Actualitate

Ioan Țintean s-a întâlnit cu ambasadorul Cehiei

Prefectul Ioan Țintean a discutat cu ambasadorul Cehiei în România, Jiří Šitler, despre starea economică actuală şi posibilităţile de dezvoltare a mediului de afaceri, principalele repere fiind potenţialul turistic, agricol, forestier (prelucrarea lemnului), precum şi capacitatea de producţie în domeniul energetic. Ambasadorul a spus că vizita sa în Bistriţa-Năsăud a deschis noi perspective.

2 cehia ambasador”Întrevederea oficială a conducerii judeţului Bistriţa-Năsăud cu ambasadorul Republicii Cehe, Excelenţa Sa Jiří Šitler, s-a încheiat cu rezultate extrem de promiţătoare, în sensul că ambele părţi şi-au exprimat disponibilitatea de a pune bazele unei colaborări mult mai strânse în viitorul apropiat, atât din perspectivă cultural-artistică, dar în mod special, economică”, informează Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.

Prefectul Ioan Țintean a început discuţiile printr-o prezentare a judeţului, reliefând principalele coordonate geografice, însă a pus accent pe starea economică actuală şi posibilităţile de dezvoltare a mediului de afaceri. Principalele repere în jurul cărora s-a canalizat dezbaterea au fost potenţialul turistic, agricol, forestier (îndeosebi privind prelucrarea la nivel superior a lemnului), precum şi capacitatea de producţie în domeniul energetic.

Reprezentantul Republicii Cehe a mărturisit faptul că interesul investiţional al firmelor cehe în România parcurge o tendinţă ascendentă. În continuare, prefectul Ioan Țintean i-a adresat Excelenţei Sale rugămintea de a transmite Instituţiei Prefectului o listă detaliată privind profilul societăţilor comerciale cehe care vor participa la forumul româno-ceh, programat în perioada 5-6 decembrie la Bucureşti, în vederea informării agenţilor economici din zonă despre posibilitatea iniţierii sau dezvoltării unor relaţii de import-export.

La rândul său, reprezentantul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, vicepreşedintele Dorin Popescu, şi-a exprimat convingerea că relaţiile deosebite dintre Cehia şi România vor continua în spiritul prieteniei şi parteneriatului, argumentând că, în prezent, ne putem baza, mai mult ca oricând, pe un potenţial generos de dezvoltare a unor proiecte comune, dând ca exemplu recentul model de colaborare dintre Consiliul Judeţean şi Sondershausen, din landul Turingia, Germania.

La final, ambasadorul Jiří Šitler a afirmat că vizita sa în judeţul Bistriţa-Năsăud a deschis noi perspective şi că apreciază, în mod special, faptul că România a ştiut când să intervină şi când nu, în relaţia cu Cehia, demonstrând că este un partener de încredere. De asemenea, a menţionat că e un susţinător al aderării României la spaţiul Schengen, fără a se impune alte condiţii suplimentare.

Prefectul Ioan Țintean i-a mulţumit ambasadorului pentru faptul că în preajma unei zile atât de deosebite pentru Republica Cehă – ziua naţională –  a considerat oportun să împartă cu bistriţenii o bucurie istorică şi că îşi doreşte ca experienţa acestei vizite să atragă  necesitatea de a fi repetată, într-un timp cât mai scurt.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.