Actualitate

Ioan Turc: Am rezolvat problemele legate de stația de asfaltare. Într-un termen scurt, va fi pusă la lucru

Noua stație de mixturi asfaltice, care a fost instalată încă de acum un an la Bistrița în locul celei vechi, va funcționa în cel mai scurt timp, a anunțat primarul Ioan Turc în ședința Consiliului Local de joi.

”Am rezolvat problemele legate de stația de asfaltare. Suntem pe procedură de obținere a autorizației de mediu. Există o procedură, ne-am conformat. Urmează ca, într-un termen scurt, cam de două săptămâni să obținem autorizația în așa fel încât stația de asfaltare să poată fi pusă la lucru”, a declarat primarul răspunzând unei întrebări din partea unui consilier local.

În mai 2022, Primăria Bistrița anunța că fundațiile pentru montarea componentelor au fost realizate în proporție de 95% și că au fost instalate predozatoarele pentru agregate, filtrul și uscătorul, iar în continuare se va monta silozul pentru filer și silozul pentru praf.

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu a amendat însă Primăria Bistrița cu 50.000 de lei pentru că ar fi amplasat fără acord de mediu noua stație. Fostul comisar șef Grațian Morariu a fost înlocuit apoi din funcție cu Ioan Borș.

În octombrie 2022, la Primăria Bistrița a avut loc o ședință de analiză la care au participat vicepreședintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Adrian Haralambie Bidu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman, și specialiști din cadrul primăriei. În urma discuțiilor, s-a convenit ca primăria să finalizeze demersurile începute, iar APM Bistrița-Năsăud să revizuiască autorizația de funcționare aflată încă în termen.

Vechea stație producea 2,17 tone de mixtură asfaltică pe oră, în timp ce stația nouă va realiza 40-60 de tone pe oră, confom declarațiilor primarului. Odată cu folosirea noii stații, se va face o economie de 700.000 de lei pe an, ceea ce înseamnă că investiția se va amortiza în cinci ani.

În bugetul pe 2023, Primăria Bistrița a alocat 6,6 milioane de lei pentru achiziția de utilaje și autospeciale pentru Direcția de Servicii Publice: 65.000 de lei pentru o autospecială de intervenție, 730.000 de lei pentru o autobasculantă și 210.000 de lei pentru o autoutilitară cu cabină dublă. Pentru un cilindru de sol a fost alocată suma de peste 600.000 de lei, iar pentru un compactor de 3,5 tone 314.000 de lei.

Direcția de Servicii Publice, care va opera stația de asfalt, va fi dotată și cu o freză de asfalt de 2,3 milioane de lei, cu un finisor de asfalt care va costa 2,1 milioane de lei, cu două remorci pentru care a alocat un milion de lei, cu o sărăriță electrică ce costă 125.000 de lei și un stivuitor pentru care a mai alocat 185.000 de lei.

La prezentarea bugetului, Turc a spus că stația de asfalt va fi pusă în funcțiune odată ce vremea va permite.

Etichete

8 comentarii

    • Uraaaa in 3 saptamani incepe marea asfaltare(adică 1noiembrie)ei gata doar cu aprobare necesare ei de la Ministerul fam. protectia copilului,etc spor la aprobarivca la asfaltat am văzut😏

      10
  • Cum poate funcționa o stație de asfalt în mijlocul orașului când Bistrița este în competiția orașelor verzi..??.Ori plecarea lui Cretiu de la șefie a rezolvat problema poluării…Oare nu trebuie autorizată și de direcția de sănătate publică. Parcă așa zicea Daniel Suciu.

    9
    1
  • Cine a plătit amenda inițială de la Mediu?????
    Sau între instituții chestiile astea se prescriu dacă se schimba organul care a semnat amenda????

    4
    3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.