Actualitate

Ioan Turc: Bistrița va arăta ca un oraș amărât din Rusia stalinistă! Acceptăm?

Preşedintele filialei Bistriţa-Năsăud a PNL, Ioan Turc, critică, într-o postare pe Facebook, iniţiativa primarului Ovidiu Creţu de a construi o pasarelă peste Bulevardul Independenţei. „Bistrița este un burg transilvan al cărui farmec ne ține aici. Mă doare pentru că am ajuns să fim ridiculizați de televiziunile naționale mai mult decât Caracalul. D-nul primar a dorit că simbolul orașului să fie struțul. Umor negru! Oameni buni, haideți să scoatem capul din nisip! AJUNGE!”, a scris Turc.

„Când am auzit pentru prima dată faptul că administrația Primăriei Bistrița vrea să amenajeze o pârtie de schi pe un delușor de lângă oraș am luat-o ca pe o glumă și am râs. Pe urmă, când „proiectul” a avansat am fost sigur că se vor găsi suficienți oameni care să-i spună d-lui primar că ideea e aberantă și să-l convingă să renunțe. Deznodământul îl știm: s-a cheltuit din buzunarele tuturor o sumă uriașă pentru ceva complet nefezabil.

Astăzi am aflat că aceeași administrație dorește construirea unei păsărele metalice pietonale pe B-dul Independenței, între străzile Iosif Vulcan și Panait Cerna. Este un proiect inutil, scump și odios din punct de vedere urbanistic, care va mutila tot acest areal.

Dragi concitadini, am tăcut când orașul a fost vopsit în culori care ne taie privirea, am tăcut când s-au „modernizat” trotuare pe care nu se poate merge, am tăcut când s-au restaurat pasaje istorice cu pluviala pe mijloc, pe care le traversăm crăcănați, am tăcut când s-au împrumutat milioane de euro pentru o partie de schi nefuncțională și probabil vom tăcea când se vor împrumută alte milioane pentru „funcțiuni” de vară gândite să acopere imensă gaură, am tăcut când ne-am trezit cu un pod care nu duce nicăieri, am tăcut când centrul istoric a fost batjocorit prin lucrări de cea mai proastă calitate arhitectural și ca manoperă, am tăcut când ni s-a trântit un cort în plină stradă, tot în zona istorică, ridiculizând însăși noțiunea de centru istoric și făcând circulația un chin, am tăcut când străzi nou asfaltate au fost sparte după câteva zile pentru lucrări dinainte programate la diferite rețele (un singur exemplu, strada Mărășești), am tăcut când construcții care sfidează normele de urbanism s-au înălțat doar pentru a umple buzunarele unor șmecheri, ne rupem în liniște mașinile în fiecare zi pe drumuri mai proaste decât în Kosovo în timpul războiului civil, am tăcut când Parcul Industrial de la Sărata, o investiție care ar fi trebuit să aducă orașului mai multă prosperitate a fost aruncat în derizoriu prin subdimensionare și dezastruoasă administrare, am tăcut când au murit atâția oameni pentru că administrația nu a binevoit să amplaseze o amărâtă de barieră în zona unui cartier de locuințe după ce, tot acolo, au murit oameni din același motiv.

Desigur, nu am tăcut toți, au fost și voci care au sancționat aceste derapaje și multe altele, dar pentru ca surzii să audă nu e suficient.

D-le primar, dacă ați fi propus construirea unei pasarele metalice peste linia ferată la Viișoara v-aș fi aplaudat. Dvs. doriți o asemenea structură pe unul dintre cele mai importante bulevarde din oraș. Ați văzut așa ceva în Cluj, Tîrgu Mureș, Oradea, Sibiu, Brașov sau Timișoara? Ați văzut în străinătate așa ceva?

Stimați bistrițeni, dacă vom tăcea și acum, ne vom trezi cu pasarele din fier și în zona blocului Lamă pe Andrei Mureșanu, și la Spitalul Județean și, de ce nu, pe B-dul Republicii, doar avem acolo importante instituții de învățământ, nu-i așa?

Bistrița va arată ca un oraș amărât din Rusia stalinistă! Acceptăm?

Îi solicit președintelui Consiliului Județean, d-nul Radu Moldovan, d-lui prefect Ovidiu Frent, d-nei inspector școlar general Camelia Tabără, liderilor informali din partidul d-lui Ovidiu Crețu să-l convingă pe acesta să renunțe la ultima sa aberație.

Îi rog pe antreprenorii bistrițeni, pe intelectuali, pe oamenii de cultură, pe toți cei care iubesc acest oraș să ia atitudine. Rog presa, al cărei rol în formarea și multiplicarea opiniilor este esențial, să tragă semnalul de alarmă. Îi rog pe toți consilierii locali, inclusiv pe cei ai majorității, să se opună acestui proiect! Îi rog pe specialiștii din primărie să aibă curajul de a spune NU inițiativelor dăunătoare ale administrației.

Nu doresc politizarea acestui subiect. Este motivul pentru care nu am folosit denumirea nici unui partid, dar îi rog respectuos pe liderii tuturor partidelor să facem front comun împotrivă abuzurilor.

Bistrița este un burg transilvan al cărui farmec ne ține aici. Mă doare pentru că am ajuns să fim ridiculizați de televiziunile naționale mai mult decât Caracalul. D-nul primar a dorit că simbolul orașului să fie struțul. Umor negru! Oameni buni, haideți să scoatem capul din nisip! AJUNGE!”, a scris Turc.

AICI detalii despre pasajul pietonal de 2,1 milioane lei de pe Bd. Independenței. 365.000 lei au fost prinși în bugetul local pe 2017 pentru începerea execuției.

16 comentarii

 • ….daca tot ati prins ” voce” ,d-le Turc,ar fi interesant sa ne informati citi
  membrii PNL din Consiliul Local s-au impotrivit la toate masurile luate in trecut de cretu ( cu litera mica ) ,atunci cind dvs ati cam lipsit din peisajul politic local…au fost cu totii prezenti ( si stanga si dreapta politica locala ) la inaugurarile numeroase si ” belicoase ” ,precum si la banchetele ce s-au tinut dupa ….Bratianu ,s-ar intoarce in mormant sa vada cu cine continuati sa fiti aliati …..: PSD ,al carui membru d-l cretu este……
  P.S : poate -i informati dvs ( ” vechii libererali bistriteni ” ) pe ” crestinii speciali ” ,ai caror slugi locale ati ajuns ,din pacate ,sa fiti ,cine a fost I.C.Bratianu…

  • Mda… as cam da-o incet cu Bratianu… ca-i numa’ cela ce o afirmat ca-si doreste Ardealul, dar fara ardeleni

 • Am cetit ‘nainte de pozitia lu domnu’ Turc, stirea cu doamna Loredana iesita la cumparaturi… deci n-am sa reiau ce am spus acolo.
  Dar, vazand pozitia de aci, ma bucur ca cineva din opozitia PSD iese si cuvanta. Ii oleaca cam tarziu, dupa ce faptele-s consumate, iar afirmatia cu orasul stalinist e prea dura si neadevarata, tocmai pentru ca tovarasii aplaudaci si transpunatori in fapte ai abertiilor cretuliene nu-s deloc stalinisti, ci doar neste capitalisti pe seama statului, care atata timp cat marca banu’ ii cam doare fix la tri kilometri de cot de rezutatele muncii lor. Astfel s-au nascut aberatiile Bistritei caracaliene.
  Trebuie abandonata ideea cu stalinismul, adresandu-te unei populatii stalinizate in esenta ei. Rafinamentul afirmatiei ar trebui sa fie tocmai contrariul. Am afirmat in comentariul de la stirea mai sus citata ca as dori sa ma angajez consiler de imagine pentru opozitie, de aceea mai vand un pont. Stiu ca este absolut posibil ca bistritenii sa afle cati bani s-au cheltuit pentru aberatiile mentionate de domnul Turc, asa ca, de le merge trotineta celor din PNL, si de nu-s si ei manjiti, trebuie sa iasa si sa spuna despre traseul banilor cheltuiti, cu numele si prenumele celor ce au beneficiat, cam cat ar fi costat pe bune lucrarile, cam cat o fost spaga, precum si cu viziunea alternativa, adica a ceea ce s-ar fi putut face cu acesti bani cu adevarat folositor pentru Bistrita si bistriteni. Eu gandesc ca nu-i greu de identificat, numai ca pentru asta trebuie intr-adevar sa ai dedicatie, nu numai sa turui… deci, sa vorbeasca si faptele nu numa’ vorbele!

 • Ati uitat de Colegiul Liviu Rebreanu, unde datorita nerespectarii termenelor s-au pierdut aprox. 7 mil. de euro din fonduri europene, acestia trebuind fi platiti, ulterior, din bugetul Bistritei.
  Au fost imputate aceste sume cuiva ?
  Adevarul este ca, Ovidiu Cretu nu mai are miza electorala.
  Il pregatesc pe Cristian Nicolae.

  • Banii europeni sunt atenți monitorizați pe ce se cheltuiesc. Ăștia nu. Așa că mi se pare normal că pierd finanțările europene.

 • Vreau sa-l vad pe fratele robitza, al doilea in pnl cum va reactiona si ce va face pe langa discursul ieftin si plictisitor, caci si el ia salar de la stat si vrem actiune reala, nu sa discute discutii in fata presei locale. Daca ai bile actioneaza daca nu…. taci in continuare.

 • 1.Am mai spus-o, orice proiect important, de talia sutelor de mii de euro care in plus aduce modificari importante de natura urbanistica ar trebui pus in dezbatere la modul real.
  Avem site-ul primariei, avem un CNP fiecare. Se poate face un sondaj unde cei interesati sa poata vota cu user(CNP) si parola foarte simplu. Un referendum online.
  Evident, cu caracter consultativ, dar daca majoritatea celor care se exprima se impotrivesc, ar trebui sa apara niste semne de intrebare.
  2.Suma de 2,1 milioane ce va fi alocata acestui proiect eu as vedea-o folosita mai bine pentru a demara constructia unei centuri adevarate – ma refer la studiile de fezabilitate, proiect. A se vedea exemplul Oradiei care a pus in bratele CNADR toata documentatia pentru a demara constructia centurii.

 • Simbolul orasului este strutul de 650 de ani si bistritenii l-au purtat cu mandrie de-a lungul istoriei pentru ca reprezenta legatura simbolica cu spatiul cultura si marea politica europeana. Doar in ultima vreme politicieni lipsiti de cultura si-ar dori sa-l vada inlocuit cu mult mai patrioticul cap de bou.

 • Domnule platitor de taxe , consilieri liberali, pmp , ecologisti sau impotrivit destul dar majoritari sunt psd-isti si la un semn toti sunt cu manuta sus. Nu au nivio sansa , tot ce propune primarul trece cu toate impotrivirie. Mai cerceteaza.

 • Atata timp cat municipiul este pe mana comunistilor de la PSD,asa va fi in continuare.Acolo unde conduce PSD este saracie si subdezvoltare.Orasul e plin de ”colorati’carora nu le e frica de nimeni,nu mai este siguranta pe strazi,mizerie cat cuprinde(mergeti in zona garii sa vedeti ce e).Domnilor de la PNL faceti ceva.Nu se vede deloc ca ati face opozitie.Comunistul asta de Cretu trebuie sa plece.Sa vina un om tanar,competent cu viziune occidentala.Imi pare rau de concitadinii mei care au votat PSD.Sunt intr-o eroare mare sau poate ca le place asa.

 • Daca nu a putut face centura pe Codrisor a schimbat macazul cu pasarele pe bulevarde. Poate pune și acolo simboluri medievale, altele decât cele românești. Primarul nostru a făcut o pasiune în a ridica in slavi pe cei care iau asuprit pe români. Ce spune-ți domnule primar, nu vreți să mergeți în bejenie?

 • Desi sunt de acord cu cele „scrise” de Turc, faptul ca a citit comentariile din ziar si a improvizat un text din acestea nu ajuta . Ajuta daca gasete metode sa impiedice monstruozitatea aceasta sa apara in peisaj.

 • Felicitari d-le presedinte pentru ca ati luat atiudine. Joi sunt prezent in sedinta de CL si voi aborda subiectul la rece. Sper sa am si cu cine !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.