Actualitate

Ioan Turc anunță când pot fi depuse proiecte pentru extinderea rețelelor de gaz

Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, anunță că, între 30 iunie și 30 septembrie, vor putea fi depuse proiecte care să fie finanțate prin programul de extindere a rețelei de distribuție a gazului, inclusiv în Bistrița-Năsăud.

”În acest moment, doar 35% din cele 8,5 milioane de locuinţe aflate în România sunt branșate la gaz metan, cu toate că țara noastră este al patrulea producător de gaze din Uniunea Europeană. Comparativ, Ungaria, care nu are deloc resurse de gaz, are 98% din locuinţe racordate. La o suprafață considerabil mai mică, țara vecină are 100.000 de kilometri de reţea de gaze, în timp ce România are doar 50.000 de kilometri.

De aceea, administrația liberală are în vedere, pentru următorii 4 ani, creșterea la 70% a locuințelor din România racordate la gaz metan, prin campania “Aducem gazul românesc în casele românilor”.

De pe exercițiul financiar 2014-2020, pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) au rămas sume necheltuite de foștii guvernanți, care riscau să se piardă. În acest context, Executivul actual a negociat cu Comisia Europeană alocarea a 200 de milioane de euro (cu posibilitatea de dublare a sumei) pe același exercițiu financiar, pentru înființarea unor rețele de gaz inteligente. Acest lucru presupune un nivel de automatizare și informatizare ridicat, de care România nu dispune deloc momentan.

Personal, am avut recent discuții, la Ministerul Dezvoltării, despre programul de extindere a rețelei de distribuție inclusiv în Bistrița-Năsăud, prin care multe comunități să beneficieze de racordarea gospodăriilor la gaz metan. Ghidul pentru acest program este aproape finalizat, iar între 30 iunie și 30 septembrie urmează depunerea de proiecte care, conform titulaturii campaniei sus-amintite, vor aduce gazul românesc în casele românilor”, a scris Ioan Turc pe Facebook.

https://www.facebook.com/ioanturcpnl/posts/578253209764530

Reamintim că, în 25 august 2017, ministrul Energiei de atunci, Toma Petcu (ALDE), venit în vizită de lucru în Bistrița-Năsăud pentru a discuta cu autoritățile despre alimentarea cu gaz a localităților care nu au rețele și extinderea rețelelor de electricitate în zonele cu potențial de dezvoltare din județ.

Conducerea județului, primari de pe Valea Bârgăului, directori din firme şi unităţi subordonate Ministerului Energiei au participat la o întâlnire pe care Toma Petcu a avut-o la Instituţia Prefectului cu cei implicaţi în proiectul “Introducerea gazului metan pe Valea Bârgăului”. Președintele CJ Radu Modovan i-a prezentat ministrului priorităţile de dezvoltare ale judeţului, precum şi dificultăţile pe care le întâmpină în derularea proiectelor existente, determinate fie de legislaţie fie de obtuzitatea unor funcţionari regionali ori centrali. Ce a spus ministrul de atunci după întâlnire puteţi citi AICI. 

CITEȘTE ȘI:

8 comentarii

 • Bravo,Bravoo!
  Noi cei de pe Valea Bargaului care dorim retea de gaz unde depunem cererile, tot la registrul comertului? si de ce acte e nevoie ptr. a ne elibera si noua cod CAEN de utilizatori de gaz ca e bine sa stim sa nu ardem gazul de pomana pana la Bistrita si la ghiseu sa ni se spuna ca dosarul e incomplet , va rog sa specificati necesarul de acte la dosar.Multumim anticipat.
  Acuma lasand gluma la o parte cred ca o magistrala de gaz nu ar dura mai mult de 6 luni pana la Prundu Bargaului,binenteles cu o firma serioasa,din cate-mi amintesc magistrala de gaz era adusa pana undeva in zona fostei fabrici de bere dar de… marea asfaltare de pe Colibitei daca nu ma-nsel a dezafectat conducta respectiva aceasta luand drumul intregii industrii romanesti ”Fier Vechi” noua magistrala poate fi construita paralel cu calea ferata existenta fara a perturba circulatia auto in nici-un fel mai putin a trenului… care oricum arde gazul de pomana pe ruta respectiva, gurile rele afirmand ca si acesta este subventionat de stat,unde mai pui ca s-au modernizat vezi doamne trecerile peste calea ferata pe ruta respectiva cu stalpisori fluorescenti care nu o sa reziste mai mult de un an probabil nici 6 luni,sunt convins ca aceste”semnalizari” au costat statul roman jumatate din pretul real al conductei de gaz pe ruta respectiva,o fi modernizarea promisa de Simioanca?
  P.S.
  ”Speranta moare ultima”
  Lucrurile incep sa se miste,pe site-ul de la Registrul Comertului a aparut codul CAEN necesar ptr.dosar,stiam eu…un singur om e capabil de asa lucrare de anvergura, sub conducerea carui s-a finalizat drumul pe Stramba,Colibita,etc.etc.a, era sa uit d-nul Florean si modernizarea spitalului si multe,multe,multe altele.

  • Abereaza la alta masa! Nu intelege nimeni ce spui, doar isi imagineaza c-ai vrea sa-l lauzi pe baronul PSD si ale lui taieri de pamblici.

 • Poi PSD ul ce a facut pana acum? drumuri sa poata ffi sparte… canalizare avem? mai spargem odata, bine ca macar unii vor sa aduca gazul. psd voi facem drum prima data sa poata fi spart

 • BRAVO, MACAR CINEVA SE GANDESTE SI LA UTILITATILE PENTRU O VIATA NORMALA PANA LA URMA. TOTUSI CE AU FACUT CEI DIN PSD PANA ACUM? EI SE LAUDA CU ASFALT PESTE GROPI…POVESTI #FAPTENUVORBE

 • Oooooo, să ne trăiți domnule Turc, aveam nevoie de dumneavoastră în politică, păcat că un astfel de om nu a intrat în politică din timp, acuma ne-ar fi fost mult mai bine, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Stai mă, dumneata nu ești domnul acela care ocupă funcția de derector la Registru Comerțului? Întreb pentru un prieten… sper că este doar o coincidență de nume, iar dumneata ești o bravă lumină ce va curăța clasa politică de atâta întuneric. Oricum, fără drept de tăgadă, avem maximă încredere în dumneavoastră, veți reuși mult mai mult decât ceilalți trecuți prin politica românească, veți pune cu adevărat „muncipiul” Bistrița pe harta civilizației. Sperăm doar să nu fiți precum domnul dela Registrul Comerțului să apăreți doar în preajma campaniilor electorale sau în perioada de derulare a acestora, am fi tare dezamăgiți. Ne punem speranțele în dumneavoastră, să nu ne dezamăgiți așa cum au tot făcut-o ciumații. Așteptăm reușite din partea dumneavoastră și strategii de dezvoltare a municipiului Bistrița, rămas mult în urma municipiilor decente din România. Succes și la mai mare!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.