silvice. Cu alte cuvinte îi ajutăm pe proprietari să intre în legalitate şi să beneficieze de uzufructul pădurii lui”, a spus Varga. Ea a spus că paza pădurilor de până la 30 de ha va fi asigurată de Romsilva fără ca proprietarul să mai trebuiască să plătească vreun leu şi că noul Cod Silvic va fi mai bun decât actualul.

Cristiana Sabău

5 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS