Actualitate

ISJ: Directorii care nu şi-au completat locurile în clasa a IX-a să sune familiile corigenţilor

În liceele din Bistriţa-Năsăud au rămas neocupate 574 de locuri după prima etapă de repartizare în licee, Inspectoratul Şcolar Judeţean îndemnând directorii şcolilor care nu şi-au făcut planul de şcolarizare să contacteze familiile corigenţilor şi să le îndemne să-i înscrie pe locurile rămase libere după ce elevii vor promova examenul.

Inspectorul general-adjunct Mihai Mureşan de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a declarat, joi, într-o şedinţă de Colegiu prefectural, că după prima etapă de repartizare a absolvenţilor de gimnaziu în licee nu a rămas niciun copil nerepartizat, dar locurile nu s-au ocupat în totalitate.

„Anul acesta, au absolvit în judeţul nostru un număr de 2874 de elevi de clasa a VIII-a. Toţi au completat fişe pentru repartizarea computerizată şi, din fericire, toţi au fost repartizaţi în prima etapă. Am reuşit să integrăm aceşti elevi în licee. Problema este că sunt prea puţini. În prezent, la nivelul judeţului au rămas neocupate 574 de locuri care sunt cu precădere în liceele tehnologice. E echivalentul a circa 20 clase neocupate în acest moment. Faţă de anul trecut, efectivul elevilor de clasa a VIII-a e mai mic cu 110 elevi”, a declarat Mihai Mureşan.

El a explicat că ar mai fi de repartizat încă 293 de elevi care sunt aşteptaţi la examene de corigenţă în luna august cu condiţia ca aceştia să şi promoveze.

„Pe de altă parte, la nivel de judeţ au rămas corigenţi 246 de elevi de clasa a VIII-a şi cu situaţia neîncheiată la sfârşitul anului şcolar alţi 47. Numărul acesta de elevi e echivalentul a zece clase. Ei vor susţine examenele de corigenţă la sfârşitul lunii august şi pot să prindă a treia etapă de repartizare în clasa a IX-a”, a spus Mureşan.

El a declarat că ISJ Bistriţa-Năsăud e preocupat ca aceşti elevi să fie înscriţi la rândul lor în licee.

„Ce ne preocupă pe noi, Inspectoratul Şcolar Judeţean, dar mai ales pe directorii acestor şcoli în care locurile au rămas neocupate, este să contacteze sub orice formă familiile, diriginţii şi chiar pe aceşti elevi pentru ca, după ce vor da examenul de corigenţă, să fie atraşi în aceste clase. Rămâne de văzut câţi dintre ei vor fi repartizaţi în etapa a treia. E clar că va rămâne un număr de clase nerealizate şi pentru anul şcolar 2013-2014. E o situaţie care se înregistrează la nivelul întregii ţări. An de an, efectivele de copii care urmează să intre în diferitele cicluri de învăţământ scad în continuare şi chiar foarte mult”, a adăugat inspectorul general adjunct de la ISJ Bistriţa-Năsăud.

Mihai Mureşan a spus că majoritatea claselor neocupate sunt în licee tehnologice. În Bistriţa-Năsăud sunt 24 de unităţi şcolare de acest tip. În domeniul tehnic, elevii se pregătesc în următoarele calificări: tehnician-operator tehnică de calcul, mecatronist, prelucrări mecanice în construcţii şi lucrări publice, instalaţii electrice, transporturi, eletrotehnist, mecanic pentru întreţinere şi reparaţii, industria textilă, prelucrări la cald sau designer vestimentar. În profilul de servicii, elevii se pregătesc pentru meserii precum tehnician în activităţi economice, în turism, în gastronomie, organizatori de banqueting, coafor, stilist. La profilul resurse naturale şi protecţia mediului, elevii se pregătesc în specializări cum ar fi tehnician ecolog, în protecţia calităţii mediului, tehnician în silvicultură şi exploatări forestiere, tehnician de analize produse alimentare, horticultor, veterinar. Astfel, la profilul servicii sunt 107 clase cu 2679 elevi, la resurse naturale şi protecţia mediului 42 de clase cu 1066 de elevi, iar la profil tehnic 101 clase cu 2540 de elevi.

Pe de altă parte, din circa 3000 de elevi câţi termină an de an gimnaziul în Bistriţa-Năsăud foarte puţini optează pentru învăţământul profesional.

Anul acesta, de exemplu, pentru învăţământul profesional cu durata de doi ani de zile, s-au înscris un număr de 230 de elevi pentru calificări: sudor (54), lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic (14), tinichigiu vopsitor auto (27), dulgher – tâmplar – parchetar (14), frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist (45), fermier montan (29), electrician exploatare joasă tensiune (24) şi confecţioner produse textile (23).

4 comentarii

  • Acum se preocupa ISJ-ul pt locurile neocupate !!!Dar cand Madam”s a taiat clase de la scolile care erau preferate de elevi cum a fost ??? A vrut sa incurajeze si sa dea o sansa celor de la Agricol, Forestier, etc…motivand ca elevii se vor indrepta spre acestea neavand incotro…Uite Madam’s ca nu a fost asa !!!Si stiti dv foarte bine la ce scoli ma refer…Treziti-va la realitate si acceptati ca parintii nu-si dau copiii la Forestier..si la alte scoli asemenea….de ce nu vreti sa intelegeti???

  • Aloooo, USL-eul!!! Aude cineva? Reporniti, taticilor, economia, si va trebui sa suplimentati locurile la invatamantul profesional. Refaceti fostul CPL si va fi concurenta la Forestier; reporniti agricultura, si va fi concurenta la Agricol! Sau nu stiti cum se face?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.