Social

Județul Bistrița-Năsăud, mai curat datorită silvicultorilor, elevilor și voluntarilor

(FOTO) Peste trei tone de deșeuri au fost adunate de pe raza satului Cepari și a orașului Beclean de angajați ai ocoalelor silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, de elevi și de voluntari, acestea fiind cele mai recente acțiuni din județ din cadrul Campaniei Naționale ”Curățăm România!”

La Cepari, au făcut curățenie 10 angajați ai Ocolului Silvic Bistrița, sprijiniți de 22 de voluntari de la Liceul Silvic ”Transilvania” Năsăud. Au adunat circa 1500 kg de deșeuri care au fost predate Supercom.

O cantitate similară de deșeuri menajere și PET-uri a fost colectată de pe raza orașului Beclean de 32 de angajați ai Ocolului Silvic Beclean și de 8 voluntari.

Și angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud au colectat deșeuri (PET-uri și menajere) de pe următoarele cursuri de apă:💧valea Sărată (UAT Beclean) – 150 kilograme;💧valea Borcutului (UAT Sângeorz-Băi) – 50 kilograme;💧râul Lechința (UAT Lechința) – 160 kilograme;💧râul Bistrița (UAT Bistrița) – 400 kilograme💧acumularea Colibița (UAT Bistrița Bârgăului) – 120 kilograme.

Campania Națională „Curățăm România!” este organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și se desfășoară în perioada 4 aprilie – 4 mai, sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”.

Curățăm România este prima campanie de acest fel, în care sunt implicate autoritățile centrale și cele locale, asociațiile de profil, Asociațiile Municipiilor, Orașelor, Comunelor, instituțiile deconcentrate și societatea civilă.

La Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a avut loc ședința de lucru pe tema campaniei de ecologizare, pe ordinea de zi figurând organizarea activităților la nivel județean în perioada următoare. Așadar, la nivelul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud s-a constituit echipa județeană de coordonare a campaniei formată din reprezentanți ai Consiliului Județean, Gărzii Naționale de Mediu, Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Agenției Naționale pentru Arii Protejate, Inspectoratului Școlar Județean, Administrației Naționale ”Apele Române”, Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului Județean de Jandarmi, precum și ai Serviciului Teritorial Bistrița-Năsăud al Agenției Naționale pentru Arii Protejate.

Printre atribuțiile principale ale echipei coordonate de subprefectul Decsei Atilla se numără mobilizarea unităților administrativ-teritoriale în ecologizarea zonelor afectate de deșeuri și a depozitelor ilegale, precum și promovarea și derularea unor acțiuni menite să atragă atenția cetățenilor asupra importanței protejării mediului și implicit a sănătății fiecăruia dintre noi.

În cadrul campaniei naționale, în fiecare unitate administrativ-teritorială din județ trebuie dedicată cel puțin o zi unor acțiuni de ecologizare de amploare. În acest context, cele 62 de primării din județ au responsabilitatea de a întocmi un calendar cu acțiunile propuse, făcându-se apel și la ONG-uri și voluntari.

Imediat după sărbătorile de Paști, echipa mixtă de control constituită prin ordin al prefectului va verifica în teren acțiunile demarate la nivel de fiecare unitate administrativ-teritorială în parte.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.