Actualitate

Ioan Oltean, la DNA. ”Am toată disponibilitatea”

ACTUALIZARE Deputatul PNL Ioan Oltean, aflat sub control judiciar și urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, a fost audiat în 2 februarie de procurorii DNA.

”Am dat declarația, am răspuns la toate întrebările pe care procurorul de caz a considerat că trebuie să fie puse. Am toată disponibilitatea de a participa la soluționarea corectă a acestui caz”, a declarat Ioan Oltean.

Ioan Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Anchetatorii au stabilit că deputatul Ioan Oltean, „care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP”, a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului Mihai Rotaru. „În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, susţin procurorii DNA.

ȘTIREA INIȚIALĂ Deputatul PNL Ioan Oltean a venit, în 18 ianaurie, la DNA pentru a fi audiat, deputatul fiind cercetat sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat de intervenţii la ANRP pentru despăgubirea ilegală a omului de afaceri Mihai Rotaru, de la care ar fi primit mită 600.000 de euro. Ioan Oltean se află sub control judiciar până în 7 februarie inclusiv.

”M-am prezentat. A fost o listă de procedură cu reprezentanţi ai altor părţi şi s-a amânat audierea pentru altă dată care se va comunica ulterior”, a spus la ieșire Ioan Oltean, potrivit România TV.

La intrarea în sediul DNA, Ioan Oltean nu a dorit să spună dacă a fost citat de procurori în dosarul în care este urmărit penal pentru intervenţii privind despăgubiri acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) sau dacă s-a prezentat pentru a da declaraţii într-o altă cauză, scrie Hotnews.

Ioan Oltean este acuzat de procurorii DNA că a primit 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, într-o biserică din Chitila, pentru a interveni în favoarea omului de afaceri la ANRP. Oltean ar fi intervenit la fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, astfel că Rotaru a obţinut o despăgubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren care, potrivit procurorilor, a fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP au făcut parte, la momentul respectiv, Crinuţa Dumitrean, care era preşedintele instituţiei, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru, Marko Attila şi Cătălin Teodorescu. Mihai Rotaru, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Sergiu Negurici au fost arestaţi de instanţa supremă pe 28 noiembrie şi puşi în libertate în 10 decembrie, după ce ICCJ le-a admis contestaţiile.

Cătălin Teodorescu a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la un milion de lei, după ce Camera Deputaţilor a respins cererea de avizare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului PNL.

Preotul din Chitila care l-ar fi denunţat pe Ioan Oltean le-a povestit procurorilor DNA că a participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP, unde aceştia se îmbătau şi vorbeau de miliardele de euro care au dispărut în anii 2009 – 2011, reiese din referatul procurorilor. Procurorii ar fi aflat de mita primită de Oltean de la Rotaru prin denunţul lui Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, unde primii doi s-ar fi întâlnit pentru remiterea banilor. Alexandrescu a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, pentru fapte de corupţie legate tot de despăgubiri de la ANRP, în aprilie 2014 şi eliberat condiţionat în iunie 2015. Martorul le-a spus procurorilor că „în preajma Paştelui 2010, în curtea bisericii din Chitila, Oltean Ioan a primit un sac mare de bani de la şoferul lui Rotaru Mihai …600.000 euro”.

Ioan Oltean a susţinut că denunţul preotului din Chitila este mincinos şi că el nu a fost niciodată la biserica respectivă: ”Sunt acuzat ca fiind autorul a două infracţiuni: trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, acuzaţia ce mi se aduce fiind formulată în exclusivitate în temeiul a două declaraţii ale unui preot aflat în executarea unei pedepse, prima din aprilie 2014, a doua din noiembrie 2015, declaraţii care se contrazic flagrant între ele şi care nu sunt confirmate de nicio altă probă. Dacă o acuzaţie împotriva oricărei persoane poate fi susţinută pe declaraţiile unui denunţător aflat în stare de deţinere şi care îşi cumpără probabil libertatea sau o parte a libertăţii prin acele denunţuri josnice, atunci oricine poate deveni victima unui astfel de acuzator”.

Etichete

7 comentarii

  • Oltean ESTE PREA DESTEPT pentru a fi acuzat de asemenea gogosi.Cineva a vrut sa-l scoata din politica si pentru moment a reusit.Cind v-a avea vreo hotarire judecatoreasca emisa putem vorbi,restul vorbe goale.

    • Popo îi fi unul din popi din colegiul Olteanului care sa înfruptat. Olteanul nu este acuzat că e prost ,e acuzat ca a luat muuuuulta șpagă ceva asemănător cu prescura care o ia-i tu dar muuuult mai valoroasă.
      PAREREA MEA!

  • Total nevinovat ca tot PDL ,numai oameni cinstiti. Nu au furat nimic şi au facut numai bine în timp ce tăiau salarii şi pensii.

    • Asa este aia au taiat salarii si pensii dar dar cei din fata lor,adica oamenii lui iliescu au ras fabricile si locurile de munca etc.etc….toti o apa si un pamint o hoarda de hoti dovediti pe parcursul anilor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.