Cultură

Cum rezistă la Bistrița trei librării într-o perioadă cu tot mai puțini cumpărători de carte

Sărbătorim astăzi Ziua internațională a cititului cărților bucurându-ne că trăim într-un oraș care are trei librării. Într-o perioadă în care tot mai puțină lume cumpără cărți, ca să reziste pe piață, librarii își spun speranțele în tichete culturale și în prime de carieră didactică.

Cea mai veche librărie din oraș este Casa Cărții ”Nicolae Steinhardt”, a companiei Aletheia, care s-a văzut nevoită să închidă în ultimii ani alte două librării pe care le-a deținut în oraș: Librăria ”George Coșbuc” de pe centru și Librăria ”Radu Petrescu” din Piața Petru Rareș. Decizia nu a fost ușoară, spune prof. univ. Cornelia Macarie, manager, care a resimțit lovitura puternică pe care vânzările online din perioada pandemiei a dat-o librăriei tradiționale.

”Odată creată deprinderea oamenilor de a comanda online este foarte greu să și-o modifice, așa încât noi am primit o lovitură financiară. Când am închis Librăria George Coșbuc, aveam deja discuții cu rețele naționale de carte, nu voiam să renunțăm la specificul acelui spațiu și, în final, am încheiat o colaborare foarte bună cu Librăriile Humanitas cu care noi lucrăm în continuare în sensul că cumpărăm de la Humanitas, ne respectăm unii pe alții, sunt situații când noi primim mai repede anumite titluri chiar decât Librăria Humanitas. Relația este foarte bună și cred că am făcut o alegere potrivită când am semnat contractul cu ei. Parteneriatul nostru durează, de altfel, din anii 90. La Librăria Radu Petrescu, nici măcar un salariu nu putea fi acoperit din vânzarea de carte și de papetărie, ori acolo aveam trei angajați, au crescut costurile cu energia, încălzirea, iar ceea ce reușeam să facem în Casa Cărții ca profit se ducea în totalitate să susținem Librăria Radu Petrescu, aceasta fiind nerentabilă, așa încât am renunțat la ea. Am rămas cu Casa Cărții, mai glumim noi, cei rămași, că ne-am retras în munți și rezistăm eroic, ca în anii de început ai comunismului. Vânzarea de carte a scăzut foarte mult în principal din cauza online-ului”, ne-a spus Cornelia Macarie.

O gură de oxigen a venit din partea guvernanților care au luat diverse măsuri pentru susținerea vânzării de carte.

”Anul acesta a intrat în vigoare Ordonanța Guvernului prin care, de la 1 octombrie, cadrele didactice urmează să primească prime de carieră didactică în valoare de 1500 de lei net. Sigur că nu sunt obligate să folosească banii pentru achiziția de carte, își pot cumpăra echipamente IT, dar acolo intră și achiziția de carte și sperăm că vor veni spre noi să achiziționeze cartea. Suntem de mai mult timp în parteneriat pentru tichetele culturale, care au aceeași destinație. Din informațiile noastre, Teraplast a oferit angajaților aceste tichete culturale în valoare de 500 de lei și am văzut că au ajuns și la noi, iar oamenii au cumpărat carte. Mai avem speranță și în tichetele sociale pe care le primesc la început de an școlar părinții care au venituri mai mici și copii care sunt elevi. Și aici e vorba de 500 de lei, dar pot achiziționa cu ele și echipament sportiv și probabil că vor merge mai degrabă să cumpere îmbrăcăminte, rechizite și cred că la carte nu se mai ajunge, dar noi susținem vânzarea de carte cu vânzarea de papetărie, unde intră și rechizitele școlare”, a adăugat Cornelia Macarie.

Deși mai puțin, încă mai sunt oameni care merg în librării, răsfoiesc cărți și apoi decid ce să cumpere. Un impediment este acela că multe edituri înfoliază volumele, însă la Casa Cărții ”Nicolae Steinhardt” se desface câte un exemplar pentru ca să poată fi răsfoit. Sunt însă și edituri care vând cărți la ofertă, trei la preț de două.

”Cărțile nu s-au scumpit dacă ne raportăm la scumpirea alimentelor. În general cărțile nu sunt scumpe dacă e să comparăm cu alte produse, cum ar fi pachetul de țigări care 28 de lei. Poți să cumperi o carte la acest preț”, a mai spus Cornelia Macarie, potrivit căreia în general, din librării, se cumpără manualele de învățare IT, dicționarele, manuale de autodezvoltare.

Bistrița, orașul celor trei librării

”Sunt orașe care nu mai au nicio librărie. Studiile americane de piață vorbesc de o librărie la 80.000 de locuitori. Eu știu lucrul acesta din anii 90 când am făcut un curs cu lectori americani pe industria cărții. Noi aveam atunci vreo 10 librării în oraș și mi-am zis că stăm foarte bine față de americani. Iată că am ajuns acolo unde spuneau americanii. Nu au loc trei librării într-un oraș ca Bistrița, acesta este adevărul. Unii ar zice că ne-am adus concurența în casă, Librăriile Humanitas, dacă ne referim la ei, dar și la vecinii noștri (Librăriile Alexandria -n.r.) care rezistă de mulți ani eroic aici, în coasta noastră. Nu încap atâtea librării pentru că nu este cerere pentru trei societăți care vând carte. Nu e un război. Important este că sunt, iar cei care nu au abilități de a comanda pe internet pot veni să ia de aici. Relația umană într-o librărie fizică se menține. E un spațiu în care poți organiza evenimente, iar cititorii de carte pot cunoaște autori pe care îi știu doar de pe coperțile cărților. Acum poate că e la modă să comanzi din vârful patului, dar în timp probabil că va fi de bon ton să te duci într-o librărie fizică și să cumperi cărțile. De aceea rezistăm pentru credem că va reveni ideea librăriilor fizice”, a mai spus Cornelia Macarie.

Marcată la 6 septembrie, Ziua mondială a citirii cărților, cunoscută, de asemenea, și sub numele de Ziua Internațională pentru alfabetizare, a fost inițiată la Conferința mondială a miniștrilor educației privind eradicarea analfabetismului, desfășurată la Teheran, în perioada 8 – 19 septembrie 1965. În 1965, ziua de 6 septembrie a fost declarată de UNESCO Ziua internațională a cititului cărților. Obiectivul urmărit de către ONU e de a evidenția importanța alfabetizării și educării societății.

24 comentarii

  • Să spună doamna Macarie și că nu este nevoită să plătească chirie. Să mă scuze dacă mă înșel, dar cred că spațiul unde funcționează librăria se află în proprietatea dumneai. Un detaliu mic, dar foarte important.

    În rest, succes!

    21
    12
    • Spațiul este proprietatea SC Aleheia SA care este deținută de 25 de acționari.

      19
      5
    • Foarte bine, doamna Macarie.

      Cred că cei de la Alexandria, din capătul străzii, colț cu CNAM, sunt în chirie.

      No, numa’ zîc…

      8
      10
  • Librăria situata in cartierul Mihai Eminescu, „Casa Cărții” este cu adevărat un loc al cărții, locație unde găsești oricând oameni care definesc calitatea „umană”. Zâmbitori, primitori, gata oricând să te ajute, să îți ofere un sfat. Locul „miroase a carte” și este o adevărată plăcere să petreci timpul liber/ să cauți o carte în multitudinea volumelor de acolo. Felicitări pentru profesionalism și numai bine întregului colectiv.

    33
    7
  • Cred că nu am cumpărat o carte de mai bine de 10 ani, in schimb ascult cărți audio, online; Ernest Hemingway, John Steinbeck, Platon, Vladimir Nabokov, F. Scott Fitzgerald, Julian Barnes, Jose Saramago.

    Din când in când trebuie să cumpărăm carti si de la librărie, altfel dispar.

    De la fosta Librărie George Coșbuc am cumparat “Romanul Adolescentului Miop si La Țigănci”
    Am fost la dumneavoastra in urma cu un an, pentru că am căutat “La vingt-cinquième heure („Ora a douăzeci și cincea”/ „Ora 25”) de Constantin Virgil Gheorghiu , Nu am găsit-o.
    Mă gândesc să cumpar o carte de la Casa Cărții Nicolae Steinhardt luna viitoare.
    Poate că Eugene Ionesco !
    Sau poate că ar trebui să citesc si autori romani din noua generație?!

    Probabil ca vindeți mai multe rechizite, carti poștale, timbre, hărți de perete, hârtie de împachetat , decât cărți???

    10
    22
    • Bună ziua,
      În librăria Casa Cărții avem sute de volume. Aproape tot ce apare la editurile românești. Vă așteptăm ca și client. La parter este raionul de papetărie, rechizite, jucarii, marochinarie etc iar la etaj, pe o suprafață de peste 200 mp, sunt cărți.

      25
      2
  • Domnule Adrian C.
    Nu fac reclamă librăriei, dar da, găsiți aici cărți, multe. Dacă nu le au pe rafturi, doamnele comandă și le puteți ridica in cel mai scurt timp. Da, aveți dreptate. Dacă nu cumpărăm cărți, dispar…și ele și librăriile. Avem nevoie sa citim, să simțim cartea, mirosul ei…măcar noi, cei puțini, care inca mai lecturăm. O zi frumoasă.

    21
    3
    • Vă mulțumim. Cuvintele dvs. ne bucură. Este un sentiment tare plăcut să constați că sunt oameni care apreciază munca celorlalți. Sunt convinsă, chiar dacă nu vă cunoaștem, că sunteți un om altruist și cu un caracter înclinat spre ce este bun și frumos în viață. Vă așteptăm la Casa cărții cu drag, mereu.

      4
      2
  • La „‘Casa Cartii”‘ ,se organizeaza periodic, „‘lansari „‘ de carte si alte evenimente culturale reusite! Avem nevoie de librarii ! Cu respect,MNPop

    25
    4
  • Cred că lipsește viziunea asupra afacerii, asta având în vedere că lumea este într-o digitalizare continua. Spre exemplu eu cumpăr minim 2 cărți lunar, dar le cumpăr digital (eBook), fie prin aplicația Cărți din iOS, fie prin aplicația Cărți Play de la Google (în funcție de unde găsesc cartea dorită de mine).

    Dacă proprietarii librăriilor ar avea viziune asupra afacerii lor și-ar da interesul să abțină drepturile de publicare sau cel puțin o franciză și-ar face pasul și spre eBook (cărți digitale). Mai departe ține de Marketing, prezentarea de carte (onsite sau online conferences), Social Media etc.

    În ziua de azi ca să vinzi o carte trebuie:

    – să știi ceea ce se cere pe piață (Exemplu de dezvoltare personală: “Napoleon Hill – Gândește și vei fi bogat”. Exemplu de roman clasic celebru, gen “Dostoievski – Frații Karamazov).

    – să prezinți profesionist cartea, nu printr-un opis sec și scurt! Trebuie să apelezi la acei profesioniști care știu stârni curiozitatea cititorilor.

    12
    10
  • Interesul pentru citit e dezvoltat prin învățare socială.
    Personal , cred că am ajuns să practic tsundoku , termen japonez prin care se desemnează undeva o formă a sindromului lui Diogene, adică a cumpăra mai multe cărți decât e posibil a citi.
    Din păcate, după zile cum ceea de iericând ziua de lucru mi-a început ieri la 4:45 dimineața și mi s-a terminat la 1:30 AM azi , adică pe scurt realitatea nord americană, unde fuga după capital definește statutul social..e imposibil să citești o carte o dată inserat pe piața muncii..consumerism – acumularea de simboluri care permit recunoașterea unui statut ( trendul cu mașina electrică, casă, piscină , vacanțe în sud, cabană).. Același trend pare să se instaleze demult și în România cu marea diferență că românii sunt în majoritate proprietari ( ceea ce este foarte bine) și că timpul muncit mai ales în public permit un trend de viață care lasă timp pentru citit.
    Cartea și ideile sunt un bun în abundență ,un domeniu foarte competitiv .
    În plus există alternativa bibliotecilor publice și de școală foarte bine aprovizionate, plus oferta Amazon, a tradiționalilor giganți privați Barn&Nobles, , Chapters. Mai mult , cererea și oferta e reglată de piața second hand gen online abebooks ,marketplace, craiglist sau à micilor librării second unde găsești titluri de cărți la 1 dollar ,chiar care se vând noi contemporane la 25 USD .
    Dacă în perioada timpului studenție paradigma era cunoașterea înseamnă putere, acumularea/cititul înseamnă informație, a urmat o etapă critică -înțelesul în context…aici trebuie să ai chei de interpretare oferite de specialiști experți pentru a înțelege și alege.. am ajuns la concluzia că din păcate cititul e o pasiune care aduce beneficii majore până la o anumită vârstă, apoi beneficiile se estompează.
    Cu vârsta prioritățile și viziunea se schimbă.
    Ceea ce citești trebuie să fie relevant într-un context și mai ales să ai o cutie de rezonanță socială în care să dezbați ideile ( fenomenul Humanitas, a platformelor de discuții).Să vorbești despre Sartre , Plato, Piketty, Kauffman subiectele abordate de noua înțelegere a lumii , universului de către pleiada de autori invitați la TED necesită interlocutori care au citit la rândul lor ideile respective ca să fie o bază comună de plecare. Pe de altă parte fascinant este că fiecare carte are potențialul de a ne transporta în propriul univers individualizat.
    Sunt cărți care deschid ochii, schimbă percepția.
    Sunt altele didactice care ne ajută să înțelegem.
    Dar în mod ultim favorizez cititul ca și experientă individuală de relaxare deconectare, reîncărcare a bateriilor.
    Cu toate că opinez, cu cât înțelegi mai multe despre natura umană, cu atât ești mai nefericit într-un sens, cât de puține știm despre lume.

    Mi-am stabilit reguli simple.

    Citit când e vreme urâtă, plouă frig, Am peste 2000 de cărtí, vreo 30 pe must list. Priorizez afară ,mișcarea în aer liber când e soare, indiferent de sezon.
    Viața e o alternanță între acțiune personală vs reflecție și cel mai important rămâne interacțiunea cu alții.
    Iar la capitolul respectiv..toți putem ameliora mai mult.

    Deci, personal ideea e de a avea cluburi de citit evenimente de schimb de idei , lansări, recenzii, mediatizare plus o abordare pe subiect.

    Viitorul cărții trece prin împărtășitul unei experiențe colective a unui limbaj comun de la o perspectivă comună…aici se complică. Când anumite culturi favorizează anumite cărti, idei hegemonic pentru a interpreta realitatea societală..rezultatele sunt diferite.
    Universal, practic, util?
    Biblioteca lui Umberto Ecco..sau cea minmală din fiecare casă?

    11
    9
  • Stimate cc,multi citesc,putin inteleg….. As fi curios, cati au inteles ce mesaj ai transmis! Pentru adolescenti,tineri ,cititul mai ales ,fizic este esential ! Pentru noi, cei trecuti ….este foarte folositor pentru mentinerea vigorii intelectuale si ca….somnifer! Eu de pilda ,citesc zilnic atat literatura de specialitate cat si cate ceva, din setul de carti (3-4) propus pentru luna in curs! Va indemn sa nu parasiti cartea „‘fizica”‘!Cu respect,MNPop

    11
    2
    • Era mai mult o reflecție personală.
      O să reformulez altfel.
      Valorile unei nații , a ideilor care structurează normele sociale e dată de suma cărților citite și recomandate.
      E o mare diferență între o lume structurată pe dezbaterea ideile din societatea deschisă a lui Popper și alta într-o lume structurată pe cititul și aceptarea lui Lenin sau a Bibliei.

      Dacă lumea s-ar rezuma la cititul doar a cărților și autorilor promovați de propria cultură din jurul unei limbi comune și nu ar exista efortul de a traduce, accepta și dezbate operelor din alte societäți epoci, probabil am trăi încă într-om epocă mistică cu zei , judecățile a ceea ce este bine și rău ar fi dirijate în general pe un principiu de a nu-i înfuria într-o raționalitate limitată.
      Vedeți lumea talibanilor dirijată de sharia o interpretare strictă a unor texte, unde tot ce vine de afarä constituie o violare, erezie a normalității lor vs o societate de tip occidental unde publicare oricărui text e permisă dar e supusă criticii deschise pentru că și ideile să fie acceptate.
      Librăriile , bibliotecile, cărțile sunt forma de prezervare a memoriei umane dar și lentila prin care realitatea e redefinită la un nivel de înțelegere diferit.
      Nu știu dacă ați urmărit Oppenheimer dar pănă la el și colaboratorii lui, lumea bizară cuantică era total necunoscută. Dacă ar fi fost cunoscut lumea atomilor de către religioșii și șefii de grupuri umane organizate , le-ar fi folosit.
      Trăim azi o lume o schimbare mult mai profundă a Inteligenței Artificiale , care are potențialul de a reduce lumea noastră la uitare, devine biblioteca ultimă a cunoașterii , în momentul când va procesa , reflecta dar va și putea implementa propriul interes la viteze infinit mai mari decât grupurile umane..suntem pierduți cu toate cărțile noastre.

      https://youtu.be/Czc_KjWji8E?si=EKO5HNZpndAYBjt4

      Adolescent fiind , genul SF a fost mon coup de coeur. Cărțile din acest gen se făceau rare..librăriile și educația epocii nu favorizau lectura .Curicula locală încuraja citirea operelor ce favorizau înțelegerea istoriei dintr-un punct de vedere local. Știind că sunteți un adept al Monarhiei, și acum e dificil de știut pentru românul de rând moment dat Puterea se exersa pe linie de sânge.

      Iar unul dintre autorii mei preferați a fost Asimov..prea puțin promovat și discutat. Alături de Clarke a anticipat foarte multe din ceea ce azi a devenit realitate.
      Fundația e o serie devenită clasică care poate învăța cititorul despre politică mai mult decât un curs plictisitor.

      Iar scurta lui nuvelă , The Last Question devine extrem de pertinentă în contextul dezvoltării inteligenței artificiale.
      Întrebarea care se pune cu câte persoane aș putea discuta despre subiectul respectiv în spațiul informațional în care politicienii , autoritățile se desfășoară în viața publică la sfințiri și hramuri?

      Nu intru la Kant, Schopenhauer, Marc Aurelius ,Socrate, John Rawls, sau pleiada de best sellers New York Times din fiecare an clasificarea e chestiune de gust. ..
      Viitorul cărții trece prin creerea culturii de dezbatere fără tabuuri posibilitatea de publică dezbate orice idee , după reguli clasice fără monoteismele locale.

      3
      3
    • Dle Pop ați înteles perfect, eu nu m-am înțeles de data aceasta.
      Am o întrebare, ce carte netradusă pe piața românească v-ar place să citiți..opțiune enlgeză /franceză? Mi-ar face plăcere să vă o ofer.

      1
      1
  • Stimate domnule doctor MARIUS POP.
    Comentacii prezenti aici fara nume si plini de impostura nu o dau pe la librarii datorita faptului ca nu inteleg ce citesc iar TIK-tokul le tine locul.
    Cei care nu inteleg ce citesc sunt numiti ANALFABETII FUNCTIONALI si au ajuns deja la 50% spun statisticile.
    Ei nu inteleg nici macar semnificatia semnelor si indicatoarele de circulatie si noi le cerem sa frecventeze bibliotecile si librariile ?
    Tarziu pentru ei, foarte tarziu.

    8
    8
  • Le mulțumesc doamnelor; Elena Moldovan, Felicia Cornelia Macarie si Alexa Crina pentru că mi-au răspuns.

    In multe țări exista conceptul de BookCafe, cafenea și librărie, sau cafenea și vanzare de LP-uri.

  • Am făcut un miniexperiment
    Luat un titlu din ceea ce citesc acum, mers pe http://www.worldcat.org care permite vizualizarea pe mapamond de unde se poate închiria cartea fizic și am introdus locația Bistrița. Aleator, la ce distanță fizică e un cititor.
    1 The Atomic Habits un best seller pentru dezvoltare personală. ..e disponibilă la 1450 km ..
    2.Man in The Shadows Efraim Halevy memoriile unui șef a Mossad pentru a întelege dinamica din Orientul Mijlociu 450.km
    3. Duty -Robert M Gates Secretar of War ..viziunea unui secretar american …1164 km
    4.5000 years of royalty Thomas J Craughewell …2366 km
    5.The Covenant of Water cea mai vândută carte în 2023…la +1200 km
    6. Triste tigre Neige Sinno favorit prix Goncourt 2023….la+ 1200 km…

    Lista poate continua ..dar evident există un decalaj, explicat prin prețul /profitabilitatea traducerilor..dar o altă variabilă cred ar fi efectul de repliere pe tradiție poate fi benefic afirmare a unei identități culturale sau poate negativ, decuplare de la ideile globale.

    • Domnule cc, îmi face placere dialogul cu dvs. Evident, ați citit, citiți mai mult decât mine….! Ați citat gânditori care se nasc rar….. Oare câți concitadini au avut curiozitatea sa răsfoiască „Meditații” – MarcAurelius, de exemplu….. Poate, au vizionat Gladiatorul, sa cunoască perioada, personajul…. As citi, după Comedianții, Un american liniștit…. G Greene! Trebuie sa o caut! Vreau sa încerc o paralela….O zi buna, va doresc! MNPop. P. S. O încăpere fără o carte este ca un trup fără de suflet…. Parca, Cicero….

  • MURUZOV. Nu ma cunosti deloc, ai preluat si tu o ineptie de la niste papagali care au doar o treaba cu ECOLOGIA.

    1
    2
    • Numai citind viața lui Mihail Moruzov din perioada interbelică ne putem da seama despre geneza Serviciului Secret Român și beneficiile lui. În concluzie, românul tot mai citește, iar librăriile nu vor falimenta. Păcat că Partidul Ecologist nu face parte din Guvern, am respira și noi un aer mai curat.

      3
      1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS