Actualitate

La ataaac! Bistriţa a retrăit marea invazie a tătarilor din 1241 (FOTO)

Sâmbătă seară, Serbările Bistriţei Medievale au propus privitorilor un alt moment istoric inspirat din trecutul vechiului burg: asedierea cetăţii de către hoardele de tătari pentru a-l cuceri, lucru care s-a întâmplat acum peste 750 de ani. Centrul oraşului a devenit câmp de bătălie.

Atacul a fost regizat în centrul vechi şi la el au participat mai multe ordine cavalereşti din Transilvania. Oastea mongolă a ieşit dintr-un pasaj şi a asediat tabăra saşilor. Cei care nu au fost ucişi, au fost luaţi robi.

În urma dramaticului deznodământ, ”sfatul înţelepţilor” a hotărât să ridice Cetatea Bistriţa.

În anul 1241 tătarii, care au pornit într-o mare invazie a Europei, au devastat oraşul şi împrejurimile, precum Domneştiul şi Herina. Documentele vremii precizează că atunci, în Bistriţa, au fost ucişi de tătari peste 6.000 de creştini. După război, decizia de ridicare a unor noi ziduri de apărare a cetăţii a venit în mod logic.

Despre invazia tătară a relatat cronicarul orădean Rogerius în scrierea sa ”Carmen miserabile”.

Documentul primei menţionări a cetăţii Bistriţa se află în ”Codicele original al Mănăstirii benedictine din Luxemburg”, în care este descrisă invazia tătară din 1241: ,,În anul 1241 de la Întruparea Domnului, chiar în Duminica Paştelor,  peste codrii Carpaţilor au năvălit tătarii în Rodna, un târg al ungurilor, omorând patru mii de oameni sau mai mulţi. În marţea aceleiaşi săptămâni au fost omorâţi în Târgul Nosa (Bestriche) 6.014 creştini” (Oscar Skrabel, ,,Bistriţa, nostalgii citadine”).

Faza decisivă a marelui asalt asupra Europei Centrale s-a desfăşurat în lunile februarie-aprilie 1241 şi a culminat cu zdrobirea armatei ungare. Conform istoricului Şerban Papacostea, prima din subdiviziunile aripii sudice a oştilor mongole, aflată sub comanda lui Kadan, a trecut Carpaţii Răsăriteni în Transilvania. Cea dintîi victorie însemnată a hoardelor mongole în Transilvania a fost la Rodna. Bistriţa a fost atacată în primele zile ale lunii aprilie şi a fost cucerită în 22 aprilie. De aici, oastea lui Kadan a înaintat spre apus, pe valea Someşului, trecînd prin Dej, Cluj şi Zalău pentru a ajunge în cele din urmă în Bihor.

O galerie foto de la punerea în scenă a acestui moment istoric puteţi găsi aici!

1 comentariu

  • Interesant!
    Extrem de interesant!
    De aceeasi amploare a atacului tataresc, peste veacuri, in vremurile de acum, este atacul hoardelor USL- iste asupra a tot ceea ce indrazneste sa le stea impotriva in statul de drept: justitie, societate civila, curte constitutionala, ICR, etc.
    Iar noi…
    Noi ne distram de minune la serbari.
    Bine ne sade.
    Meritam tot ceea ce ni se intampla!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS