Economie

La Bistrița se va construi deocamdată după aceleași reguli. Ce spune primarul

Vechiul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului Bistrița este valabil în continuare.

După mai multe precizări pe această temă ale secretarului general al municipiului, Floare Gaftone, primarul Ioan Turc a intervenit în ședință și a spus: ”Situația este profund criticabilă. Și nu avem niciun fel de culpă nici eu, nici viceprimarii, nici administratorul public. Am găsit o anumită stare de lucruri, dar vreau să clarific cel puțin un aspect. Orașul nu poate fi lăsat fără PUG pentru a satisface interesele cuiva sau pentru a alimenta probleme de natură personală profund subiectivă. Se lucrează pe o documentație din 2013, s-a făcut o prelungire în 2018. Nu avem decât să mai prelungim pentru o scurtă perioadă de timp pentru că a fost urcată în SEAP, facem procedură pentru realizarea unui PUG nou. Conform finanțatorului, noua documentație trebuie să fie gata până în luna mai 2026. Așa s-a procedat din 2013 până în 2023, vom proceda și din 2023 până în 2026”.

Edilul a adăugat: ”Toate aceste interpretări, artificii, meditații pline de retorică nu cred că își au locul și rostul. Înțeleg mai mult decât spun. Atrag atenția că nu voi fi de acord ca orașul să fie blocat. În 2018 se mai puteau clarifica anumite lucruri. De ce nu ați făcut atunci, doamnă? Dacă v-ați ambiționat acum să puneți prelungirii PUG pe care lucrăm – ați semnat mii de documente de urbanism, mii de acte – în baza PUG-ului pe care îl criticați. Suntem în situația în care expiră acest document”.

Primarul Ioan Turc a mai spus că nu are nimic să își reproșeze: ”Am făcut tot ce a ținut de noi pentru a da drumul la actualizarea PUG-ului, am avut o informație care s-a dovedit a fi reală, că vor fi finanțate din bani europenia ctualizările de PUG. E motivul pentru care am așteptat – pentru că nu e totuna să iei din bugetul public, din taxele și impozitele oamenilor un milion de euro sau să iei din bani europeni, cu atât mai mult cu cât vor fi finanțate și transpunerea în GIS a noilor documentații de urbanism”.

Proiectul de hotărâre nr. 201/26.10.2023 privind aprobarea iniţierii demersurilor pentru prelungirea termenului de valabilitate a documentaţiei de urbanism ”Actualizare Planul Urbanistic General al municipiului Bistriţa” şi a Regulamentului local de urbanism a fost aprobat cu 13 voturi ”pentru”, o abținere și niciun vot împotrivă în ședința CL din ultima zi a lunii octombrie.

Proiectul ”Elaborarea și transpunerea în format GIS a Planului Urbanistic General al municipiului Bistrița și transpunerea în format GIS a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Bistrița”, în valoare de 4,9 milioane lei, a primit aprobarea pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

9 comentarii

 • Sa inteleg ca va e bine!
  Dar eu care astept sa se extinda extravilanul sa pot construi o baraka?????
  Ce fac?
  Ma bucur ca va e bine voua?

  19
  22
  • Dacă dai unde trebuie şi cât trebuie se rezolvă uşor şi băgarea în intravilan se face rapid un PUZ şi sa rezolvat problema.

   29
   5
  • Adica fiecare cum vrea… blocuri langa case… blocuri langa blocuri…. banul sa iasa pentru fericirea unora.

 • Vedeti , d-le primar , ca-i valabila inca o data zicala din popor ? „E mai bine sa fii var cu preoteasa decat frate cu popa!” D-na a fost inaintea D-vs (era sa scriu , inainte de IC) si va ramane si dupa , daca nu cumva se va razgandi si se va pensiona (anticipat!). Sfatul meu (dezinteresat , fireste): Ignorati-va reciproc si o s-o duceti bine (amandoi) !

  16
  16
 • ce fain ca i s-a spus cu subiect si predicat doamnei Floarea ca nu e bine ce a facut si ce mai viseaza sa faca.
  respect domn primar si viceprimar!

  26
  17
 • pt PUGilistul mai bine asa ca dupa ce i ti construiesti baraka vrei si asfalt apa canalizare eventual si linia verde sa treaca pe la poarta ta asta pe banii bistritenilor

  16
  10
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS