Cultură

”Jurnalul fericirii”, la final. Casa Cărții ”Nicolae Steinhardt” se va închide

Casa Cărții ”Nicolae Steinhardt” își lichidează stocul, informează compania Alteheia, care va închide a treia librărie din oraș, după ce s-a văzut nevoită să facă același lucru cu Librăria ”George Coșbuc” de pe centru și cu Librăria ”Radu Petrescu” din Piața Petru Rareș.

Cea mai veche librărie din oraș, Casa Cărții ”Nicolae Steinhardt”, a companiei Aletheia, nu a reușit să reziste prea mult după închiderea celorlalte două.

În luna septembrie a anului 2023, prof. univ. Cornelia Macarie, manager, ne spunea că nu a avut încotro și a închis două librării întrucât vânzările de carte au scăzut simțitor în perioada pandemiei. Dacă în Piața Petru Rareș în spațiul unde funcționase librăria acum este un magazin de haine, în zona centrală, unde era Librăria George Coșbuc, s-a deschis Librăria Humanitas.

În ce privește Casa Cărții, la vremea aceea, prof. Macarie spunea: ”Mai glumim noi, cei rămași, că ne-am retras în munți și rezistăm eroic, ca în anii de început ai comunismului. Vânzarea de carte a scăzut foarte mult în principal din cauza online-ului”.

Însă și această librărie se va închide în curând, așa încât în oraș vor mai rămâne doar două: Librăria Humanitas și Librăriile Alexandria.

27 comentarii

    • Din pacate, doamna care a detinut aceste librarii nu a putut tine pasul cu vremurile.
      Intr-o era tot mai digitalizata, o librarie nu poate rezista doar vânzând carti.
      In spatiul ala imens se putea organiza si o cafenea sau ceainarie – lumea vine sa cumpere o carte dar sta sa citeasca câteva pagini la un ceai sau o cafea, într-un colt se puteau face servicii de fotocopiere – gen xerox, printat poze, albume etc.
      Pacat, o sa ajungem sa cumparam cartile exclusiv online…

      41
      13
  • Romanul distopic al lui Ray Bradbury, Fahrenheit 431, prezintă societatea americană în viitor, în care posesia cărților este ilegală, iar “pompierii” ard toate cărțile pe care le găsesc, pentru a cenzura ideile contradictorii și a împiedica răspândirea cunoștințelor.

    Acum, ca se închide “Casa Cărții” nu va mai fi nevoie ca autoritățile să trimită “pompieri” să ardă cărțile lui “ George Orwell – 1984” sau “Ferma Animalelor” sau Platon – Republica.
    Și mai adăugați voi, cărți cenzurate de către comuniști.

    Vom fi mai ușor de controlat dacă suntem needucați și neinformați.

    55
    9
    • @Adrian C. Românul este, în general, needucat și neinformat. Nu putem spune că bistrițenii se opreau la librărie, în Eminescu, înainte să meargă în club, la manele, peste drum.

      Îți poți cumpăra cărți online, câte vrei. În câte limbi vrei, din orice colț al lumii. Uneori, la prețuri mai mici decât cele din librăriile clasice.

      Aici vorbim strict despre nostalgia unora. De multe ori, în strânsă legătură cu prostia.

      33
      14
    • Crezi că din cauza afluenței de cititori s-a închis? Cine mai citește în ziua de azi, își cumpără cărțile din online, unde sunt mai ieftine și mai ușor de găsit. Multe magazine se vor mai închide, dar nu din cauză că moare domeniul respectiv, ci din cauza comerțului online. Curierul e viitorul.

      34
      1
    • Bine…ăia care mergeau la cluburile din zonă și la bingo e clar că nici măcar nu stiau că acolo i librarie.Dar sunt ,,peste drum ” foarte apropape niste institutii de stat IPJ ,AJOFM până in iarna trecută,Trezorerie,un liceu,o școală generala cu un numar considerabil de profesori,putin mai incolo casa de pensii si nu chiar departe la 500 de m Primaria cu 1200 de angajați.Câți crezi că au citit vreo carte dintre cetătenii ăstia in ultimii 2 ani ? După caltratea serviciilor oferite de aceștifunctionari publici ,al nivelului de conversatie si de relationare cu cetătenii eu cred ca nici 5 la sută nu s-au obosit sa citească o carte .

      40
      2
  • Imi pare rau sa citesc aceasta veste.
    Intradevar romanii nu prea se omoara cu cititul, dar o problema a fost si lipsa de adaptare la zilele noastre a celor care vand carti.

    Spun asta gandindu-ma la Carturesti, care par ca o duc foarte bine dupa ce s-au reinventat. Librariile lor sunt niste locuri primitoare, cu un design interesant, in care oamenii pot petrece timp „rasfoind” rafturile. Sunt locuri „cool” care colcaie de lume.
    De asemenea pe rafturile lor gasesti nu doar carti ci si jucarii, muzica, decoratiuni interesante, benzi desenate, etc.
    Si nu in ultimul rand, magazinul online i-a ajutat sa vanda in toata tara si sa nu fie limitati la locatiile fizice.

    Sunt convins ca in Bistrita ar fi fost mai greu sa implementezi asa ceva, cultura fiind la pamant si avand in vedere ca tinerii cu minte pleaca de aici cu prima ocazie, dar inca nu e imposibil sa ai succes vanzand carti in Romania.

    33
    1
    • @Radu Organizatia TSD Bistrita pare destul de numeroasa. Semn ca nu toti tinerii cu minte pleaca din Bistrita. Sau imi scapa mie ceva?

      14
      17
    • Organizatia TSD Bistrita este colectia prostilor de viitor, rezerva de cadre a partidului care la randul sau colecteaza toata prostia si mizeria morala a societatii, fapt pozitiv in sine pentru ca are efectul sulfatului de aluminiu la statia de tratare a apei: aglutineaza toata murdaria.

      36
      11
    • Florin, nu am spus ca au plecat toti tinerii cu minte. Doar ca vad ca majoritatea celor care studiaza in alta parte nu se mai intorc.
      Cat despre organizatiile politice, nu vreau sa fiu rau dar pare ca personajele care le populeaza par sa fie preocupate de cu totul altceva inafara de cultura si citit.

      20
      2
    • @Radu Te citez: „…și având în vedere că tinerii cu minte pleacă de aici cu prima ocazie…” 🙂. Oricum, ăștia de la TSD îs mai mult cuminți, decât cu…minte. Fac ce trebuie și nu pun întrebări. Nici nu-s curioși, de altfel. 🤷‍♂️

      15
      8
  • Unde sunt Librăriile Alexandria ?
    Eu mergeam la Casa Cărții acum va trebui să mă reorientez spre ate locați.
    La Humanitas în Centru Vechi nu mă duc cã nu am unde să parchez.

    20
    15
  • Pt. equalizer

    Iertați_mă, după ceea ce scrieți se vede că nu ați intrat niciodată în acest lăcaș, care are atât zonă de servit ceai cât și de fotocopiere. De asemenea execută si propune modele , de bun gust, de invitații la diverse evenimente.
    Doamnele sa_u străduit să mențină instituția fără a face compromis cu subcultura si kitsch _ul.
    Din păcate tăvălugul comerțului online le_a atins si pe domniile lor.
    Cartea este scumpă și cumpărată online devine mai accesibilă.
    Nu știu ce e de făcut?!

    17
    2
    • Foarte simplu este necesară o librărie mare care să oferă o mare varietate de activități într-o zonă comercială uşor accesibilă pe Calea Moldovei sau Drumul Cetății.

      18
      2
    • Imi pare rau ca mi-a scapat mie si n-am vazut scaunele si mesele de servit ceai sau cafea.
      Sincer, dupa cum e amenajata libraria aia nu am vazut nimic care sa ma atraga ca sa beau o cafea sau un ceai acolo.
      Atmosfera e una comunista, practic nu s-a chinuit nimeni ca sa o faca un pic mai atractiva.
      La 30 de m mai încolo e plin de liceeni de la Andrei Muresanu care prefera sa bea o cola, cafea sau un energizant rezemati de gardul liceului.
      30 de ani nu le-a fulgerat mintea pe doamnele de la librarie ca tinerii aia pot fi atrasi ca sa-si bea sucul energizantul sau cafeaua într-un spatiu de unde sa le cumpere si unde mai pot si sa rasfoiasca o carte (chiar sa citeasca o lectura suplimentara pentru ora de limba româna) si eventual pot butona telefoanele – sa stea pe net daca ca tot sunt dependenti de ele?
      Ca un abonament de net de la Digi – care e tot la vreo 30 de m costa cât doua cafele mai de soi.
      PS: si de ce nu, sa poata fuma si o tigara, ca sa nu fim ipocriti.

