Actualitate

ÎPS Mitropolit Andrei, la Biserica de la Coroana în a doua zi de Paşti. Oficialităţile, la slujbă (FOTO)

Preşedintele CJ Radu Moldovan, prefectul Ioan Țintean, administratorul judeţului Florin Moldovan, dar şi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, au asistat la Biserica de la Coroana la Sfânta Liturghie oficiată în a doua zi de Paşti, conform tradiţiei, de ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ.

1 ips andrei coroana 13 apr 2 ips andrei coroana 13 apr 15 3 cor armonia 13 apr 4 ips andrei coroana 13 apr 15

ÎPS Andrei Andreicuţ – Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului a continuat tradiţia de a sluji în a doua zi de Paşti la Bistriţa. Ca şi anul trecut, înaltul ierarh a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Protopopiatului având hramul ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, alături de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican.

Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de Corul ”Armonia” al Arhiepiscopiei Tomisului, care a susţinut şi un recital de cântări religioase. Corul ”Armonia” a fost desemnat în 2014 cel mai bun cor bărbătesc din lume la Jocurile Corale Mondiale de la Riga (Letonia).

La slujbă au fost prezenţi preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, prefectul Ioan Țintean, administratorul public al judeţului, Florin Moldovan.

Înainte de Sfânta Liturghie, ÎPS Andrei a hirotonit un diacon, iar la final a oferit diplome de aleasă cinstire invitaţilor care au cântat la slujbă.

5 ips andrei coroana 13 apr 15 6 ips andrei coroana 13 apr 15 7 ips andrei coroana 13 apr 15 8 ips andrei coroana 13 apr 15

AICI MAI MULTE FOTOGRAFII

În 2012, în a doua zi de Paşti, Mitropolitul Andrei a slujit la Biserica ”Sfânta Ana” de pe Bd. Independenţei, în 2013 la Biserica ”Sf. Mare Mucenic Gheorghe” de pe Calea Moldovei, iar acum un an la Biserica Protopopiatului Ortodox Bistriţa (Coroana).

Biserica Protopopiatului Ortodox, cel mai vechi monument istoric din Bistriţa (secolul XIII), a fost ridicată în jurul anilor 1270 – 1280, în stil gotic timpuriu, suferind de-a lungul timpului mai multe reparaţii şi transformări, prima dintre acestea fiind consemnată în anul 1494, conform site-ului Primăriei Bistriţa. Între anii 1518 – 1520, sub conducerea maistrului Sigismund, monumentul a fost modificat în stil gotic târziu, mai apoi suferind adăugiri în stil baroc. După 1541, când minoriţii au părăsit oraşul, clădirea a servit o vreme ca hambar şi pivniţă de vinuri. Dacă în secolul al XVIII-lea interiorul monumentului a fost adaptat stilului gotic, după anul 1895, când a fost cumpărat de români (care nu aveau voie să-şi construiască biserică proprie în oraş), a fost adaptat pentru cultul ortodox. Trecerea a fost terminată în anul 1988, când pereţii bisericii au fost acoperiţi cu pictură murală (frescă) în stil neobizantin. La 24 octombrie 1948, în acest lăcaş de cult a avut loc ”Proclamarea solemnă a unificării bisericeşti a românilor ardeleni”. Biserica este cunoscută şi sub numele de ”Coroana” pentru că în trecut a fost în proprietatea ”coroanei habsburgice”, ca biserică militară. Biserica de la Coroana, care este în proprietatea Bisericii Ortodoxe, este revendicată de Biserico Greco-Catolică.

9 ips andrei coroana 13 apr 15 10 ips andrei coroana 13 apr 15 11 aug zegrean coroana 13 apr 15 12 ips andrei coroana 13 apr 15

Eugen Gheorghe

10 comentarii

  • PSD-istii nu se roaga Tatal Nostru , ei au o rugaciune speciala . Doamne tine DNA -ul cat mai departe de mine ca sa nu ma lege pentru toate combinatiile si manevrele cu bani publici pe care le-am facut . Tine-l Doamne si pe tampitul de Ponta premier , ca a pierdut alegerile ca prostul , dar fara el la Guvern ne leaga sasul pe toti de nu mai ramane unul in partidul asta . Si Mitropolitul PSD se roaga cu patos pentru ciuma rosie dar … degeaba , pedeapsa Divina – puscaria , vine curand .

