Justiţia îngropată în hârtii

Holistic

Am încercat să-mi fac o părere despre Raportul ministrului Tudorel și, cu toate că am exercițiul lecturii, al răbdării și al puterii de a desprinde esențialul din texte încărcate cu informații nesemnificative, am renunțat. Raportul și cele 11 anexe totalizează 948 de pagini.

Din prezentarea televizată a raportului mi-am dat seama că este o problemă tehnică a elaborării unui document de sinteză. Nu toată lumea are capacitatea de a se exprima în scris și de a elabora sinteze, dar când e vorba de Ministerul Justiției și de Consiliul Superior al Magistraturii, nu bănuiești că ar putea exista probleme în acest sens.

Ion Creangă este mic copil pe lângă cei care au pus în pagină aceste documente. Balast informațional și redundanţă informațională sau, cu alte cuvinte, povești de popă beat despre mântuire. În fluxul informațional între Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii bănuiesc că circulă zeci de documente pe zi și cu un conținut care presupune o lectură atentă, completă, fără diagonale. Cine procesează aceste pagini, cine le sintetizează, cine propune măsuri rapide, cine le urmărește efectul?

Anexa nr. 1 are 501 pagini cu un conținut și o formă de document, primar, de lucru. Este descriptiv în loc să fie concluziv. Îmi pun întrebarea cum poate primi un ministru un document tip ciornă? Să fie acesta nivelul de conceptualizare al Consiliului Magistraturii? Dacă nu e o formă de a aburi opinia publică, atunci e foarte grav. Atunci înseamnă că CSM-ul nu are proceduri și standarde de control și nu are nicio tangenţă cu controlul ierarhic operativ.

Între cele două niveluri, minister și CSM, nu există compatibilitate concretizată în indicatori analitici și sintetici, iar controalele nu produc consecințe practice. În concluzie, Raportul ministrului Tudorel, mereu egal cu el însuși, va fi o de(zbatere) teoretică fără consecințe practice.

Dacă așa e situația la vârful Justiției, va dați seama cum o fi la Parchetul Dorohoi. Cât despre schimbări din funcții, plecând de la ce am descris, cred că nu încap într-un tren câți trebuie demiși, eliminați din sistem și unii chiar deferiți Justiției.

Ar fi bine că toate ministerele să iasă cu documente de control la vedere. Ar fi benefic dacă toate structurile centrale ar lua exemplu de la Ministerul Apărării în ce privește conținutul, forma, periodicitatea, indicatorii sintetici, analitici, structura analizelor funcționale, structurale și de ansamblu și le-ar adapta la specificul lor.

Col . (rez.) Ioan Gaftone

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Pancartă

  Mafia teleormană – Braț-de-Caracatiță,
  Ne prăjește în untură la foc mic în cratiță.
  Prin Bistrița dragnoidă, Dala plus Emilia,
  Fac grupare schizoidă: Admiră Famiglia!

  (0)
 2. Dragos Iacob

  Felicitari pentru articol ! Articolul D’voastra este un exemplu de a realiza o sinteza .Sinteza nu este ca la armata,cind trebuie luata decizia imediat.Probabil la toate structurile centrale este o birocratie exagerata drept urmare si deciziile sunt prelungite.

  (0)
 3. Pancartă modificată

  Mafia teleormană – Braț-de-Caracatiță,
  Ne prăjește cu untură și ulei, în cratiță.
  Prin Bistrița dragnoidă, Dala plus Emilia,
  Fac grupare schizoidă: Admiră Famiglia!

  (0)
  • Alan Dala

   Cam asa:
   „Da’ nu vreau sa ma duc in pilula mea si vreau sa: Uite ba manca-ti-as pizza, sa ii explic bang bang bang bang si gata. Si i-am dat-o la temelie, intelegi?”

   (0)
  • Post-electorală

   PSD este ciordeala,
   Pesede e Alan Dala.
   Pesedeul este jegul:
   În BN votează blegul.

   (0)
  • În loc de răspuns 2

   În plus, unul m-a băgat în aceeași oală cu tine când mi-a zis:
   Alan Dala, tu și mucezeala. Că nici nu trebuia să-ți spun asta.

   (0)
  • În loc de răspuns 3

   Singura care rezistă, prin tragismul și realismul ei, este comicăria:

   Bistriță, futu-ți pomana,
   C-am votat teleormana.

   (0)
 4. Părere

  Ăstia au reușit să facă teleormanizarea Bistriței, fără mari probleme. Mai nou am auzit că încearcă teleormanizarea Bruxelles-ului. Eu sper să nu reușească.

  (0)
 5. Papa Francis

  Bade Gaftone, tuluoaie că elocvent ești! Apropos de popa beat care vorobește despre mântuire, vreau să te-ntreb; tot la halăul pesedist bei?

  (0)
 6. Militarul

  Bravo Ioane,nici eu nu sunt de acord cu acest circ al justitiei,doar ca tu ar trebui sa taci din gura,si sa nu te prezinti ca un mare col.rez.ci ca un beneficiar al sistemului politic de 28 de ani incoace.Ca si militar noi te cunoastem doar bataie de joc fata de subordonati,iar in perioada in care ai fost consilier judetean din partea PSD nu faceai decat sa barfesti conducerea C.J.la toti trecatorii de pe pietonal.Acum ca tovarasa ta de camera nu mai este in gratile PSD ai devenit un simbol al dreptatii,Daca vor veni liberalii la putere vei mai ”suge cativa ani .din beneficile puterii

  (0)
 7. Tristan

  România aniversează 100 de ani de existență ca stat modern. Pentru ca acest lucru să fie posibil, nu puțini au fost aceia ce și-au sacrificat libertatea și adeseori chiar viața lor ca acestă țară să existe. Azi, la aniversare, o sumă mică de oameni, sunt porniți să sacrifice o țară pentru ca ei să rămână liberi și să se bucure de-o viață îndestulată, profitul lor din onoarea de-a fi reprezentanții noștri în funcții de demnitate publică. Ce situație umilitoare pentru acest popor, condamnat să se risipească în lume, pentru că în propria lor țară, nu-i țară de trăit!

  (0)
 8. cetatean

  Ce minunat ar fi daca fiecare si-ar vedea de patratica lui.
  Daca nu ati reusit sa intelegeti ce a spus ministrul justitiei inseamna ca mai aveti de citit. Este pentru prima data dupa Revolutie cand in fruntea justitiei se afla un profesionist care se comporta in limitele constitutionale si care vrea sa puna justitia in matca ei normala.
  Va descalificati atunci cand faceti comentarii acolo unde n-ati inteles nimic .
  Legile justitiei privesc ORGANIZAREA SI ADMINISTRAREA JUSTIEI…ce legatura are modificarea acestora cu infractorii ?
  Pentru numele lui D-zeu nu mai confundati 2 chestiuni diferite anume…modificarea legilor in ceea ce priveste organizarea si administrarea justitiei si modificarea codurilor penal si de procedura penala.
  Priviti cu buna credinta activitatea ministrului justitiei si veti ajunge la concluzia ca, avem nevoie de oameni ca el , avem nevoie de profesionisti, de oameni de valoare care au parcurs toate treptele si nu de unii care au fost parasutati politic in functii.
  Cine critica trebuie sa ne arate ce are mai bun de pus in loc.
  Priviti fara patima realitatile ce ne inconjoara si construiti in jurul vostru o atmosfera de pace si liniste veti avea doar de castigat. Veninul aruncat cu orice ocazie o sa ne otraveasca tuturor.
  Fiti buni, iubitori si toleranti si veti avea doar de castigat .

  (0)
  • ioan popa

   Pai cum sa stea D-l Gaftone intr-o anume patratica? Pana acum a facut sotron in PSD, PNL, CL si CJ, acum se vede ca e ,,tatal,, justitiei. N-a inteles ca Raportul nu era pe Justitie, nu analiza activitatea DNA ci a persoanei Kovesi iar ilegalitatile facute de aceasta sunt facute publice de subalternii dansei si nu-ti trebuie ochelari de cal pt. a le vedea.
   Acuma, ce sa zicem, din cand in cand, apare cate unul care se pricepe la toate. A mai fost unul dar l-au impuscat colegii d-lui Gaftone.

   (0)
  • cc

   Dle, profesionist care și-a parașutat copilul în funcție de profesor de drept întâmplător la facultatea unde a fost și rector.
   Ca și cum talentul juridic și pedagogic se transmit pe cale genetică la catedră. Numai germanii aveau o asemenea mentalitate.
   Alt tip de profesionalism.
   Ascultă sfaturile unui Codrin Ștefănescu, cel care și-a trimis gorilele din clanurile interlope să-l ”protejeze” pe Cappo di Tutti, dl Dragnea. Viitorul președinte al României în viziunea PSD.
   Păi da, în condiții de genul ăsta , instituții de genul SPP sunt inutile.
   Adevărul pur, dl Tudorel este o marionetă manevrată de parlamentarii corupți, contra unor avantaje. Și este dator celor care l-au promovat.
   Altfel cu mintea la cap și-ar fi dat demisia demult și nu ar fi dezonorat Justiția. Cât despre raport, sunt multe concluzii care sunt interpretabile. A fost un raport comandat de noua putere politică. Dacă se merge pe stilul acesta de a regla problemele, comisii cu dedicație pentru persoane incomode, niciodată nu va fi claritatea necesară instituțională de a adresa problemele calm și cu rațiune, va fi întotdeauna o bătălie surdă între două tabere.
   Dl Tudorel a politizat nepermis demult justiția.
   Un an trebuiau să aștepte ca procesul de numire a unui nou procuror șef.
   Nu au răbdare pentru că știu că sunt multe dosare pe rol.
   E un cancer corupția și din păcate Ministrul Justiției face parte din ea.

   (0)
  • cc

   DNA este amenințată de bandiți cu cravată.
   Adevărul pur.
   E o instituție incomodă, care deranjează mult.
   Iar Codruța Kovesi e personalizarea acelei instituții.
   Vor să numească o persoană obedientă care să decidă cine trebuie cercetat și cine trebuie să fie condamnat în sfera oamenilor cu bani.
   Dar cel mai mult le e frică de confiscarea averilor.
   Fără ele..ce ar fi domnii respectivi? Pușcăriași ordinari.

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.