      7
      4
  • Mângâieri pe silicoane de cred băieții ca-s vulcanizatori.pupici pe boturile rață …ele nu mai poarta.Sutiene poartă ăștia …usr iștii .Plus colăntzei pe bitză.

    11
    1
  • O mizerie, ar fi trebuit sa existe programe de sustinere a acestor afaceri, dar la ce conducatori analfabeti avem, este putin probabil sa existe vreun interes pentru a sustine un astfel de business. Ar fi multe metode de sustinere si educare a populatiei, dar ar trebui si unii care sa fie interesati sa le aplice. Spun unii ca este in interesul lornu investeasca in educatie ca sa ne domine mai usor daca suntem prosti. Pai daca suntem prosti si insistam in prostie o sa ne domine … dar altii, alte natii : unguri, rusi etc. Si vom redeveni iarasi slugile altora… Numarul de librarii arata nivelul de cultura al acestui oras. Suntem si la acest capitol varza. Poate fac acolo un Coffee Shop pentru droguri usoare ca ar fi de interes in ziua de azi 🙂 Hai cu pacanelele ca nusunt destule in oras si sunt de interes!!! Sunt si alte familii care asteapta sa fie distruse de carmacii nostri isteti! Sau legalizati drogurile sunt si acolo surse de venit pentru stat ca si pacanelele! Ca atata putem!!

    20
    1
    • Mah daca e vorba tot de facut ceva … aia de la multi masi mex care is langa linie aiurea ar putea sa si relocheze sau sa si deschida aici punct de lucru unde nu ii atata de inghesuit si aia chiar au de birotica si chestii … ar fi o idee si asta … decat sa te inghesui printre rafturile alea de acolo … aici ia si aproape de scoli mah.

  • …si ar fi bine sa iesim in strada….sa o cautam!
    Nu pot sa cred ca traiesc aceste vremuri, contemporane cu mine, sa se inchida librariile una dupa alta si acum …ultima!!!!!

    4
    2
    • 1. Daca la mijloc e o mana criminala de ce sa o cautam
      …daca e acolo? Unde? La mijloc!!!
      2. Daca la mijloc e o mana criminala, avea trei sau lipsa una?
      3. Daca nu crezi ca traiesti cum de stii sa numeri?
      4. Daca nu mai ai ce numara mai esti contemporan sau mori?
      5. Daca nu esti contemporan atunci inseamna ca poti citi!
      6. Concluzia? Viata nu poate exista in acelasi timp!
      Si uitea asa a mai trecut o zi.

  • Normal că sa ânchis, această librerie vinde-a cărți false, eu a-m auzit că de l-a cărți deviiii mai dăștept așa căcând lua-m ajutorul social, mergea-m lalebrărie și cumpăra-m câte o carte, dar dejaba că nu mam dășteptat suficient. A-m mare grije dă cărți, sunt ca noi, sunt înfoliate, nici nu lea-m desfăcut din țiplă și tăt dejaba, nu mam dășteptat destul! A-r trebui să s-e autosesizeze autorități-le s-ă verifice cărțile vândute, sunt contrafăcute!

    7
    6
  • Pe strada Drumul Cetății se află papetăria Tudor care are şi un sector cu cărții care se poate extinde frumos.
    În aceeaşi locație se află şi sala de evenimente Agape care va putea găzdui evenimente în legătură cu cartile şi cu cultura care să atragă în mod constant clienții .

    15
    • Problema mare în acest gen de librări care se închid una după alta este că sunt foarte rare cărțile tehnice chiar în unele lipsesc în totalitate , cărți tehnice care să fie utile la ceva.
      În schimb în acest gen de librări din Bistrița se găsesc în exclusivitate doar beletristică deci gargară. Lumea sa săturat de gargară este suficient să deschidă televizorul şi să-i audă pe politiceni cum debitează vrute şi nevrute.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.