  • Prieteni ………….vremurile se schimba …UDREA Vanghelie,Mazăre,alti,acum la brutărie .Cine credea acum cateva luni ????credeți ca sunt usor de bagat astia de la Psd la brutărie ???? pai pana acum astia de la Pdl erau in Romania însăși STATUL,astia erau si aveau toata Romania… …. vedeți acum interlopu de base zice ca procurori,judecători sant securiști,stie el… ….. nu mai vor arest,nu mai vor asa si asa,nu vedeți ce loby si manipulare se face…25 de ani de hoție crunta,la blana… ….

    hotii striga hotii…
    cine face legile?
    cine are cheile justitiei?
    prosteala maxima a dat zeus …. dar si unora le-a placut s-o inghita…

  • A doua zi de Pasti, o trupa de tovarasi. Un Inalt Tovaras, cu alti Tovarasi de partid. Ia uitati- va la fetele lor! Oare astia pentru ce se roaga? Cum sa fure si sa nu fie prinsi? Cand te uiti la fetele lor, iti dai seama ca astia se gandesc numai la furat. Cata evlavie pe fetele tovarasilor de partid! Ia priviti la Radu M. sau la Tinteanu. Ce sa mai vorbim de Inaltul Tovaras! Cred ca si pe Dumnezeu il doare capul si e greata de rugaciunea lor.

  • Este scandalos cum biserica ortodoxa falsifica istoria mai ceva ca in perioada comunista: „Biserica Protopopiatului Ortodox, cel mai vechi monument istoric din Bistriţa (secolul XIII), a fost ridicată în jurul anilor 1270 – 1280, în stil gotic timpuriu, suferind de-a lungul timpului mai multe reparaţii şi transformări, prima dintre acestea fiind consemnată în anul 1494, conform site-ului Primăriei Bistriţa.”
    De asemenea, pe unul din stalpii de la intrarea in biserica din Piata Unirii, sta scris : ‘BISERICA ORTODOXA „COROANA” sec. al XIII-lea (1270-1280) CEL MAI VECHI MONUMENT AL BISTRITEI’. Nimic mai fals, ca si cum de la inceput biserica respectiva ar fi fost ortodoxa. Nu se spune nimic de faptul ca initial acolo a fost o manastire franciscana. Nici un cuvant despre greco-catolici. Adevarul este ca biserica ortodoxa a fost a greco-catolicilor care au cumparat-o in 1893 de la catolici, impreuna cu ansamblul manastiresc al minoritilor. Si pentru ca falsificarea sa fie totala, un primar incult a mutat bustul lui Cuza de la IJP in Piata Unirii desi numele pietei se trege de la Marea Unire din 1918 si nu are nici o legatura cu domnitorul Cuza. De aceea, Piata Unirii din Bistrita ar trebui sa poarte numele de “Piata minciunilor” fiindca tot îi place lui Cretu sa compare Bistrita cu Sibiul, care are intr-adevar un pod ce poarta numele “Podul minciunilor”.

  • Hrana pentru suflet este la fel de importanta ca cea pentru trup. Ma bucur ca IPS Andrei tine aproape de judetul nostru. Toate comentariile rautacioase din lume nu vor putea schimba asta si nici nu vor putea umbri binele pe care l-a facut acest om.

  • Spre deosebire de IPS Bartolomeu, un recunoscut om de cultura si un mare orator, care era agreat de mediul academic din Cluj, Andericut este un stingher in mediul universitar si se simte mai bine la Bistrita in compania chelnerului Raducu si a rapsodului Pugna.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS