Actualitate

Lupii, urşii şi mistreţii au făcut praf turmele şi culturile. Puţini vor fi despăgubiţi

Mistreţii au distrus culturile a 16 fermieri din Bistriţa-Năsăud, însă doar doi vor fi despăgubuiţi, restul neavând decât să fluiere a pagubă fiindcă nu şi-au păzit recoltele sau nu au anunţat la timp vânătorii despre oaspeţii nepoftiţi. Potrivit ITRSV Cluj, urşii şi lupii au făcut la rândul lor prăpăd printre vite. Fiind specii protejate, Ministerul Mediului îi va despăgubi pe oameni.

Potrivit lui Călin Şteopan, consilier pe probleme de fond cinegetic la Inspectoratul de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj, vânatul a provocat pagube animalelor domestice şi culturilor agricole ale proprietarilor.

„Anul acesta, în urma evaluărilor făcute de comisiile de specialitate, au fost întocmite un număr de 28 de dosare din care 16 au fost cu privire la pagube făcute de vânat culturilor agricole, în special pe fondurile cinegetice Măgheruş, Poieni, Cuşma Budac, Mintiu, Ilva Mare şi Cormaia, respectiv am avut un număr de 12 dosare de pagube făcute de vânat animalelor domestice. Culturile agricole au fost distruse de mistreţi, iar la animale domestice am avut pagube făcute de urşi şi lupi, ambele specii protejate. Au omorât mai multe bovine sau bovine în zona Cuşma, Budac, Ilva Mare, Sâniacob. Urşii au creat cele mai multe pagube pe fondurile Budac şi Cuşma. Atacă bovine lăsate de păşunat. Comisiile de evaluare a pagubelor verifică modul în care atât proprietarul animalului domestic, cât şi gestionarul fondului cinegetic şi-au îndeplinit obligaţiile pentru a preveni pagubele. În procent de 30%, pagubele sunt şi din vina persoanelor păgubite, iar celelalte vor fi suportate de minister din resursele proprii pentru că atât persoana păgubită, cât şi gestionarul, şi-au îndeplinit obligaţia de a preveni pagubele”, a spus Şteopan.

El a spus că animalele care au creat pagube în culturile oamenilor sau au atact turmele sunt monitorizate, apoi se cere Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice avizul pentru împuşcarea lor.

„Anul acesta a fost împuşcat un singur urs în baza derogării de la Minister. În total au fost împuşcaţi zece până acum. În ce priveşte lupii, nu a fost împuşcat niciunul. Avem un singur caz de pagube făcute de lupi, în aprilie 2013 la Dumitra. Au atacat şi au plecat. Lupul are o rază de activitate foarte mare. Azi e aici, mâine e la 40 de km distanţă, trece prin cinci fonduri. E foarte greu să-i monitorizăm. În ce priveşte mistreţii, sunt 16 dosare de pagube. Doar două au fost promovate Ministerului Mediului în vederea acordării de despăgubiri, iar celelalte 14 au rămas în sarcina persoanelor păgubite fiindcă nu şi-au îndeplinit obligaţiile de prevenire a pagubelor.  Nu au asigurat paza, nu au informat gestionarul fondului de vânătoare în momentul în care mistreţii au început să viziteze cultura pentru a putea lua măsuri suplimentare de alungare, de solicitare a derogării spre recoltare. Până acum au fost împuşcaţi doar 30-35% dintre mistreţii care pot fi vânaţi, efectivul fiind aprobat printr-o cotă. Abia la 1 august a început sezonul”, a spus Şteopan.

Conform sursei citate, anul acesta s-a înregistrat şi un caz de braconaj pe fondul de vânătoare Cuşma. „Un urs a fost găsit împuşcat, iar Poliţia face cercetări. S-au trimis probe la laboratorul ca să poată fi identificat făptuitorul. Urşii sunt împuşcaţi pentru trofeu, pentru craniu şi blană”, a spus Şteopan.

În judeţ sunt 39 de fonduri de vânătoare şi 1200 de vânători.

Cristiana Sabău

1 comentariu

  • cataline apeleaza la ceva braconieri din zona beclean si te ajuta..previn pe viitor pagubele..este o zona recunoscuta da braconieri..exemple trecute..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS